Yükleniyor...
                                   
  AnaSayfa | Haber | Sohbet | Radyo | Burçlar | ilanlar | iletişim
Turkish English German  
İçinizdeki Ses! Gabile.com   misafir00:[Mersin] Mesajını heyecanla bekliyorum.     |     Volibear35:[izmir] Herkese iyi bayramlar dilerim :))).     |     Mazosist_Pasif:[istanbul] BDSMye ilgisi olan baskın erkeklerle sohbet etmek istiyorum. Merhaba, selam tarzı mesajlara cevap ve.     |     aks68:[Aksaray] 45 yaş ve üstü aksaray iline yakın sanal olmayan arkadaşlar mesaj atın tanışalım.     |     BucaDenizP23:[izmir] selam herkese .     |     bosphorus216:[istanbul] İst-Kadıköydeyim yalnız yaşıyorum amacım 18-25 yaş bir genç ile tanışmak...     |     Olgunsevennnn07:[Antalya] Antalya havalimanina yakınım 45 üzeri olgun göbekli beyler yazabilir .     |     yakisiklimodel:[Mersin] 50 yaş üstü bıyıklı amca ile aşk yaşamak istiyorum..     |     Kentsel_donusum:[Bursa] Seviyeli gizli lik içinde dostluk arkadaşlık sevgili aşk yaşamak isteyen bursa bekliyorum .     |     olgunkoleyim:[istanbul] azginolgunkole:[İstanbul] Selam.Mecidiyeköydeyim. Fanteziseverleri bekliyorum.     |     Lokman_hekim:[Antalya] İnsan öncelikle kaliteli ve temiz olmalı. iki kelime güzel sohbet edebilmeliyiz bence....     |     emrepasam:[Kayseri] Merhaba arkadaşlar kayseri ve civarı .     |     HDOM44:[Malatya] MALATYADAYIM nerdesiniz Malatyalılar çıkın artık otaya tanışalım kaynaşaım dost olalım ne dersiniz.     |     Kaan8852:[istanbul] senı cok sevıyorum kiss me.     |     emindostum55m:[Yalova] aşk sevgi mutluluk guven gizlilik sevda sadakat arayan gelsın.     |     azzgkoleym55:[istanbul] Mecidiyeköydeyim. Tanışalım mı.     |     Lemforder:[istanbul] 35 yaş üstü bekliyorum.     |     mannequin:[izmir] kalbinde yer yoksa, ayaktada giderim....     |     azgolggkoleym:[istanbul] olgpİst:Mecidiyeköydeyim.Bekliyorum.     |     hottr19:[Corum] çorum merkez.     |    
Login
Lütfen Bilgilerinizi Giriniz.
Rumuz:
Şifre:
Şifremi Unuttum

Şu an Online
2241 Üye var




Hızlı Ara | Detaylı Ara | Özel Ara | Yeni Üyeler | Popüler 100 | Mart TOP 10
Haber | Dedikoduyla geçen 10 yılın ardından işyerimde açıldım

Dedikoduyla geçen 10 yılın ardından işyerimde açıldım


2001 yılından beri Beşiktaş Belediyesi’nde çalışan Ejder Narsap kamu çalışanı bir eşcinsel olmayı, işyerinde cinsel yönelimini açıklamasının ardından yaşadıklarını KaosGL.org’a anlattı: 10 sene boyunca heteroseksüel varsaydıkları ama arada “eşcinsel olabilir” diye dedikodu yaptıkları birisi birden “Ben eşcinselim aslında” diyor. Kafalarındaki birçok şey yıkılıyor.

Ejder Narsap Beşiktaş Belediyesi Sosyal Yardım İşleri Müdürlüğü’nde çalışan bir LGBTİ aktivisti. 2001’den beri belediyede çalışıyor. Gezi direnişi sürecinde işyerine cinsel yönelimini açıkladı.

Ejder ile kamu çalışanı LGBTİ’lerin büyük çoğunluğunun kimliğini saklamak zorunda kaldığı bir durumda açık kimliğiyle kamu personeli olmayı konuştuk. Kimliğini saklamak zorunda kaldığı 10 yıl boyunca, “Ne zaman evleniyorsun” gibi sorular ve yönelimine dair dedikodularla uğraştığını söyleyen Narsap, “Zordu çünkü en basitinden çiftlerin katıldığı bir etkinlik oluyor ve sen gidemiyorsun. Gitmezdim. Sorduklarında “hastayım” diye yalan söylerdim. Hâlâ o yıllar içimde yaradır. Şimdi erkek arkadaşımı koluma takıp belediyenin ya da bizim müdürlüğün etkinliklerine gidiyorum” diyor.

Belediyede ilçe sakinleriyle doğrudan iletişimi olduğunu da belirten Narsap’a göre, “halk LGBTİ konusunda devletten çok ileride.” 15 Temmuz darbe girişiminin ardından yaşadığı mahalleyi değiştirmek zorunda kalan Narsap’ın çalışma hayatına ilişkin sorularımıza yanıtları şöyle:

“Gezi ruhu denen o süreçte açıldım”

Kaç yıldır Beşiktaş Belediyesi’nde çalışıyorsun?

2001’den beri belediyede çalışıyorum. İlk 6 ay kadar geçici işçi statüsündeydim. Daha sonra dönemin başbakanı Tayyip Erdoğan, “devlet kalıcıysa işçi niye geçici olsun” dedi ve kadrolu olduk. Kadrolu bir işçiyim. DİSK Genel-İş delegesiyim. 16 yılı aşkın süredir çalışıyorum.

İşe ilk girdiğinde eşcinsel olduğunu biliyorlar mıydı? Açık mıydın?

Hayır değildim.

Ne zaman açıldın?

Gezi ruhu denen o süreçte açıldım. Gezi, toplumun her kesimini etkilediği gibi beni de etkiledi. Bütün çalışma arkadaşlarım bir şekilde benim cinsel yönelimimi biliyordu, daha doğrusu tahmin ediyordu ama benim ortada bir beyanım yoktu. Zırılsın çünkü ve dedikodu malzemesi oluyorsun. “Ne zaman evleniyorsun” gibi iğneli laflarla çok karşılaştım. Şimdi aynı sorulara, “Yeni anayasa paketinde evlilik hakkımız tanınırsa evleneceğim” diyorum. Ama o dönem geçiştiriyordum. Cevap veremiyordum.

Açıldıktan sonra çevremdekilerin, iş arkadaşlarımın dişlerini hafif sıkarak yarım ağız sorduğu sorular çok hoşuma gidiyor. Beşiktaş Belediyesi LGBTİ Dostu Yerel Yönetimler sözleşmesini imzalamış bir belediye ama tabanda, çalışanlarda bir farkındalık oluşması o kadar kolay olmuyor. Hâlâ zaman zaman sorun yaşıyorum.

“Açılmamla kafalarındaki algılar yıkılmaya başladı”

İşyerinde açıldığında ilk tepkiler nasıldı?

DİSK Genel-İş’ten işyeri temsilcisi arkadaşlar erkek arkadaşımla beraber yaşadığımı öğrendiklerinde anlam verememişlerdi. Sosyal medyamda bir şey paylaşmıştım ve “Ya senin yanındaki kim” diye sorgulamışlardı. Ben de “Sendikalısınız, DİSK’lisiniz, LGBTİ hareketi sendikalarla çalışıyor ve ben bu soruyu duymamış olayım, siz de sormamış olun” demiştim.

İş arkadaşlarımın bir kısmı cinsel yönelimimi öğrendiğinde merak unsuru oldum. Ben biliyorum kafalarında sorular var ama soramıyorlar. Bana gelen laflara göre en çok merak edilen konu aktif mi olduğum pasif mi… Klişe soruların hepsini süsleyerek, başka şekilde sormaya çalıştılar.

Bir yandan sirke gider gibi “Bizi ortamlarına götürsene” diyenler oluyordu. Ama seneler sonra biraz değiştiler. Ortada bir 657’ye tabi memur kafası var. Değişmesi zor oluyor. Kafalarındaki kalıpları kırıyorsun. 10 sene boyunca heteroseksüel varsaydıkları ama arada “eşcinsel olabilir” diye dedikodu yaptıkları birisi birden “Ben eşcinselim aslında” diyor. Kafalarındaki birçok şey yıkılıyor.

Çalışma arkadaşlarının bir şekilde hakkında tahminler yürüttüğü ama kimliğini saklamak zorunda kaldığın o 10 sene nasıl geçti?

Zordu çünkü en basitinden çiftlerin katıldığı bir etkinlik oluyor ve sen gidemiyorsun. Gitmezdim. Sorduklarında “hastayım” diye yalan söylerdim. Hâlâ o yıllar içimde yaradır. Şimdi erkek arkadaşımı koluma takıp belediyenin ya da bizim müdürlüğün etkinliklerine gidiyorum. Bizi gördüklerinde yüzlerindeki şok ifadesi hoşuma gidiyor bir yandan.

İşyerindeki huzurun, çalışma düzenin, verimin açıldıktan sonra değişti mi?

Müthiş değişti. Rahatladım, özgüvenim yerine geldi. Beşiktaş sosyo-kültürel açıdan zengin ve yaşlı nüfusun yoğun olduğu bir ilçe. Masamda gökkuşağı bayrağı var. Masama geldiklerinde gökkuşağı bayrağına bakıp gülümsemeleri, olumlu yaklaşımları beni işyerinde çok rahat hissettiriyor.

“Kazandığımız hakları kaybetmemek bizim mücadelemizle de alakalı”

Beşiktaş Belediyesi Gezi sürecinden sonra LGBTİ hakları için çok olumlu adımlar attı. Bu senin çalışma hayatını etkiledi mi?

Özellikle 2014 seçimlerinden sonra belediyenin SPoD’un LGBTİ Dostu Yerel Yönetimler Bildirgesi’ni imzalaması ile birlikte farkındalık yükseldi. Elimde bir materyal oldu. Umarım önümüzdeki süreçte de bu rüzgar devam eder. Memleketin politik atmosferi sürekli değişiyor. Kazandığımız hakları kaybetmemek bizim mücadelemizle de alakalı. Ben mesela klişe devlet ve 657 algısını kırmaya çalışıyorum. Bunun gibi mücadeleler çok önemli.

Memleket şartları her şeyi etkiliyor ama Beşiktaş Belediyesi’nin LGBTİ alanında kazandığı ivmenin artarak sürmesi gerekiyor. Burada LGBTİ aktivistlerine de önemli görevler düşüyor. Belediyeleri takip etmek ve çalışmalarına ilişkin geribildirimde bulunmak gerekiyor. Gelin, sorun, eleştirin…

“Halk devletten daha ileride…”

Belediyenin Sosyal Yardım İşleri’nde çalışıyorsun. Belediyenin ilçe sakinleriyle çok iç içe olduğu bir alan…

Belediyenin yüzü diyebiliriz. Geçenlerde yaşlı bir teyze aradı. Eski İstanbul teyzesi ve ayol’lu konuşuyor. Ben de ayol’lu konuştum ve inanılmaz bir iletişim oluştu aramızda. Genel olarak vatandaşlar beni çok seviyor. Belediyedeki personel özlük dosyamda onlarca teşekkür mektubu var. Yani aslında halk LGBTİ’ler konusunda çok ileride. Devletten ve devlet kadrolarından daha ileride.

Belediyede bir günün nasıl geçiyor? Sosyal Yardım İşleri ne yapar?

Ben müdürlükte gelen şikayetleri cevaplıyorum. Sosyal yardım, eğitimi yardımı başvurularıyla ilgileniyorum. Öğrenci yurtlarındaki öğrencilerin müracaatları geliyor. Belediyemizin hastalara dönük bez yardımıyla ilgileniyorum. Müdürlüğümüzün sosyal medyasını da ben yönetiyorum. Sosyal medyada lubunya gullümü çok işe yarıyor. Belediye takipçilerinin hoşuna gidiyor.

Bir yandan İstanbul LGBTİ Dayanışma Derneği gönüllüsüsün...

İstanbul LGBTİ Dayanışma Derneği’nden Yerel Yönetimler sorumlusuyum. Özellikle Trans Misafirhanesi ile yerel yönetimler arasında bir dayanışma örgütlemeye çalışıyoruz. Şişli Belediyesi geçtiğimiz günlerde misafirhaneye günde bir öğün sıcak yemek desteği sunmaya başladı. Ondan önce Beşiktaş Belediyesi olarak gıda desteği sunduk, doktorlarımız periyodik olarak sağlık kontrolleri için gidiyor. Birkaç sefer de misafirhaneden kalan arkadaşlarla tiyatroya gittik. Erzak desteği ya da sağlık kontrolü dışında kültürel etkinlikler de yapmaya çalışıyoruz.

“15 Temmuz’dan sonra taşınmak zorunda kaldım”

Dernek ve belediyedeki bu olumlu gelişmelerin yanı sıra yakın zamanda sen ve sevgilin ev değiştirmek zorunda kaldınız değil mi?

Küçükarmutlu’da yaşıyorduk. Aktivist olmamla mahallede “teşhir” olmam aynı sürece denk geldi. Geçen sene Alperen Ocakları’nın tehdit ettiği Trans Onur Yürüyüşü ile ilgili basında ismim ve fotoğrafımın yer almasından sonra mahallede bakışların değiştiğini hissettim. Daha sonra 15 Temmuz’un ardından “demokrasi nöbeti” adı altında mahallenin girişinde bekleyenlerin saldırısına uğradık. Barınamadık. Ev sahibimiz de “artık burayı boşaltın” deyince ayrıldık.

Darbe girişimi gecesi hayatımın en zor gecelerinden biriydi. Köprüye çok yakın bir mahalle. Yalnızdım. Kapıya ayakkabılık çekip bekledim. Elinde silahlarla köprüye gidenler geçiyordu. Mahallede kimliğim de biliniyor. O geceyi korkuyla atlattım ve en sonunda mahalleden ayrılmak zorunda kaldık.

Kamu çalışanı LGBTİ’ler iş yerinde hangi problemlerle karşılaşıyor?

Kaos GL’nin “Türkiye’de Kamu Çalışanı Lezbiyen, Gey, Biseksüel, Trans ve İntersekslerin Durumu” araştırmasına göre 20 kamu çalışanı LGBTİ’den sadece biri, iş yerinde cinsel kimliğini çekinmeden ifade ediyor.

Araştırmaya göre işyerinde cinsel kimliğin açık olup olmadığı sorusuna çalışanların %41’i, yani 5 kişiden 2’si, “tamamen kapalı oldukları” beyan ediyor. % 37’si kısmen açık olduğunu, sadece %5’i ise cinsel kimliği açısından işyerinde tamamen açık olduğunu belirtiyor. Yani 20 kamu çalışanı LGBTİ’den sadece 1’i cinsel kimliğini doğrudan, hiç kimseden çekinmeden ortaya koyabiliyor. Açık olmasalar da tahmin edildiklerini düşünenlerin oranı da %15, yani 11 kişi.

Araştırma katılımcılarının ifadelerine göre zorunlu askerlik süreci, çalışanın cinsiyet kimliği ya da cinsel yöneliminin iradesi dışında açığa çıkması konusunda önemli bir eşik. Bu nedenle bazı katılımcılar, askerlik sürecini istekleri dışında çeşitli biçimlerde yerine getirmek zorunda kalıyor veya neden askerlik yapmadıklarına dair resmi veya informel belgeler kimliklerinin ifşa olmasına neden oluyor.

KaosGL 22.02.2017


Eklenme Tarihi : 24.02.2017
Haber Editörü : GaBiLe
  «« GERi
Bu haber 339309 kez okundu.

Haberi
Paylaş
Face
Paylaş facebook
Blog
Paylaş Blogger
Frien
Paylaş Friendfeed
Mysp
Paylaş Myspace
Twit
Paylaş twitter


Not: Bu sayfalarda yer alan yorumlar kişilerin kendi görüşleridir.
Yazılanlardan gabile.com sorumlu tutulamaz.

Habere Yorum Yaz

    Belki de siz, eşcinsel olduğunuzu açıklamakla, kişisel bir tercih yaptınız. ama aslında tarih yazacak bir şey de yapmış bulunuyorsunuz. İnsanlar sizin aslında eşcinsel olmanızla birlikte, aslında kötü, iblis, şeytan, sapık bir insan olmadığınızı da anlıyorlar. sizin yaptığınız bu açılımla, gelecekteki eşcinsel gençler, daha da rahat hareket edebilecekler. Belki bundan 10 yıl sonra, eşcinsel diye biri işten atılamayacak, hakaret yemeyecek, aç bırakılıp, sokaklara düşmek zorunda kalmayacak. Bir meslek sahibiyse, mesleğini icra edebilecek. siz bir bayrağı İLK İNSAN OLARAK ELE ALDINIZ. sizden sonra gelenler bu bayrağı taşıyacak. LGBTI hakları daha da ileriye gidecek. siz belki kendinizi feda ettiniz, ama ben ve benim gibi yaşlı olanların çektiklerini çekmeyecek genç ve eşcinsel olan nesil. bu şekilde bir tarih de yazmış oluyorsunuz. LGBTI halkı sizi unutmayacak...
Yazan : Calgary     Beğen (2 kişi bu yorumu beğendi.)
Yorum yazmak için login olunuz


Diğer başlıklardan bazıları.
Haber | 1 Mayıs neyse 3 Mart da biz orospular için o! 1 Mayıs neyse 3 Mart da biz orospular için o!
   Şiddete karşı sokak sokak örgütlenen seks işçisi trans kadınlar, Pembe Hayat’ın 3 Mart Dünya Seks İşçileri Günü programında bir araya gelecek. Dernekten Demhat, “1 Mayıs neyse 3 Mart da biz orospular için aynı yerde” diyerek etkinliklere çağırıyor. Pembe Hayat Kırmızı Şemsiye Seks İşçileri İnisiy...

Haber | Nilüfer Belediyesi artık Gökkuşağı Şehirler Ağı’nda! Nilüfer Belediyesi artık Gökkuşağı Şehirler Ağı’nda!
   Bursa Nilüfer Belediyesi, Avrupa’da LGBTİ haklarını gözeten kent politikalarıyla öne çıkan şehirlerin bir araya geldiği Gökkuşağı Şehirler Ağı’na katıldı. LGBTİ haklarını gözeten kent politikalarıyla öne çıkan Bursa Nilüfer Belediyesi, Avrupa Gökkuşağı Şehirler Ağı’na katıldı. Türkiye’den Şişli v...

Haber | Japonya’nın popüler emlak sitesi artık LGBTİ’leri de ‘ev’lendiriyor Japonya’nın popüler emlak sitesi artık LGBTİ’leri de ‘ev’lendiriyor
   Japonya’nın en bilinen emlak web sitesi, artık LGBTİ’lerin de ev bulmasına yardımcı oluyor. Suumo isimli site, birçok farklı kaynaktan mülkü tek bir veri tabanında topluyor. Site, yeni bir güncellemeyle artık LGBTİler için de bir arama seçeneği oluşturarak onların ihtiyaçlarına uygun evleri sı...

Haber | ENDONEZYALI GAZETECİ, ÜLKESİNİN LGBT AYRIMCILIĞI İLE İLGİLİ HAZIRLADIĞI RAPORLA ÖDÜL ALDI ENDONEZYALI GAZETECİ, ÜLKESİNİN LGBT AYRIMCILIĞI İLE İLGİLİ HAZIRLADIĞI RAPORLA ÖDÜL ALDI
   Endonezyalı gazeteci Febriana Firdaus, ülkesinin insan hakları uygulamalarıyla ve ülkesindeki LGBT bireylerle ilgili hazırladığı raporla prestijli bir ödüle layık görüldü. İslami bir yapı ile yönetilen Endonezya’da, bir kadın gazeteci olan Febriana Firdaus, LGBT bireylerin yaşam özgürlükleri ile...

Haber | Onur yürüyüşlerini tehdit eden Alperen Ocakları başkanı yargılanacak Onur yürüyüşlerini tehdit eden Alperen Ocakları başkanı yargılanacak
   2016 İstanbul LGBTİ+ ve Trans Onur yürüyüşlerini tehdit eden Alperen Ocakları İstanbul İl Başkanı Kürşat Mican, halkı kin ve düşmanlığa tahrikten yargılanacak. “Hakaret, tehdit, kişiler arasında ayrımcılık yapmak” suçlarından ise kovuşturmaya yer olmadığına karar verildi. Alperen Ocakları İstanbu...

Haber | Özgür Lig homofobiye karşı top koşturdu Özgür Lig homofobiye karşı top koşturdu
   19 Şubat Uluslararası Futbolda Homofobi ve Transfobi Karşıtı günde, Sportif Lezbon’un çağrısı üzerine Özgür Lig takımları dostluk maçı düzenledi. Lezbiyenler, biseksüeller, lubunyalar, translar, diginler, kamyoncular, lipstickler, kuyerler olarak homofobi ve transfobiye karşı mücadelesini sahalar...

Haber | Norveç gey sığınmacıyı sınırdışı etmeye çalışıyor Norveç gey sığınmacıyı sınırdışı etmeye çalışıyor
   Ugandalı eşcinsel bir sığınmacı “eşcinsel gibi davranıp eşcinsel olmadığı” iddiasıyla sınırdışı edilme tehlikesi altında! "Ülkemde eşcinsel olmak yasadışı ve ben bir mülteciyim" Ugandalı eşcinsel bir sığınmacı geçtiğimiz gün Norveç’te Temyiz Mahkemesi tarafından tutuklandı. 24 yaşınd...

Haber | MİSS TRANS VENEZUELA HAYATINI KAYBETTİ MİSS TRANS VENEZUELA HAYATINI KAYBETTİ
   Venezuelalı taçlı güzel Yesica Bloom, silikon enjeksiyonu nedeniyle hayatını kaybetti. El Tiempo gazetesinin haberine göre, memleketi Venezuela, İspanya ve Amerika’da “La Sirena Real” adıyla tanınan trans güzel Yesica Bloom, endüstriyel silikonun kurbanı olarak 26 yaşında yaşama gözlerini yumdu. ...

Haber | İŞTE 2016’DA TÜRKİYE’DEKİ LGBTİ’LERİN HEDEF OLDUĞU NEFRETİN BİLANÇOSU İŞTE 2016’DA TÜRKİYE’DEKİ LGBTİ’LERİN HEDEF OLDUĞU NEFRETİN BİLANÇOSU
   Kaos GL Derneği “2016 Cinsel Yönelim ve Cinsiyet Kimliği Temelli İnsan Hakları İzleme Raporu”nu yayınladı. Derneğin 2006 yılından beri düzenli olarak lezbiyen, gey, biseksüel, trans ve intersekslerin insan hakları ihlallerini izlemek için yayınladığı raporda 2016’da yaşanan hak ihlalleri yer aldı. ...

Haber | Trans Genç Güreş Müsabakasını Kazanınca Aileler Lige Dava Açtı Trans Genç Güreş Müsabakasını Kazanınca Aileler Lige Dava Açtı
   Texas üniversitesindeki bir güreş liginin 110 kg kategorisini, transseksüel bir genç kazandı. 17 yaşındaki Mack Beggs, 2015’te geçişine başladı, ancak buna rağmen üniversite kuralları nedeniyle kadın şampiyonasında yarışmak zorunda kaldı. Üniversite Interscolastic Lig’in kuralları, Beggs’in do...


|   İletişim  |   Sözleşme  |   Yardım  |   Site Haritası  |  

Gabile.com bir tanışma, arkadaşlık ve eğlence servisidir.
Bu siteye üye olan herkes Kullanıcı sözleşmesini okumuş ve kabul etmiş sayılır.
Her hakkı saklıdır. Copyright ©1999-2013 GaBiLe


GaBiLe Bir Kodme Hizmetidir.
Veri Merkezi