Yükleniyor...
                                   
  AnaSayfa | Haber | Sohbet | Radyo | Burçlar | ilanlar | iletişim
Turkish English German  
İçinizdeki Ses! Gabile.com   misafir00:[Mersin] Mesajını heyecanla bekliyorum.     |     Volibear35:[izmir] Herkese iyi bayramlar dilerim :))).     |     Mazosist_Pasif:[istanbul] BDSMye ilgisi olan baskın erkeklerle sohbet etmek istiyorum. Merhaba, selam tarzı mesajlara cevap ve.     |     aks68:[Aksaray] 45 yaş ve üstü aksaray iline yakın sanal olmayan arkadaşlar mesaj atın tanışalım.     |     BucaDenizP23:[izmir] selam herkese .     |     bosphorus216:[istanbul] İst-Kadıköydeyim yalnız yaşıyorum amacım 18-25 yaş bir genç ile tanışmak...     |     Olgunsevennnn07:[Antalya] Antalya havalimanina yakınım 45 üzeri olgun göbekli beyler yazabilir .     |     yakisiklimodel:[Mersin] 50 yaş üstü bıyıklı amca ile aşk yaşamak istiyorum..     |     Kentsel_donusum:[Bursa] Seviyeli gizli lik içinde dostluk arkadaşlık sevgili aşk yaşamak isteyen bursa bekliyorum .     |     olgunkoleyim:[istanbul] azginolgunkole:[İstanbul] Selam.Mecidiyeköydeyim. Fanteziseverleri bekliyorum.     |     Lokman_hekim:[Antalya] İnsan öncelikle kaliteli ve temiz olmalı. iki kelime güzel sohbet edebilmeliyiz bence....     |     emrepasam:[Kayseri] Merhaba arkadaşlar kayseri ve civarı .     |     HDOM44:[Malatya] MALATYADAYIM nerdesiniz Malatyalılar çıkın artık otaya tanışalım kaynaşaım dost olalım ne dersiniz.     |     Kaan8852:[istanbul] senı cok sevıyorum kiss me.     |     emindostum55m:[Yalova] aşk sevgi mutluluk guven gizlilik sevda sadakat arayan gelsın.     |     azzgkoleym55:[istanbul] Mecidiyeköydeyim. Tanışalım mı.     |     Lemforder:[istanbul] 35 yaş üstü bekliyorum.     |     mannequin:[izmir] kalbinde yer yoksa, ayaktada giderim....     |     azgolggkoleym:[istanbul] olgpİst:Mecidiyeköydeyim.Bekliyorum.     |     hottr19:[Corum] çorum merkez.     |    
Login
Lütfen Bilgilerinizi Giriniz.
Rumuz:
Şifre:
Şifremi Unuttum

Şu an Online
2256 Üye var




Hızlı Ara | Detaylı Ara | Özel Ara | Yeni Üyeler | Popüler 100 | Mart TOP 10
Haber | Trans kadın Seyhan Arman: Dibe battığımda bile umut ışığı gördüm

Trans kadın Seyhan Arman: Dibe battığımda bile umut ışığı gördüm


BBC’nin ‘Başarmış 100 Kadın’ listesindeki tek trans kadın Seyhan Arman: Umut hep benim içimdeydi. Ben bu sayede ayakta kaldım.

BBC, 2016’da hayatları ve çalışmalarıyla çevrelerine ilham veren ‘Başarmış 100 Kadını’ seçti. BBC’nin dördüncü yılına giren bu proje için dünya genelinden iş, bilim, siyaset, eğitim ve sanatta öncü rol alan kadınlar arasından seçtiği isimlerden biri, Türkiye’den trans kadın Seyhan Arman oldu.

Seyhan Arman 36 yaşında, oyuncu ve aktivist. 2011’de vizyona giren ‘Teslimiyet’ filmi ile 22. Ankara Uluslararası Film Festivali’nden ‘Jüri Oyunculuk Özel Ödülü’nü alan Seyhan Arman, geçen yıl da ‘İnsan Hakları’ ve ‘En İyi Yabancı Film’ ödüllerine değer görülen ‘Nerdesin Aşkım?’ adlı kısa filmin başrolünde rol almıştı.

BBC’nin “Başarmış 100 Kadın” projesine başarıyla oynadığı filmleri ve içinde bulunduğu sosyal sorumluluk projelerinden dolayı seçilen Seyhan Arman, listedeki ilk trans kadın olma özelliğine de sahip.

Biz de, Seyhan Arman’la Türkiye’de trans olmayı ve ‘başarmayı’ konuştuk.

»Klasik soruyla başlayalım: Trans kimliğinizi ne zaman keşfettiniz ve ne yaptınız?
Transseksüel olunmaz, doğulur! 36 yaşındayım 37 yıldır transseksüelim; ana rahmine düştüğüm andan itibaren. Fark etmekse konu, daha ilkokula başlamadan önce farklı olduğumu sonra eşcinsel sonra da travesti olduğumu zannettim. Çünkü herkes gibi ben de fiziksel algıladım cinsiyet kimliğimi. Daha sonra aydım ve aslında her yaşımda, her görünüşümde transseksüel olduğumu anladım. Ve hiçbir zaman gizlenmedim ya da yalan söylemedim. Yalnızca ayyuka çıkmamak için bazı roller yaptım.

»Yani görüntüyü ‘kurtardınız’, peki ya iç sesiniz ne diyordu?
Çok klasik bir yanlış anlamayı düzeltmek isterim; transseksüellik fiziksel görünüşle değil ruhla alakalı bir durum. Feminen eşcinsellerin peruk takmış hali değiliz yani. Transseksüeller eşcinsel olmak zorunda bile değil. Saçımın uzun olması, meme protezimin olması, ameliyat olup olmamam falan önemsiz. Transseksüellik bir özenme durumu da değil. Çok klasik ama erkek bedenine hapsolmuş bir kadındım. Varoluşumu kabul ettiğim ve bir hata ya da günah olduğunu hiç düşünmediğim için saklanma ihtiyacı duymadım. Kaçmadığım için de kovalayan olmadı.

»Türkiye’de farklı olana karşı hoşgörüsüzlük en çok cinsel kimlik meselesinde belli oluyor değil mi?
Maalesef bu ülkede biyolojik kadınlar için de durum vahim. Otobüs süren kadınların haber bültenlerine, manşetlere taşındığı bir kafa yapısı tabii ki transseksüel kadınları tek bir kalıba hapsetmek isteyecek. Farklı olana daha doğrusu farklı sayılana yapılan muamele hep bu. Birçok öteki, o ya da bu şekilde kendini gizleyebiliyor fakat trans kadınlar için bu mümkün değil. İnsanların aklındaki ‘peruk takmış adam’, ‘jiletçi’, ‘hapçı’, ‘dengesiz’ gibi etiketler yok olmadığı sürece de bu durum böyle devam edecek. En pozitif olan bile transseksüel bir öğretmenin çocuğunu okutmasını istemiyor. Çünkü cahil, çünkü yanlış biliyor. ‘Ya özenilerek olan bir durumsa’ diye düşünüyor.

»Peki, siz bu farlılığın ta kendisiyken, size karşı olan hoşgörüsüzlüğü neye bağlıyorsunuz?
Trans kadınlar ‘normallere’ okkalı bir Osmanlı tokadı attığı için afallıyorlar. Çünkü ikiyüzlüler, çünkü herkes her yerde bir maske takıp olmadığı kişiyi performe ediyor. Patronuna, akrabasına, arkadaşına, annesine/babasına ve hatta çocuklarına karşı hep bir rol yapma durumundalar. En kibar, en çalışkan, en efendi, en başarılı, en erkek, en kadın gibi rollere büründükleri için ayan beyan ortaya çıkan birisine tahammülleri yok bence. Mutsuz ilişkiler, başarısız seks yaşantısı, hissettiği kişi olamama; hepsi birer etken olmalı. Yoksa kimin umurunda olur benim kadınlığım, erkekliğim ya da cinsel organım.

»Türkiye translar için nasıl bir ülke?
Türkiye kadınlar, erkekler ve çocuklar için nasıl bir ülke ise translar içinde öyle bir ülke. Fakat trans bireylerin hayatını zorlaştıran bir atmosfer olduğunu inkâr edemeyiz. Maalesef anayasal olarak haklarımız korunmuyor. Varoluşumuzu bile anlatmak durumundayız. 100 basamaklı bir merdiven var ve 100. basamağa çıkıldığında olması gerektiği gibi yaşayacağız ama merdiveni henüz görmeyenler çoğunlukta.

»Somutlaştırmak gerekirse…
Şöyle; hükümet ‘Eşcinsellik bu yüzyılın meselesi değil’ diyerek transları yok sayıyor. Anayasaya cinsel yönelim ve cinsiyet kimliği ibarelerini bile eklemediği için katillerimiz ceza indirimi alıyor. Diğer yandan bir bakıyorsunuz her yere metro yapmışlar ama bazı translar o metroya binemiyor bile.

»Nefret cinayetleri korkutucu rakamlara ulaşmış durumda. Günlük yaşamınızda şiddetin hangi türlerine maruz kalıyorsunuz?
Şiddetten kastınız nedir? Bir cadde kenarında dövülüp atılmak mı? Yakılarak öldürülmek mi? 67 yerinden bıçaklayan katile ceza indirimi verilmesi mi? İş verilmemesi mi? Toplutaşımayı kullanamamak mı? Annesinin sesini duyamamak mı? Babası tarafından ölüm tehdidi almak mı? Ayarsız, zavallı, ucube olarak görülmek mi? Yolda yürürken atılan bir bakış mı? Cebindeki pembe kimliğe rağmen beyefendi diye hitap edilmesi mi? Bir yandan ayakta alkışlarken bir yandan için için gülmek mi? Bir kafeye alınmamak mı? Hastanede tedavi edilmemek mi? Onursuz, gurursuz sayılmak mı? Hep bir komedi malzemesi olarak algılanmak mı? Şiddet dediğiniz nedir? Ona göre cevap vereyim.

»Hepsi… Peki genelleme yapacak olursak trans kadınların en önemli sıkıntısı nedir?
En büyük sorun kendimizi bile tanımlayamıyor olmamız. Transseksüellik ne demek bilmeyen translar var. Çünkü bizde bu toplumda yetişiyoruz ve bu toplumun yargıları ile büyüyoruz. Varoluşunun günah/ayıp/yasak olduğunu düşünen insanlardan; özgüven, haklarını talep etme, kendini koruma gibi beklentilerde olmak zaten mümkün değil. Bu sebeple haklarımızı elde edebilmek için örgütlü mücadele içerisinde olmamız gerekiyor. Fakat örgüt kelimesi bile çok başka anlamlara geliyorken biraz zor gibi durumumuz.

»Siz BBC tarafından 2016’nın en başarılı 100 kadınından biri seçildiniz. Bu ne anlama geliyor?
Bu, hem benim için hem de trans kadınlar için bir adım daha attığımız anlamına geliyor. Çünkü o listedeki tek trans birey benim. BBC’den gelen ekip, ‘başarmış’ kadın hikâyelerine yer verdiklerini, benim de hem yaptığım sosyal sorumluluk projelerimden dolayı, hem de oyunculuk kariyerimle başardığımı düşündükleri için bu projede olduğumu söylediler. Özellikle Matmazel Coco, Trans Misafirhanesi ve şu an provada olduğum Küründen Kabare isimli oyunum ile ilgilendi.

»Ufukta sizin için güzel günler görünüyor, ne dersiniz?
Kesinlikle! Umut benim içimde her zaman her durumda mevcut. Zaten umudum olduğu için ayaktayım. En kötü durumu bile olağan karşılarım. Nasıl olsa bitecek nasıl olsa geçecektir. Ve sanırım çok şanslıyım; en dibe battığım zamanlarda bile mutlaka umut ışığını görürüm.

KAYNAK: birgun.net 30.11.2016


Eklenme Tarihi : 11.12.2016
Haber Editörü : PikeAS
  «« GERi
Bu haber 376031 kez okundu.

Haberi
Paylaş
Face
Paylaş facebook
Blog
Paylaş Blogger
Frien
Paylaş Friendfeed
Mysp
Paylaş Myspace
Twit
Paylaş twitter


Not: Bu sayfalarda yer alan yorumlar kişilerin kendi görüşleridir.
Yazılanlardan gabile.com sorumlu tutulamaz.

Habere Yorum Yaz
Bu habere yapılmış bir yorum bulunmamaktadır
Yorum yazmak için login olunuz


Diğer başlıklardan bazıları.
Haber | Eşcinsel taciz cinayeti! `Bana bıyık burktu` diye adam öldürdü! Eşcinsel taciz cinayeti! `Bana bıyık burktu` diye adam öldürdü!
   Bursa`nın merkez Osmangazi İlçesi`nde, geçen yıl 5 Kasım`da, seyyar aracıyla cami önünde peynir satarak geçimini sağlayan 4 çocuk babası Hüseyin Doğan, depoya malzeme almaya gitti. Bu sırada depoya gelen Ömer Kartar, iddiaya göre Hüseyin Doğan`ı göğsünden 4 bıçak darbesiyle öldürdü. Osmangazi İl...

Haber | İngiltere`de Geçmişte Eşcinsellikten Hüküm Giyenlere Af İngiltere`de Geçmişte Eşcinsellikten Hüküm Giyenlere Af
   İkinci Dünya Savaşı'nda şifre kıran matematikçi Alan Turing eşcinsellikten ceza alarak kısır edilmişti. Turing daha sonra intihar etti. İngiltere hükümeti bir dönem cinsel suçlar kapsamından hüküm giyen eşcinsel ve bi-seksüel erkeklere ölümlerinden sonra af verileceğini açıkladı. Bu İngiltere'...

Haber | Antalya’da bir lise öğrencisi eşcinsel diye zorla başka okula nakledildi Antalya’da bir lise öğrencisi eşcinsel diye zorla başka okula nakledildi
   Gmag’de yer alan habere göre Deniz isimli eşcinsel öğrenci, cinsel yönelimi yüzünden okuduğu okulda ayrımcılığa ve baskıya maruz kaldığını söyledi. Çocuk Şube tarafından aranan babasına “Oğlunuz eşcinsel bu gelip geçici bir heves olabilir, biz takibe alacağız” dendiğini aktaran öğrenci, cinsel yö...

Haber | Önemli Duyuru: Önemli Duyuru:
   Sevgili üyelerimiz; Veri merkezimizde yaşanan sorun nedeniyle sunucumuzda diskinde hata oluştu. Bu hata nedeniyle malesef veri tabanımızı bir süre geriye almak zorunda kaldık. Sitemizin yayınına devam etmesi için geriye dönük yedeklerimiz ile sitemizi yayına sokmuş durumdayız. Güncel verilerimize ...

Haber | İtalya`da mültecilerin İtalya`da mültecilerin "gay" kozu
   Türkiye gibi mülteci akınına uğrayan İtalya`da mahkemeler sığınma hakkı kararı verirken inanılmaz karşı mazeretlerle karşılaşmakta: Ben gayim. Eğer beni geri gönderirseniz idam ederler. Kuzey İtalya`nın Veneto bölgesinde iltica hakkı isteyen çoğu Afrika`dan gelen kaçak mülteciler, çıkarıldıkları ...

Haber | GÖKKUŞAĞI BAYRAĞI YAKMAKTAN HAPİS CEZASINA ÇARPTIRILDI GÖKKUŞAĞI BAYRAĞI YAKMAKTAN HAPİS CEZASINA ÇARPTIRILDI
   Omaha, Nebraska’daki bir adam, lezbiyen bir çiftin gökkuşağı bayrağını çalıp yaktığı için nefret suçuyla suçlandı. PinkNews’un haberine göre, Cameron Mayfield, 2015 Mart ayında gerçekleşen garip bir olay yüzünden bu hafta mahkemeye çıktı. Mayfield, evli lezbiyen çift Ariann Anderson ve Jessica Me...

Haber | Türk asıllı trans kadın Efe Bal, İtalya’nın yerel seçiminde yarışacak Türk asıllı trans kadın Efe Bal, İtalya’nın yerel seçiminde yarışacak
   17 yıldır İtalya’da yaşayan ünlü Türk trans kadın Efe Bal, kısmi yerel seçimlerde Milano belediye meclis üyeliği için yarışacak. Efe Bal, aralarında Silvio Berlusconi’nin partisi Forza Italia’nın (Haydi İtalya - FI) da bulunduğu sağ partilerin ortak belediye başkan adayı olan Stefano Parisi’nin l...

Haber | 11 Erkek “Gay Olmaktan” Dolayı 12 Yıla Kadar Hapis Yatacak 11 Erkek “Gay Olmaktan” Dolayı 12 Yıla Kadar Hapis Yatacak
   Mısır’da bir mahkeme, 11 erkeği 3 yıldan 12 yıla kadar hapis cezasına çarptırdı. Peki suçları ne? Sadece gay olmak. Polisin LGBT’nin peşine düşeceğini açıklamasını takiben sanıklar geçen eylül Kahire’de bir dairede tutuklanmışlardı. Yetkililer gay erkekleri yakalamak için tanışma ve flört u...

Haber | Eurovision’dan Gökkuşağı Bayrağına Ban! Eurovision’dan Gökkuşağı Bayrağına Ban!
   Eurovision, Rusya’nın Sahneye Çıkışı Sırasında Gökkuşağı Bayrağının ‘Politik’ Biçimde Sallanmasını Yasakladı Eurovision Şarkı Yarışması yöneticileri, Rusya’nın çıkış anında hayranları gökkuşağı bayraklarını ‘politik’ biçimde sallamamaları için uyardı. Buna sebep olaraksa İskoç Haç’ının ‘yerel’ ba...

Haber | Eşcinsel çift, taşıyıcı anneden doğan bebeğin ebeveynlik hakkını kazandı Eşcinsel çift, taşıyıcı anneden doğan bebeğin ebeveynlik hakkını kazandı
   Amerikalı ve İspanyol eşcinsel çift, Taylandlı bir taşıyıcı anneyle dünyaya getirdikleri bebek için ebeveynlik davasını kazandı. Dava, Tayland’ın taşıyıcı anneyle bebek sahibi olmayı yasaklamasından bu yana tartışma konusuydu. Yasak, geçen yıl ‘rahim kiralama turizmi’ne son vermek amacıyla çıkarı...


|   İletişim  |   Sözleşme  |   Yardım  |   Site Haritası  |  

Gabile.com bir tanışma, arkadaşlık ve eğlence servisidir.
Bu siteye üye olan herkes Kullanıcı sözleşmesini okumuş ve kabul etmiş sayılır.
Her hakkı saklıdır. Copyright ©1999-2013 GaBiLe


GaBiLe Bir Kodme Hizmetidir.
Veri Merkezi