Yükleniyor...
                                   
  AnaSayfa | Haber | Sohbet | Radyo | Burçlar | ilanlar | iletişim
Turkish English German  
İçinizdeki Ses! Gabile.com   misafir00:[Mersin] Mesajını heyecanla bekliyorum.     |     Volibear35:[izmir] Herkese iyi bayramlar dilerim :))).     |     Mazosist_Pasif:[istanbul] BDSMye ilgisi olan baskın erkeklerle sohbet etmek istiyorum. Merhaba, selam tarzı mesajlara cevap ve.     |     aks68:[Aksaray] 45 yaş ve üstü aksaray iline yakın sanal olmayan arkadaşlar mesaj atın tanışalım.     |     BucaDenizP23:[izmir] selam herkese .     |     bosphorus216:[istanbul] İst-Kadıköydeyim yalnız yaşıyorum amacım 18-25 yaş bir genç ile tanışmak...     |     Olgunsevennnn07:[Antalya] Antalya havalimanina yakınım 45 üzeri olgun göbekli beyler yazabilir .     |     yakisiklimodel:[Mersin] 50 yaş üstü bıyıklı amca ile aşk yaşamak istiyorum..     |     Kentsel_donusum:[Bursa] Seviyeli gizli lik içinde dostluk arkadaşlık sevgili aşk yaşamak isteyen bursa bekliyorum .     |     olgunkoleyim:[istanbul] azginolgunkole:[İstanbul] Selam.Mecidiyeköydeyim. Fanteziseverleri bekliyorum.     |     Lokman_hekim:[Antalya] İnsan öncelikle kaliteli ve temiz olmalı. iki kelime güzel sohbet edebilmeliyiz bence....     |     emrepasam:[Kayseri] Merhaba arkadaşlar kayseri ve civarı .     |     HDOM44:[Malatya] MALATYADAYIM nerdesiniz Malatyalılar çıkın artık otaya tanışalım kaynaşaım dost olalım ne dersiniz.     |     Kaan8852:[istanbul] senı cok sevıyorum kiss me.     |     emindostum55m:[Yalova] aşk sevgi mutluluk guven gizlilik sevda sadakat arayan gelsın.     |     azzgkoleym55:[istanbul] Mecidiyeköydeyim. Tanışalım mı.     |     Lemforder:[istanbul] 35 yaş üstü bekliyorum.     |     mannequin:[izmir] kalbinde yer yoksa, ayaktada giderim....     |     azgolggkoleym:[istanbul] olgpİst:Mecidiyeköydeyim.Bekliyorum.     |     hottr19:[Corum] çorum merkez.     |    
Login
Lütfen Bilgilerinizi Giriniz.
Rumuz:
Şifre:
Şifremi Unuttum

Şu an Online
1517 Üye var




Hızlı Ara | Detaylı Ara | Özel Ara | Yeni Üyeler | Popüler 100 | Mart TOP 10
Haber | Norveç’ten Eğitim Araştırması: Cinsiyet Eşitliğinin Yeni Nesli

Norveç’ten Eğitim Araştırması: Cinsiyet Eşitliğinin Yeni Nesli


İlkokuldaki erkek çocukları duyguları hakkında konuşuyor, el ele tutuşuyor, fiziksel görünümleri ve vücutlarıyla çok ilgileniyorlar.

Stian Overå isimli Norveçli bir sosyal antropologun doktora tezi için bir yıl boyunca yürüttüğü çalışma ve gözlemlerin sonuçları, okulda cinsiyet eşitliği eğitiminin önemini açıkça ortaya koyuyor.

Overå, 1 eğitim yılı boyunca Oslo’nun bir banliyösünde bulunan modern bir okulda 6-12 yaşları arasında olan iki öğrenci grubunu izledi. Yörenin sosyo-ekonomik durumu ise şehir merkezinden oldukça farklı: Çalışan kesim işçi sınıfında ya da orta sınıf profilinde değil ve öğrencilerin %15’i Norveççe dışında bir anadile sahip.

Hazırlamış olduğu bu tezden önce Overå’nun elindeki bilgiler kalıplaşmış verilerden oluşuyordu: Kız öğrenciler kendi aralarında gruplar kurar ve ikili gruplar halinde “en yakın arkadaş” olur; erkek öğrenciler kalabalık gruplar kurar ve aralarında bariz bir “lider” olur... Fakat bir sene boyunca yapmış olduğu gözlemler bu stereotiplerde ciddi kırılmalar olduğunu kanıtladı. Overå, bulgularını şöyle yorumluyor: “İskandinav ülkelerinde cinsiyet rolleri değişimde. Bazı yeni araştırmalar da bunu kanıtlıyor. Eskiden cinsiyet ile alakalı her şey geleneksel temellerde yerleştiriliyordu. Artık bu sınırlar çok daha esnek.”

“Birbirlerinin sırtlarını kaşıyorlar”
Overå’ya göre, 6-8 yaşlarındaki erkek çocukları fiziksel temas ve duygusallık konularında en rahat olan yaş grubu. Bu davranışın gelişmesine en çok katkıda bulunan nokta ise “pozitif dokunma” olarak adlandırılan günlük aktiviteler. Bu aktivitelerde öğrencilerin birbirlerine “pozitif yönde” dokunmaları sağlanarak ait olma duyguları geliştiriliyor ve dokunmak için tanışık olmama ya da karşı cinsten olma gibi unsurlar önemini yitiriyor. “Öğrenciler bu aktiviteleri çok sevdi; çünkü zoraki ya da yapmacık değillerdi. Bu sayede artık teneffüslerde birbirinin sırtını kaşıyan ya da el ele tutuşan erkek öğrencileri sıkça görebiliyorsunuz.” diye anlatıyor değişimi Overå.

“Pozitif dokunma” aktivitesi ve sonuçları Kaliforniya-Berkeley Üniversitesi’nde bulunan bir grup araştırma görevlisine sunulduğunda görevlilerden biri “Bu değerlerin bir İskandinav ülkesinden gelmesi kesinlikle rastlantısal değil. Daha okul öncesi dönemde başlayan eşitlik eğitiminin, cinsiyet eşitliğinde bir İskandinav fenomeni doğurması kaçınılmaz,” yorumunda bulunarak Norveç’teki sistemin başarısını övüyor.

Güçlü mü olmalı? Nazik mi?
Sonuçlar, 9-12 yaşları arasındaki erkek çocuklarının fiziksel temas konusunda biraz daha ihtiyatlı olduklarını ortaya koyuyor zira “gey” olarak etiketlenmekten kaçınıyorlar. Ama bu durum, öğrencilerin düşünceli davranışlar sergilemelerinde bir engel teşkil etmiyor.

Bu yaş grubu için de daha önceden yapılmış olan araştırmalar mevcut; fakat Overå’nun yeni bulguları eskileri çürütmeye başlamış durumda: “Erkeklerin birbirleriyle ilişkisi daima kaba, agresif, duygusal anlamda yetersiz ve kural yıkmaya yönelik olarak gözlemlenmiştir. Ancak eşitlikçi eğitim sistemi onlara arkadaş canlısı, açık ve iyi huylu olmayı aşılıyor. Pek çok çocuğun hoşlandıkları kız hakkında, evdeki sorunlar hakkında, gelecek kaygısı hakkında dürüstçe paylaşımlarda bulunduğunu kaydettim. Ve ne zaman biri içini dökse diğerleri ona destek olarak kendi hayatlarından benzer örnekler anlattı ve yalnız olmadığını hissettirdi.”

Güç gösterileri erkek çocukları arasında yine önemli bir yere sahip olarak gözlemleniyor sene başında. Belirgin ast-üst ilişkileri içinde hiyerarşilerini oluşturuyorlar. “Bazıları bunu agresif bir düzen olarak nitelendirse de ben bunu arkadaşça bir oyun olarak yorumluyorum,” diyerek bu konudaki görüşünü sunuyor Overå.

Öğrenciler arasında popülariteyi artıran en önemli özellikler fiziksel güç, futbol yeteneği ve modaya uygun giyinmek. Ama bunlardan öte, erkek hiyerarşisinde yüksek mertebenin anahtarı “efendi” olmaktan geçiyor: nazik, komik, dışa dönük, iyi karakterli, rahat...

Jölesiz asla!
Overå, “Öğrenciler arasında ‘gey’ olarak etiketlenme korkusu onlarda tam bir Kriptonit etkisi yaratıyor ve maskülenliklerini buna göre inşa ediyorlar,” diyerek açıklıyor erkek çocukların fiziksel görünümlerine verdikleri önemi. “Dış görünüşüne az önem veren çocuksu veya sıkıcı olarak nitelendirilirken fazla önem veren kadınsı ya da gey olarak etiketleniyor. Ama okulun en havalı iki çocuğu okula göz kalemi çekerek geldiğinde bu durum onların popülaritesini hiçbir şekilde tehdit etmedi. Fakat bunu popülaritesi düşük biri yaptığında sonuçları onun için kötü olur.”

“Fiziksel görünüm konusunda saç jölesi onların en önemli öğesi. Konu estetiğe gelince erkeklerin oynayabileceği kart sayısı kızlarınkinden oldukça az. Bu durum da saçlarını onlar için kutsal bir mertebeye sokuyor ve saçları hakkında inanılmaz derecede çok konuşuyorlar ve endişeleniyorlar. Konuşma sıklıkları şaşırtıcı bir bulgu.

Metroseksüel rol modelleri ve dökülen “gizli” terler
Daha büyük yaş gruplarının ilgi alanları arasında fiziksel görünüme ayrılan pay öne çıkıyor. Erkek öğrenciler soyunma odalarında birbirlerinin vücutları ve sahip olmak istedikleri vücutlar hakkında konuşuyorlar. Bu istekleri doğrultusunda egzersiz yapanlar ise vücutlarını, kaslarını, adelelerini arkadaşlarına gururla gösteriyor. Ve bu doğrultuda kendilerine metroseksüel erkekleri rol model olarak seçiyorlar. Gençlerin bu yönelimini “Eskiden maskülenliği geleneksel yapıdaki erkekler öne çıkarırdı. Günümüzde David Beckham ve Cristiano Ronaldo gibi metroseksüel erkeklere hayranlık duyuluyor,” diye yorumluyor Overå.

Öğrenciler bir yandan vücutları hakkında endişe duyarken bir yandan da bu endişeyi gizlemekle uğraşıyorlar çünkü derslerinde başarılı olmalarını ya da vücutlarını geliştirmelerini çaba gerektirmeyen bir uğraşmış gibi göstermek zorundalar. Overå, “Onlar için prestij çok önemli ve bu prestiji kolayca elde edebilmiş gibi görünmek istiyorlar çünkü bu onlara daha büyük prestij sağlıyor!” diyerek anlatıyor erkek öğrencilerin bu tutumlarını.

Sosyoekonomik farklılık mı cinsiyet farkı mı?
Konu okul başarısına geldiğinde ise ölçüm ve gözlemler cinsiyet farkından dışarı çıkıyor. “Kızlar mı daha başarılı, yoksa erkekler mi?” sorusu, öğrencilerin başarısının, onların geldikleri sosyoekonomik sınıfla doğru orantılı oluşu ile ortadan kalkıyor. Bu farkı Overå şöyle açıklıyor: “Bir öğrencinin başarısı, onun kız mı erkek mi oluşundan çok ailesinin işçi sınıfına mı yoksa burjuva sınıfına mı mensup oluşu ile paralellik gösteriyor. Her yerde çok zeki olan kızlar da var, erkekler de. Aynı zamanda başarısız kızlar ve erkekler var. Okul başarısını kromozom farkına indirgemek her iki cinsiyet için de ayrımcılık olur.”


Kaynak: KaosGL 27.09.2013


Eklenme Tarihi : 27.09.2013
Haber Editörü : Gabile
  «« GERi
Bu haber 391036 kez okundu.

Haberi
Paylaş
Face
Paylaş facebook
Blog
Paylaş Blogger
Frien
Paylaş Friendfeed
Mysp
Paylaş Myspace
Twit
Paylaş twitter


Not: Bu sayfalarda yer alan yorumlar kişilerin kendi görüşleridir.
Yazılanlardan gabile.com sorumlu tutulamaz.

Habere Yorum Yaz
Bu habere yapılmış bir yorum bulunmamaktadır
Yorum yazmak için login olunuz


Diğer başlıklardan bazıları.
Haber | Merkel vs. Eşcinsel Evliliği Merkel vs. Eşcinsel Evliliği
   Sosyal Demokratlar ve Sol Parti’nin desteğiyle Yeşiller’in verdiği eşcinsel evliliği tanımaya yönelik tasarı, CDU/CSU ve FDP koalisyonunca reddedilmişti. FDP meclise giremese de daha seçim öncesinden CDU/CSU adına Merkel, “bunu bizden beklemeyin” işareti vermişti Öncelikle katılamadığım bir düğün...

Haber | Barilla Paketinden Homofobi Çıktı! Barilla Paketinden Homofobi Çıktı!
   Dünyanın en büyük makarna firması Barilla pek çok farklı makarna çeşidi üretse de, firmanın genel başkanı tüketicilerin çeşitliliğini hazmedemiyor. Guido Barilla’nın reklamlarında asla eşcinsel bir çifte yer vermeyeceğini ve beğenmeyenlerin başka markaları satın alabileceğini söylemesi uluslararası ...

Haber | Belize’nin Bağımsızlık Günü Eşcinsellere Umut Verdi Belize’nin Bağımsızlık Günü Eşcinsellere Umut Verdi
   Belize Başbakanı, ülkenin bağımsızlık gününü eşcinsel haklarına destek vermek için bir fırsat olarak değerlendirdi. Kiliselerin eşcinsel karşıtı söyleme öncülük ettiği ülkede Başbakan Dean Barrow, 21 Eylül’de şu açıklamayı yaptı: “Hükümet, kiliselerin ahlak, ahlaksızlık ya da eşcinsellikle ilgili...

Haber | Makedonya İktidarı Evlilik Eşitsizliğini Artıramadı Makedonya İktidarı Evlilik Eşitsizliğini Artıramadı
   Makedonya’da iktidar partisi, evliliği yalnızca kadın ve erkek arasında mümkün kılacak Anayasa değişikliğini geçirmeyi başaramadı. Salı günü yapılan oylamada, hâlihazırda yalnızca heteroseksüel çiftlerin yararlanabildiği evlilik hakkının eşcinsel çiftleri kapsayacak şekilde değiştirilmesinin önünü t...

Haber | Eşcinsel belediye başkanı görev başında Eşcinsel belediye başkanı görev başında
   Meksika da ülke tarihinde ilk kez Eşcinsel olduğunu açıklayan belediye başkanı görevine başladı. BBC`nin haberine göre, Benjamin Medrano, muhafazakar Zacatecas eyaletinin Fresnillo kentinde düzenlenen törende belediye başkanlığı yemini etti. Medrano, törende yaptığı konuşmada, Fresnillo halkı içi...

Haber | Parlamentoda öpüşme eylemi Parlamentoda öpüşme eylemi
   Beş Yıldız Hareketi politikacıları, eşcinselliğe karşı olan bir yasanın görüşüldüğü sırada birdenbire ayağı kalkıp öpüşmeye başladı. İtalya parlemontasunda gerçekleşen bu yasa görüşmeleri ilginç sahnelere tanık oldu. Öpüşme ve sarılma protestosuyla görüşmeyi yarıda kesen politikacılardan bazıları...

Haber | Makedonya meclisi eşcinsel evliliklere karşı Makedonya meclisi eşcinsel evliliklere karşı
   Makedonya`da iktidardaki parti İç Makedon Devrimci Örgütü-Makedonya`nın Ulusal Birliği Demokratik Partisi (VMRO-DPMNE) ve kooalsiyon ortağı milletvekillerince, ilerleyen dönemlerde AB`den "eşcinsel evliliğe izin verilmesi" yönünde gelecek baskıları gözönünde bulundurarak, "ailenin erkek ile kadın ar...

Haber | Penisilin`e `bip` Penisilin`e `bip`
   Radyo ve Televizyon Üst Kurulu`ndan (RTÜK) aldıkları para cezaları nedeniyle ekonomik sıkıntı yaşayan televizyon kanalları yayınladıkları filmlerde otosansür uygulamaya başladı. Görevimiz Tehlike-2 filminde geçen "penisilin iğnesi" ifadesinin bile içerisinde "penis" geçtiği için biplenerek veril...

Haber | James Franco: Gay değilim keşke olsaydım James Franco: Gay değilim keşke olsaydım
   ABD’li oyuncu James Franco, eşcinsel olduğuna yönelik söylentilere açıklık getirdi. Daily Beast’e konuşan 35 yaşındaki oyuncu, “Bu söylentiler doğru değil. Gay değilim ama keşke olsaydım; keşke söylentiler doğru olsaydı” dedi. Franco, eşcinsellerle ilgili yaptığı esprilerle ilgili ise “Ben bu ...

Haber | Putin`den Berlusconi`ye: Eşcinsel olsaydı... Putin`den Berlusconi`ye: Eşcinsel olsaydı...
   Rusya lideri Vladimir Putin, başı kadınlarla dertte olan yakın arkadaşı Silvio Berlusconi`ye destek çıktı. RUSYA lideri Putin’in Silvio Berlusconi için söylediği "Eşcinsel olsaydı, bunlar başına gelmezdi" ifadeleri eşcinsellerin tepkisine neden oldu. Valdai kentinde bir forumda konuşan Rusya D...


|   İletişim  |   Sözleşme  |   Yardım  |   Site Haritası  |  

Gabile.com bir tanışma, arkadaşlık ve eğlence servisidir.
Bu siteye üye olan herkes Kullanıcı sözleşmesini okumuş ve kabul etmiş sayılır.
Her hakkı saklıdır. Copyright ©1999-2013 GaBiLe


GaBiLe Bir Kodme Hizmetidir.
Veri Merkezi