Yükleniyor...
                                   
  AnaSayfa | Haber | Sohbet | Radyo | Burçlar | ilanlar | iletişim
Turkish English German  
İçinizdeki Ses! Gabile.com   misafir00:[Mersin] Mesajını heyecanla bekliyorum.     |     Volibear35:[izmir] Herkese iyi bayramlar dilerim :))).     |     Mazosist_Pasif:[istanbul] BDSMye ilgisi olan baskın erkeklerle sohbet etmek istiyorum. Merhaba, selam tarzı mesajlara cevap ve.     |     aks68:[Aksaray] 45 yaş ve üstü aksaray iline yakın sanal olmayan arkadaşlar mesaj atın tanışalım.     |     BucaDenizP23:[izmir] selam herkese .     |     bosphorus216:[istanbul] İst-Kadıköydeyim yalnız yaşıyorum amacım 18-25 yaş bir genç ile tanışmak...     |     Olgunsevennnn07:[Antalya] Antalya havalimanina yakınım 45 üzeri olgun göbekli beyler yazabilir .     |     yakisiklimodel:[Mersin] 50 yaş üstü bıyıklı amca ile aşk yaşamak istiyorum..     |     Kentsel_donusum:[Bursa] Seviyeli gizli lik içinde dostluk arkadaşlık sevgili aşk yaşamak isteyen bursa bekliyorum .     |     olgunkoleyim:[istanbul] azginolgunkole:[İstanbul] Selam.Mecidiyeköydeyim. Fanteziseverleri bekliyorum.     |     Lokman_hekim:[Antalya] İnsan öncelikle kaliteli ve temiz olmalı. iki kelime güzel sohbet edebilmeliyiz bence....     |     emrepasam:[Kayseri] Merhaba arkadaşlar kayseri ve civarı .     |     HDOM44:[Malatya] MALATYADAYIM nerdesiniz Malatyalılar çıkın artık otaya tanışalım kaynaşaım dost olalım ne dersiniz.     |     Kaan8852:[istanbul] senı cok sevıyorum kiss me.     |     emindostum55m:[Yalova] aşk sevgi mutluluk guven gizlilik sevda sadakat arayan gelsın.     |     azzgkoleym55:[istanbul] Mecidiyeköydeyim. Tanışalım mı.     |     Lemforder:[istanbul] 35 yaş üstü bekliyorum.     |     mannequin:[izmir] kalbinde yer yoksa, ayaktada giderim....     |     azgolggkoleym:[istanbul] olgpİst:Mecidiyeköydeyim.Bekliyorum.     |     hottr19:[Corum] çorum merkez.     |    
Login
Lütfen Bilgilerinizi Giriniz.
Rumuz:
Şifre:
Şifremi Unuttum

Şu an Online
2044 Üye var




Hızlı Ara | Detaylı Ara | Özel Ara | Yeni Üyeler | Popüler 100 | Mart TOP 10
Haber | LGBT’lerin kabullenilişi ve giderek sönümlenen ‘Gayborhood’lar

LGBT’lerin kabullenilişi ve giderek sönümlenen ‘Gayborhood’lar


Chicago’nun Boystown semtinde bulunan en eski gay barlardan birinde barın müdavimleri, barda tanık oldukları olaya gülmekteler: Bir heteroseksüel kadın sürüsü…

Little Jim adlı barın 39 yıldır müdavimi olan 61 yaşındaki semt sakini Jame Davies, espri ile karışık “Sanki gay müzesinde gibiydiler. Fosilleşip fosilleşmediğimizi görmeye gelmişler gibi.” diyor.

GAYBORHOODLAR CAZİBESİNİ KAYBEDİYOR

Bunu ilerlemenin bir işareti olarak görebilirsiniz, fakat British Colombia Üniversitesi’nden sosyolog Amin Ghaziani bunu Amerika’nın tarihi gay yerleşim bölgelerinin “gayliğinin azaltılması (de-gaying) veya heteroseksüelleştirilmesi (straightening)” olarak yorumluyor.

Aralarında yirmi heteroseksüelin de bulunduğu bir grubun, homoseksüel evlilikler ve oy verme hakkı için açtıkları davaların federal mahkemelerde kazanılması, Amerika’da LGBT bireylerin gittikçe kabul edildiğinin göstergesi. Akademisyenler ve demograflar bu durumu ‘gayborhood’ (gay/eşcinsel semti) denilen bölgelerin cazibesini kaybedişinin sebebi olarak görüyor. Gay ve lezbiyenlerin, ‘gayborhood’lardan göçünün boyutunu hesaplamak zor. Çünkü Birleşik Devletler Nüfus Sayımı Bürosu bireylere cinsel yaşamları hakkında sorular sormuyor. Ancak, büro homoseksüel çiftlerin yaşadıkları hane bilgilerini toplamakta. Bu veriler eksik de olsa ABD’nin en doğru LGBT nüfusu hesaplamasını ortaya koyuyor. Ghaziani’nin yeni kitabında (There Goes the Gayborhood) not ettiği üzere; son 10 yılda, gay yerleşim bölgelerinde yaşayan gaylerin sayıları ülke genelinde yüzde 8.1 azalmış, lezbiyen bireylerin yüzde 13.6 oranında düşmüştür.

GAYBORHOOD İKİLEMİ

Görünürde bu durum yani demografinin değişmesi, gelişimin bir göstergesi. Sayıca az gay ve lezbiyen bireyler kendilerini dışarıya kapalı yerleşim bölgelerinde saklanmak zorunda hissetmiyorlar. Fakat bu değişim aynı zamanda eşcinsel topluluklar için ikilem yaratıyor. Bu topluluklar 50 yıllık eşcinsel hakları mücadelesinin odak noktası olan ve kültürel olarak önem teşkil eden bu mekanları nasıl koruyacaklar?

Ghaziani’ye göre sorulması gereken, bu kurtarılmış, güvenli bölgelere daha güvenli zamanlar geldiğinde ne olacağı.

DAHA ÇOK ÇOCUK ARABASI, DAHA AZ SEKS SHOP

Ghaziani ve diğer sosyolog ve demografların dikkatini çeken bu yavaş değişim, Boystown ve ABD’nin diğer kapalı gay bölgelerinde gözle görünür biçimdedir.

Seattle’daki tarihi eşcinsel dostu Capitol bölgesindeki homoseksüellerin hane sayısı, 2000-2012 yılları arasında yüzde 23 azalırken, yakın çevrelerdeki semtlerde ve şehrin çevresindeki banliyölerde eşcinsellerin hane sayısı artmıştır.

Washington Üniversitesi’nden Amy Spring’in 2012 yılında yaptığı araştırma ise gay ve lezbiyenlerin Washington’daki Tacoma bölgesi ve Nevada’nın Spring Valley bölgesi gibi orta büyüklükteki şehirlere dağıldıklarını gösteriyor.

Chicago ‘da Boystown ve komşu semtlerdeki eşcinsel nüfus yüzde 12 civarında. Bu Chicago ‘daki en yüksek oran. Fakat Ghaziani, diğer semtler ve varoşların da bu sayıya ulaşmakta olduğunu söylüyor.

Boystown, hala gökkuşağı renkli ‘onur’ direkleri ve Halsted caddesi boyunca sıralanan gay ve lezbiyen önderlerin tabelaları ile bir anıt özelliğini koruyor. Semti ikiye bölen ana cadde de ülkenin en büyük LGBT topluluğu merkezi. Bir hamam ve pek çok gay bar ve kulüpleri bulunuyor.

Ayrıca ABD’nin belediyece tanınmış ilk eşcinsel semti olmaktan gurur duyan Boystown, yakında LGBT bireylerin ihtiyaçları için planlanan uygun fiyatlı konut geliştirme projesine ev sahipliği yapacak. Fakat Halsted caddesi bugünlerde, heteroseksüel çiftlerin sürdüğü bebek arabalarıyla dolu. Bölgenin göl kıyısına yakın olması ve en iyi eğitimin verildiği devlet ilkokulun bölgede yer alması burayı bir çekim merkezi haline getirdi.

Değişen zevklerin işareti olarak, Ghaziani’nin belirttiğine göre, semtin sunduğu doğal görüntünün en belirgin unsuru olan seks shopların yerinde artık manikür pedikür salonları var. Ghazianinin röportaj yaptığı pek çok heteroseksüel semt sakini, Boystown’u bir eşcinsel semti olduğunu bile düşünmüyor.

Eşcinsel semtlerindeki gay yaşamının merkezi olan barlar bile değişmekte. Semtin simgesi olan büyük dans pisti ve amatör drag (erkeklerin kadın kıyafetleri giymesiyle yapılan gösteriler) gecelerine ev sahipliği yapan mekanlar, viski barları ile yer değiştirmiş durumda. Little Jim barmeni ve semt sakini Jimmy Bissonette, “Bu gece kulübü, şehirdeki yok olan onlarca gece kulübünden sadece biri” diyor.

Yaşlı müşterileri çeken loş ışıklı bir barda, bar masasının arkasında duran Bisonette “Gençler artık ‘parıltılı’ barlar istiyorlar.” diyor.

İnternette, gay semtlerinin çekiciliğini azaltan unsurlardan. gay camiası içerisinde çeşitli işlerle ilgilenmiş olan Mark Thomas’ın gözlemlerine göre yeni nesil,

internetteki konuşma odaları, randevu siteleri ve gaylerin gündelik buluşmalarına yardım eden Grindr gibi uygulamaları tercih ediyor.

YÜKSELEN FİYATLAR

Muhtemelen Boystown’un değişen yüzünü ve ülkedeki eşcinsel yerleşim yerlerini en fazla etkileyen faktörlerden biri seçkinleştirme.

1970’lerin sonu ve 1980’lerin başında, bu semtin başı çeteler ve yaygın suçlarla beladaydı. Bu da konutların ucuzlamasına yol açıyor ve bu durumda ev sahipleri de semte yönelen gaylere karşı ayrımcılık yapmaya pek niyetlenmiyordu. New York’taki West Village ve San Francisco’daki Castro semtlerinde olduğu gibi Boystown’da da semte olan LGBT akını konut stokunu yeniden canlandırdı ve yeni iş kollarının da bölgeye akın etmesini beraberinde getirdi. Son olarak da istenen miktarda bir toplamdan daha az insanın seçkinleştirilmesine neden oldu

Fakat zaman içinde Boystown’daki gay nüfusun bir kısmı, özellikle fiyatlar ucuz iken gayrimenkul satın alamamış olanlar, kiraların hızla yükselmesi ve semtin yaptığı sıçrama nedeniyle buradaki yaşam giderlerini karşılayamaz oldular.

“Hiçbirimizin olmasını istemediğimiz şey oldu” diyor Thomas, “Gayrimenkul fiyatları tavan yaptı, semt sakinleri daha zenginlerden oluşmaya başladı ve sokaklara bebek arabaları hakim oldu. Nihayetinde bu olanlar, ciddi miktarda gay nüfusunu şehirdeki başka semtlere veya uygun herhangi bir yere gitmeye zorladı.”

Çevredeki kenar mahallelerden biri olan Berwyn yükselen fiyatlar ve LGBT’lerin toplumda daha fazla kabul görmesinden yararlanabilmek için arayışa girdi.

Devam etmekte olan bir pazarlama kampanyası, yaklaşık 57,000 nüfuslu ve şehir merkezine 13 kilometre uzaklıktaki bu yere göreceli olarak ucuz kalan evleriyle müşteri çekmeye çalışıyor. Aynı zamanda Berwyn’in ülkede en yüksek eşcinsel hane yoğunluğuna sahip yerlerden biri olması ve Illinois eyaletinde yasal hale geldiğinden beri eşcinsel evlilikler konusunda lider konumda bulunmasıyla övünüyor.

Berwyn, gay ve lezbiyenlerin mavi yakalılara ait bu yerleşim yerine taşınmayı düşünmelerini sağlamak için Onur Yürüyüşü ve Boystown’daki etkinliklere temsilciler de gönderiyor.

Kar amacı gütmeyen Berwyn’i Geliştirme Derneği yetkililerinden Amy Crowther, “İnsanların tek istediği güzel ve konforlu bir yaşam sürmek. Gidecekleri yerler, yapabilecekleri etkinlikler ve iyi bir ev istiyorlar. Berwyn tüm bu imkanlara sahip ve burada açık bir kültür var. Homojen bir yapıda değiliz.” diyor.

BİR DÖNEMİN SONU MU?

Bazı gay ve lezbiyenlere göre, gay semtleri artık eskisi kadar gerekli ve faydalı değil. 46 yaşındaki Michael Rogers, yaklaşık 20 yıl önce batı Pensilvanya’dan Washington D.C.’ye taşındığında başkentin büyük eşcinsel yerleşim bölgelerinden Dupont Circle’da yaşamak için can attığını anlatıyor. Fakat, geçen yıl Oregon eyaletinin Portland kentine taşınırken büyük bir LGBT nüfusu ile birlikte ikamet etmenin pek de önceliği olmadığını söylüyor. Rogers, “Bundan 20 yıl sonra eşcinsel semtlerinin bugün bilinen halleriyle var olmaya devam edip etmeyeceğinden emin değilim.” diyor.

Washington’daki Third Way(Üçüncü Yol) isimli, kamuoyunda LGBT’lerin durumunu takip eden grubun araştırmacılarından biri olan Lanae Erickson Hatalsky, kendisinin ve eşinin büyük sınavlarını ilk evleri için Washington D.C.’de alışveriş yapmaya başladıklarında verdiklerini belirtiyor. Semtin içinde el ele tutuşarak rahatsız bakışlar ya da ıslıklarla karşılaşmadan dolaşabilecekler miydi? Çocuk sahibi olurlarsa okulda veya çocuk parkında iki annesi olan tek çocuk onlarınki mi olacaktı? “Bir önceki LGBT kuşağı kendilerine korunaklı ve kabul edilmiş yerler yaratmak için fazlaca çaba harcamak zorunda hissettiler ve Y kuşağı LGBT’lerinde olmayan bir his.” diyerek devam ediyor: “Ben bizim cinsel yönelimine bakmaksızın herkesle dost olabileceğimizi ve gitmek istediğimiz hemen hemen her yere gidebileceğimizi hissettiğimizi düşünüyorum.”.

Chicago içinde ve çevresindeki kimi yerlerde partneri ile birlikte yaşamış olan Jaime Zurheide(38) eşcinsel semtlerini hiçbir zaman çok çekici bulmamış. Doktora öğrencisi olan Zurheide ve partneri gay ve lezbiyenler için bir pazar olmaya çalışan Berwyn’de bir ev satın almışlar. Zurheide semtin misafirperverlik için harcadığı çabayı takdir ediyor. Ancak, buraya taşınma kararlarının işe gidiş geliş süresi ve maddi yükle ilgili basit hesaplamalara dayandığını belirtiyor. Kendi kuşağının, özellikle de şehirde yaşayan kesimin, önceki kuşağın gay ve lezbiyenlerinin sahip olmadığı bir konforla yaşadığını söyleyip ekliyor: “Burada(Chicagoland) 10 yıl yaşadım ve bu hiçbir zaman üzerine düşüneceğim bir konu olmadı. Daha eski kuşaklara baktığımızda onlar için uğruna savaşılacak daha çok şey vardı. Ben kabullenilmek için mücadele etmek zorundaymışım gibi hissetmiyorum.”

Kaynak: www.evrensel.net 14.09.2014


Eklenme Tarihi : 14.09.2014
Haber Editörü : PikeAS
  «« GERi
Bu haber 383889 kez okundu.

Haberi
Paylaş
Face
Paylaş facebook
Blog
Paylaş Blogger
Frien
Paylaş Friendfeed
Mysp
Paylaş Myspace
Twit
Paylaş twitter


Not: Bu sayfalarda yer alan yorumlar kişilerin kendi görüşleridir.
Yazılanlardan gabile.com sorumlu tutulamaz.

Habere Yorum Yaz

    Açıkçası burda yeni bir haber okumak güzel oldu :)
Yazan : gana     Beğen
Yorum yazmak için login olunuz


Diğer başlıklardan bazıları.
Haber | Hollywood`da ``normal ve heteroseksüeli`` oynamazsan Hollywood`da ``normal ve heteroseksüeli`` oynamazsan
   Hollywood dünyanın en rahat ve çılgın şehirlerinden biri olarak bilinse de, parlak ışıkların altında dışlanan ve ötekileştirilen binlerce LGBT oyuncusu var. UCLA Üniversitesi’nin LGBT düşünce kuruluşu Williams Enstitüsü tarafından yönetilen ve Screen Actors Guild (SAG) tarafından fonlanan 5700 ki...

Haber | Brezilya`yı sallayan seks skandalı Brezilya`yı sallayan seks skandalı
   Brezilya, milli futbolculardan Maicon ve Elias arasında yaşandığı iddia edilen eşcinsel ilişki haberleriyle çalkalanıyor. Brezilya Milli Takımı’ndan gelen teklifi geri çeviren Maicon’un, Brezilya ekibi Corinhians’ta oynayan Elias’la eşcinsel ilişkisi olduğu için bu daveti kabul etmediği daha önce...

Haber | Mısır’da “ahlâksızlık” ile suçlanan erkeklerin tutukluluk süresi uzatıldı Mısır’da “ahlâksızlık” ile suçlanan erkeklerin tutukluluk süresi uzatıldı
   Kahire’de eşcinsel nikâh videosunun ardından tutuklanan 7 erkeğin ilk duruşması Salı günü görüldü. “Ahlâksızlık” ve “uygunsuz görüntülerin yayınlanması” ile suçlanan erkeklerin tutukluluk süresi 15 gün uzatıldı. Nil Nehri üzerindeki bir tekne partisinde evlenen iki erkeğe ait videonun sosyal medy...

Haber | 72 yıl sonra gelen mutluluk! 72 yıl sonra gelen mutluluk!
   ABD’nin Iowa eyaletinde tam 72 yıldır birlikte olan lezbiyen bir çift sonunda dünya evine girdi! 91 yaşındaki Vivian Boyack ve 90 yaşındaki Alice `Nonie` Dubes, Devenport kentindeki First Christian Kilisesi’nde resmen evlendi. Törene tekerlekli sandalyeleri ile katılan Boyack ve Dubes, 1947 y...

Haber | Gambiya Parlamentosu eşcinsellere ömür boyu hapis getiriyor! Gambiya Parlamentosu eşcinsellere ömür boyu hapis getiriyor!
   Gambiya Parlamentosu, eşcinsellere ömür boyu hapis cezası öngören tasarıyı kabul etti. Ceza Yasası’nda yapılan değişiklikle eşcinsellik “suçunu” tekrarlayanlara ve HIV/AIDS ile yaşayan eşcinsellere ömür boyu hapis cezası geliyor. Tasarının kanun haline gelmesi için Devlet Başkanı Yahya Jammeh’in ...

Haber | Bu videodaki herkes tutuklandı Bu videodaki herkes tutuklandı
   Nil Nehri üzerindeki bir tekne partisinde evlenen iki erkeğin videosu, ülkede eşcinsellere yönelik bir cadı avının başlangıcı oldu. Videonun sosyal medyada hızla yayılmasıyla polis eşcinsellerin gittiği mekânlarda çifti aramaya koyuldu. İlk olarak geçen Pazartesi tutuklanan iki erkeğe videodaki ç...

Haber | Ünlü oyuncudan eşcinsel evlilik Ünlü oyuncudan eşcinsel evlilik
   ``How I Met Your Mother`` dizisinin Barney`si sonunda evlendi. ’How I Met Your Mother’’ dizisinin Tony ödüllü oyuncusu Neil Patrick Harris, uzun süredir birlikte olduğu sevgilisi David Burtka ile Cumartesi günü, İtalya’da evlendi. Gideon ve Harper adlı, biri kız biri erkek ikiz çocukları da bulun...

Haber | 18-21 EYLÜL AYILAR ZAMANI 18-21 EYLÜL AYILAR ZAMANI
   AYILAR ZAMANI; ISTANBEAR SONBAHAR FESTİVALİ 18 - 21 EYLÜL’DE İstanbul Ayıları Grubunun organize ettiği, yılda iki defa; Eylül ve Mart aylarında gerçekleşen Istanbear Uluslararası Ayı Festivali’nin sonbahar ayağı 18 – 19 – 20 – 21 Eylül 2014 tarihlerinde İstanbul’da gerçekleşecek. Türkiye ve dünya...

Haber | ‘Eşcinsel ilişki teklif edince öldürdüm’ ‘Eşcinsel ilişki teklif edince öldürdüm’
   BEYOĞLU Tarlabaşı Bulvarı’nda çarşamba kurşunlanan Kongolu Ouadılou Lezl Gail 2 gün sonra hayatını kaybetti. Beyoğlu Asayiş Büro Amirliği ekipleri bölgedeki MOBESE ve güvenlik kameralarının görüntülerini inceleyerek Gail’in yanındaki kişileri belirledi. Cinayeti işlediği tespit edilen Aziz B., ön...

Haber | Lezbiyen öğretmene hapis Lezbiyen öğretmene hapis
   15 yaşındaki kız öğrencisiyle cinsel ilişki yaşadığı iddiasıyla yargılanan kadın öğretmen, 15 ay hapis cezasına çarptırıldı. İngiltere’de sadece kız öğrencilerin eğitim gördüğü bir özel okulda çalışan 26 yaşındaki Emily Fox, 15 yaşındaki kız öğrencisiyle cinsel ilişki yaşadığı gerekçesiyle yargıl...


|   İletişim  |   Sözleşme  |   Yardım  |   Site Haritası  |  

Gabile.com bir tanışma, arkadaşlık ve eğlence servisidir.
Bu siteye üye olan herkes Kullanıcı sözleşmesini okumuş ve kabul etmiş sayılır.
Her hakkı saklıdır. Copyright ©1999-2013 GaBiLe


GaBiLe Bir Kodme Hizmetidir.
Veri Merkezi