Yükleniyor...
                                   
  AnaSayfa | Haber | Sohbet | Radyo | Burçlar | ilanlar | iletişim
Turkish English German  
İçinizdeki Ses! Gabile.com   BucaDenizP23:[izmir] selam herkese .     |     bosphorus216:[istanbul] İst-Kadıköydeyim yalnız yaşıyorum amacım 18-25 yaş bir genç ile tanışmak...     |     misafir00:[Mersin] Tanışalım mı acaba, Ne dersin?.     |     Olgunsevennnn07:[Antalya] Antalya havalimanina yakınım 45 üzeri olgun göbekli beyler yazabilir .     |     yakisiklimodel:[Mersin] 50 yaş üstü bıyıklı amca ile aşk yaşamak istiyorum..     |     Kentsel_donusum:[Bursa] Seviyeli gizli lik içinde dostluk arkadaşlık sevgili aşk yaşamak isteyen bursa bekliyorum .     |     olgunkoleyim:[istanbul] azginolgunkole:[İstanbul] Selam.Mecidiyeköydeyim. Fanteziseverleri bekliyorum.     |     aks68:[Aksaray] 45 yaş üstü arkadaşlar yakın illere seyahat sorunum yok lütfen sadece reeller msj yazsın tanışalım.     |     Lokman_hekim:[Antalya] İnsan öncelikle kaliteli ve temiz olmalı. iki kelime güzel sohbet edebilmeliyiz bence....     |     emrepasam:[Kayseri] Merhaba arkadaşlar kayseri ve civarı .     |     HDOM44:[Malatya] MALATYADAYIM nerdesiniz Malatyalılar çıkın artık otaya tanışalım kaynaşaım dost olalım ne dersiniz.     |     Kaan8852:[istanbul] senı cok sevıyorum kiss me.     |     emindostum55m:[Yalova] aşk sevgi mutluluk guven gizlilik sevda sadakat arayan gelsın.     |     azzgkoleym55:[istanbul] Mecidiyeköydeyim. Tanışalım mı.     |     Lemforder:[istanbul] 35 yaş üstü bekliyorum.     |     mannequin:[izmir] kalbinde yer yoksa, ayaktada giderim....     |     azgolggkoleym:[istanbul] olgpİst:Mecidiyeköydeyim.Bekliyorum.     |     hottr19:[Corum] çorum merkez.     |     sevecenadam40:[Sakarya] sohbet edelim mi .     |     Alfa03:[Afyonkarahisar] afyon takilmak isteyen ?.     |    
Login
Lütfen Bilgilerinizi Giriniz.
Rumuz:
Şifre:
Şifremi Unuttum

Şu an Online
1538 Üye var




Hızlı Ara | Detaylı Ara | Özel Ara | Yeni Üyeler | Popüler 100 | Ocak TOP 10
Haber | İrlanda eşcinsel evliliği oyluyor

İrlanda eşcinsel evliliği oyluyor


Referandumdan “evet” çıkması halinde İrlanda eşcinsel evliliği halk oylaması sonucu kabul eden ilk ülke olacak. Ancak kamuoyunun, anketlerin gösterdiğinden daha muhafazakâr olabileceğine dikkat çekiliyor.

Dışarıdan bakıldığında İrlanda gayet muhafazakâr bir ülke. Nüfusun yüzde 84’ü Katolik. Devlet televizyonunda öğlen ve akşam dualarının vaktinin geldiğini haber veren çanlar çalıyor günde iki kez. Ülke anayasası Tanrı’yı her türlü otoritenin kaynağı olarak kabul ediyor. 1923’ten bu yana her hükümet muhafazakar partilerin liderliğinde kuruldu. Ve parlamentoda her güne dua ile başlanıyor.

Ancak, İrlanda söz konusu olunca birçok alanda olduğu gibi, bu veriler de gerçek tabloyu tam yansıtmaktan uzak. Ortaya çıkarılan bir dizi cinsel taciz skandalı kamuoyunun Katolik Kilisesi’ne inancını sarstı ve şimdi birçok kişi Kilise’nin farklı alanlardaki öğretilerini açıkça reddediyor. Boşanma ve doğum kontrolü konusundaki yasaklar çoktan kalktı ve kamuoyu araştırmaları çoğu seçmenin kürtaja ilişkin sert yasaların yumuşatılmasından yana olduğunu gösteriyor.

İbre “evet”ten yana
İrlanda’da 2011 yılında da ilk açık eşcinsel milletvekilini seçti. Ve eşcinsel çiftlerin “medeni ortaklık” adı altında hayatlarını birleştirebilmesinin önünü açan yasanın yürürlüğe girmesinden beş yıl sonra, ülkede seçmenler bugün sandık başına giderek eşcinsel evliliğe izin verilmesi için anayasa değişikliğini onaylayıp onaylamadıklarını gösterecek. Referandumdan “evet” çıkması halinde İrlanda eşcinsel evliliği halk oylaması sonucu kabul eden ilk ülke olacak. Hükümet ve tüm önde gelen siyasi partiler, eşcinsel evlilikten yana tavır koyarken, kamuoyu anketleri de ibrenin “evet”ten yana olduğunu gösteriyor.

“Evet” kampanyası çerçevesinde Dublin’de bir etkinliğe katılan Başbakan Yardımcısı Joan Burton, insanların artık arkadaşlarının, kuzenlerinin veya çocuklarının eşcinsel olabileceği gerçeğine daha fazla alıştığına dikkat çekiyor. Çoğunluk da aynı görüşte. Zaten referandum öncesinde yürütülen tartışmalarda eşcinselliğin kendisi pek konu edilmedi. “Hayır” kampanyası yürütenler arasında bile, eşcinsel çiftlerin anayasal olarak tanınmasına sıcak bakanlar mevcut. Eşcinsel evliliğe karşı çıkanlar kampanyanın başlangıcında eşcinseller arasındaki evliliğin farklı cinsiyetler arasındaki evlilik kurumunu bir anlamda sulandıracağını savunuyordu, ancak bu konu da unutuldu.

"Heteroseksüel evli arkadaşlarımın 23 Mayıs sabahı uyandıklarında birbirlerinin yüzüne bakıp ‘Oh, canım bugün kendimi seninle daha az evli hissediyorum’ diyeceğini hiç sanmıyorum” diyen senatör David Norris, “Bu bana pek gerçekçi gelmiyor” şeklinde konuşuyor. Norris 1988 yılında ülkede erkekler arası rızaya dayalı eşcinsel ilişkileri cezalandıran yasanın özel yaşama müdahale olduğu gerekçesiyle Avrupa İnsan hakları Mahkemesi’nde İrlanda’ya dava açmış ve davayı kazanarak devletin bu konuyu yasallaştırmasını sağlamıştı.

İrlanda’da eşcinsel evliliklere karşı çıkanların en sık dile getirdiği argüman ise evli eşcinsel çiftlerin anayasal olarak tanınması halinde devletin bu çiftlere de taşıyıcı anne ve diğer yardımcı üreme yöntemlerinden yararlanma imkanı sağlamak zorunda kalacağı. Bunun İrlanda yasalarını bir çocuğun biyolojik anne veya babasını bilmeden büyümesine onay vermek zorunda bırakacağına dikkat çekiliyor.

İki kampanyada da aile değerleri öne çıkarıldı

“Anneler ve Babalar Önemlidir” adlı grubun sözcüsü Keith Mills “Bir sahtekarlık için oy vermemiz isteniyor” diyor. Kendisi de eşcinsel olan Mills, yine de bir erkeğin bir kadınla ilişkisi ile iki erkeğin ilişkisi arasında temel farklar olduğu kanısında. İki yönde de tecrübesi olduğunu belirten Mills “Bir erkek ile bir kadının ilişki kurmasının temelinde bir aile kurmak yatar ama bu eşcinsel birliktelikler için söz konusu değildir” şeklinde konuşuyor.

Ancak “Evet” tarafı da kampanyasında aile değerlerini öne çıkardı. İrlanda’daki evlat edinme yasasına göre, çocukların eşcinsel çiftlerin bakımına verilmesi zaten şimdiden mümkün, taşıyıcı annelik konusunda ise daha hiçbir düzenleme mevcut değil. Bunun sonucu olarak da İrlanda’da çocuk sahibi olan, çocuk yetiştiren eşcinsel birçok çift var ve referandumdan “Hayır” çıkması bunu değiştirmeyecek. O yüzden eşcinseller arasında evliliği destekleyenler, “Evet” sonucunun geleneksel olmayan ailelerin de toplum ve yasalar karşısında eşit olarak kabul gördüğü anlamına geleceğini belirtiyor.

Fakat yine aynı kesimler eşcinseller arasındaki evlilik konusuna ilişkin tartışmalara çocuk faktörünün de katılmasının konuyu dağıtarak, seçmenleri asıl sorudan uzaklaştırdığı kanısında ve öncelikle İrlanda’nın sevgilerinin ülkeleri tarafından tanınmasını isteyen iki insanın cinsiyetine ne kadar ağırlık vermesi gerektiğini sorguluyor. “Evet” kampanyasını sürdürenler arasındaki birçok eşcinsel için de bu tartışmalar gayet ateşli bir hal almış durumdaydı, kampanya kapsamında önemli sayıda eşcinsel kendilerinin de eşit bir vatandaş olarak görülmeleri talebiyle kapı kapı dolaştı.

Muhalif olduğunu söylemeyenlerin oranı daha yüksek olabilir

Son 12 ay zarfında yapılan kamuoyu anketleri bu konuda İrlanda halkının görüşünün gayet açık olduğunu ve “evet” oyu vereceğini söyleyenlerin oranının yüzde 80’e yaklaştığını gösteriyordu. Ancak tartışmalara başka konular da karıştıkça, kesin kararlı olan seçmenlerin sayısı da azaldı. Son hafta sonunda yapılan bir anket, “evet” oyu vermekte kararlı seçmen oranını yüzde 53 olarak gösteriyordu. Ayrıca ankete katılan bazı kişilerin, eşcinsel düşmanı damgası yememek için “evet” oyu vereceğini söylediği ve aslında muhalif olanların oranının daha da yüksek olabileceğine dikkat çekiliyor.

Sandıkların açılmasından sonra en geç yarın İrlandalı seçmenlerin oyunun rengi belli olacak ve bu tarihi referandumun da, eldeki bazı verilerin tüm tabloyu yansıtmadığı bir vaka olup olmadığı ortaya çıkacak.

KAYNAK: hurriyet.com.tr 22.05.2015


Eklenme Tarihi : 22.05.2015
Haber Editörü : PikeAS
  «« GERi
Bu haber 408288 kez okundu.

Haberi
Paylaş
Face
Paylaş facebook
Blog
Paylaş Blogger
Frien
Paylaş Friendfeed
Mysp
Paylaş Myspace
Twit
Paylaş twitter


Not: Bu sayfalarda yer alan yorumlar kişilerin kendi görüşleridir.
Yazılanlardan gabile.com sorumlu tutulamaz.

Habere Yorum Yaz
Bu habere yapılmış bir yorum bulunmamaktadır
Yorum yazmak için login olunuz


Diğer başlıklardan bazıları.
Haber | Roma`da Eşcinsel Çiftlerden ``Medeni Birliktelik`` İmzası Roma`da Eşcinsel Çiftlerden ``Medeni Birliktelik`` İmzası
   İtalya`nın başkenti Roma`da belediye meclisinin, eşcinsel çiftlerin "medeni birliktelik" adı altında evli olarak kaydedilmesini kabul etmesinin ardından ilk imzalar atıldı. Perşembe günü 11 eşcinsel çift "medeni birliktelik" belgesinin sahibi oldu. Roma belediyesinin kararı Katolik gruplar tar...

Haber | Liseli LGBTİ` den Vahdet Gazetesi`ne Açık Mektup Liseli LGBTİ` den Vahdet Gazetesi`ne Açık Mektup
   Sevgili Vahdet ve diğer gerici gazeteler, Liseli ve LGBTİ olmanın zorluğunu anlamış, mücadelemize öyle gönül vermiş olmalısın ki bizi sürekli haberlerine taşıyorsun! Ancak çok klişesin. Burada açık konuşalım: Bizden, çocuk tecavüzünü normalleştiren porno film diliyle bahsetmen, "büyüklerin" güdü...

Haber | Kocaelinde ilk kez homofobi, transfobi, bifobi karşıtı yürüyüş düzenlenecek Kocaelinde ilk kez homofobi, transfobi, bifobi karşıtı yürüyüş düzenlenecek
   Homofobi, transfobi, bifobi karşıtı öğrenciler 6. kez, bu sefer İzmit`te buluşacak. Önceki buluşma Bursa, İzmit, İzmir, Ankara, Afyon, Trabzon ve İstanbul şehirlerinde bulunan pek pek çok üniversiteden 100`ü aşkın öğrencinin katılımıyla Bursa Uludağ Üniversitesi`nde gerçekleşmişti. Kocaeli LGBT İns...

Haber | Kıbrıs`ın son eşcinsel temalı filmi gala yapıyor Kıbrıs`ın son eşcinsel temalı filmi gala yapıyor
   Doğu Akdeniz Üniversitesi (DAÜ) İletişim Fakültesi, Dijital Medya ve Film yüksek lisans programında öğrenim gören, DAÜ TV araştırma görevlisi Caney Göray tarafından hazırlanan, “Aynı Gökyüzü Altında” adlı filmin, 20 Mayıs 2015 Çarşamba günü (bugün), saat 18.00’de, İletişim Fakültesi Mor Salon’da gal...

Haber | Milli Gazete`den LGBTİ`lere: Lut Kavmi gibi helak olacaksınız! Milli Gazete`den LGBTİ`lere: Lut Kavmi gibi helak olacaksınız!
   Milli Görüş`e yakınlığıyla ve gerici yayınlarıyla bilinen Milli Gazete, bu kez de Ankara Üniversitesi`nde yapılan LGBTİ bireylerin yürüyüşünü "Lut Kavmi gibi helak olacaksınız" sözleriyle hedef gösterdi. Gazete, `sapkınlık yürüyüşü` diye nitelendirdiği yürüyüş için "Böylesi `özgürlüğün ancak üzerine...

Haber | Muğla bağımsız milletvekili adayı Oktay Şenses`e LGBT bireyler hakkındaki düşüncelerini sorduk. Muğla bağımsız milletvekili adayı Oktay Şenses`e LGBT bireyler hakkındaki düşüncelerini sorduk.
   Muğladan bağımsız milletvekili adayı olan Oktay Şenses`e LGBT bireyler hakkındaki düşüncelerini sorduk. Sıcak ve samimi geçen bu küçük röportajı sizlerle paylaşıyoruz. Editör: Oktay Şensen kimdir? Oktay Şensen: 1965 Ankara doğumlu, aslen Samsunlu, 30 yıldır Bodrumda yaşayan, işci emeklisi, ...

Haber | Pedofile `çocuk eşcinseldi` diyerek ceza indirimi yaptılar Pedofile `çocuk eşcinseldi` diyerek ceza indirimi yaptılar
   Arjantin`de iki hakimin, altı yaşındaki bir çocuğa tecavüz eden pedofilin cezasında, `çocuk eşcinseldi` diyerek indirim yaptığı bildirildi. Karar ülkede büyük tepki çekti. Arjantin’de bir pedofili davasında skandal bir karar verildi. İki hakim , altı yaşındaki bir erkek çocuğa tecavüz eden pedofi...

Haber | Gürcistan`da Homofobik Saldırı Gürcistan`da Homofobik Saldırı
   Gürcistan`da Uluslararası Homofobi Karşıtı Gün kapsamında dün gerçekleştirilen yürüyüşe katılanlar, dinci grupların saldırısına uğradı. Aralarında Ortodoks Hristiyan rahiplerin de bulunduğu bir grup Tiflis`te Gürcistan`da düzenlenen ilk LGBT yürüyüşü için toplanan LGBT bireyler ve hak savunucular...

Haber | İrlanda`da İrlanda`da "eşcinsel evlilik" referandumu
   İrlanda`da bu hafta hem eşcinsel evlilik, hem de Cumhurbaşkanı seçilme yaşıyla ilgili referandum yapılacak. Nüfusunun yüzde 85`i Katolik olan İrlanda`da cuma günü halk eşcinsel evliliğe izin verilmesi için anayasa değişikliğini onaylayıp onaylamadığını ortaya koymak için sandık başına gidecek. ...

Haber | Madonna’dan Filistin-İsrail sorununa eşcinsel temalı ‘asi kalp’ mesajı Madonna’dan Filistin-İsrail sorununa eşcinsel temalı ‘asi kalp’ mesajı
   Popun kraliçesi Madonna, Instagram hesabından biri Arap, biri Yahudi olan iki erkeğin öpüştüğü fotoğrafı yayınlayarak İsrail-Filistin arasındaki anlaşmazlığa kendi albümünün adı olan ‘Rebel Heart‘ (Asi kalp) temalı bir gönderme yaptı. 1967’den bu yana İsrail yönetiminin Batı Şeria ve Kudüs’ü işga...


|   İletişim  |   Sözleşme  |   Yardım  |   Site Haritası  |  

Gabile.com bir tanışma, arkadaşlık ve eğlence servisidir.
Bu siteye üye olan herkes Kullanıcı sözleşmesini okumuş ve kabul etmiş sayılır.
Her hakkı saklıdır. Copyright ©1999-2013 GaBiLe


GaBiLe Bir Kodme Hizmetidir.
Veri Merkezi