Yükleniyor...
                                   
  AnaSayfa | Haber | Sohbet | Radyo | Burçlar | ilanlar | iletişim
Turkish English German  
İçinizdeki Ses! Gabile.com   misafir00:[Mersin] Mesajını heyecanla bekliyorum.     |     Volibear35:[izmir] Herkese iyi bayramlar dilerim :))).     |     Mazosist_Pasif:[istanbul] BDSMye ilgisi olan baskın erkeklerle sohbet etmek istiyorum. Merhaba, selam tarzı mesajlara cevap ve.     |     aks68:[Aksaray] 45 yaş ve üstü aksaray iline yakın sanal olmayan arkadaşlar mesaj atın tanışalım.     |     BucaDenizP23:[izmir] selam herkese .     |     bosphorus216:[istanbul] İst-Kadıköydeyim yalnız yaşıyorum amacım 18-25 yaş bir genç ile tanışmak...     |     Olgunsevennnn07:[Antalya] Antalya havalimanina yakınım 45 üzeri olgun göbekli beyler yazabilir .     |     yakisiklimodel:[Mersin] 50 yaş üstü bıyıklı amca ile aşk yaşamak istiyorum..     |     Kentsel_donusum:[Bursa] Seviyeli gizli lik içinde dostluk arkadaşlık sevgili aşk yaşamak isteyen bursa bekliyorum .     |     olgunkoleyim:[istanbul] azginolgunkole:[İstanbul] Selam.Mecidiyeköydeyim. Fanteziseverleri bekliyorum.     |     Lokman_hekim:[Antalya] İnsan öncelikle kaliteli ve temiz olmalı. iki kelime güzel sohbet edebilmeliyiz bence....     |     emrepasam:[Kayseri] Merhaba arkadaşlar kayseri ve civarı .     |     HDOM44:[Malatya] MALATYADAYIM nerdesiniz Malatyalılar çıkın artık otaya tanışalım kaynaşaım dost olalım ne dersiniz.     |     Kaan8852:[istanbul] senı cok sevıyorum kiss me.     |     emindostum55m:[Yalova] aşk sevgi mutluluk guven gizlilik sevda sadakat arayan gelsın.     |     azzgkoleym55:[istanbul] Mecidiyeköydeyim. Tanışalım mı.     |     Lemforder:[istanbul] 35 yaş üstü bekliyorum.     |     mannequin:[izmir] kalbinde yer yoksa, ayaktada giderim....     |     azgolggkoleym:[istanbul] olgpİst:Mecidiyeköydeyim.Bekliyorum.     |     hottr19:[Corum] çorum merkez.     |    
Login
Lütfen Bilgilerinizi Giriniz.
Rumuz:
Şifre:
Şifremi Unuttum

Şu an Online
862 Üye var




Hızlı Ara | Detaylı Ara | Özel Ara | Yeni Üyeler | Popüler 100 | Mart TOP 10
Haber | `Erkek değil kızız` diyen iki trans çocuğun hikayesi

`Erkek değil kızız` diyen iki trans çocuğun hikayesi


İngiltere`de trans eğilimleri nedeniyle Ulusal Sağlık Hizmetleri`nden destek alan 10 yaş altı çocukların sayısı son altı yılda dört katına çıktı.
BBC, ebeveynlerinin izni ve çocukların okullarının desteğiyle İngiltere`nin en genç iki trans çocuğunun hikâyesini dinledi.
Lily ve Jessica (gerçek isimleri değil) ellerinde oyuncak dolusu torbalarla, enerji dolu bir halde kıkırdayarak, lak lak ederek odaya daldılar.
Biri altı, diğer sekiz yaşında iki arkadaş Hello Kitty oyuncakları ve bebeklerini yere sererken birbirlerine eşlik etmekten hoşnut görünüyorlar.
Her ikisi de, en sevdikleri oyuncak bebekler Hayvanat Bahçesi bakıcısı Kitty ve Disko Kitty`lerinin isimlerini açıklamakta sabırsız davranıyorlar.
Şimdiye kadar her şey sıradan. İki kız çocuğu oyun için bir araya geldiğinde ne yapıyorsa onlar da aynısını yapıyor.
Fakat bu kız çocukları aslında erkek olarak doğmuştu.
Doğduktan yalnızca birkaç sene sonra, daha doğrusu konuşmaya başladıkları zamandan itibaren, daha çok kız çocuklarıyla ilişkili görülen elbiseler, mücevherler, oyuncak bebekler ve kız isimleriyle ilgilenmeye başladılar.
Bu kız çocuklarını oyun oynarken izleyince aslında erkek olarak doğduklarını düşündürecek hiçbir işaret göremiyorsunuz.
Lily`nin üzerinde siyah bir tişört, siyah bir tayt üzerinde de üzerinde pembe çiçekleri olan siyah bir etek var.Jessica da kot pantolonun üzerine pembe bir bluz giymiş, ayağında da botları var.
Birinin saçları küt kesilmiş diğerininki omuz hizasında.
Kıyafetleri, oyunları ve konuştukları konulara baktığınızda karşınızda iki kız çocuğu görüyorsunuz.
Kimliklerini korumak için o gün kendilerine "Jessica" ve "Lily" isimlerini taktılar.
"Ne zaman kesinlikle bir kız olduğuma karar verdim? Aslında tüm hayatım boyunca gerçekten," diyor Lily.
Erken yaşta bu karar alınır mı?
Ebeveynlerine göre, Lily ve Jessica cinsiyetlerinin çok erken yaşta farkına vardılar.
Cinsiyetleriyle giderek daha mutsuz oluyorlar ve elbiselere, kızlara hitap eden oyuncaklara ilgi duyuyorlardı.
Onların mutsuzluğu, yataklarını toplamaya veya brüksel lahanası yemeye zorlanan çocukların mutsuzluğuyla aynı değildi.
Lily ve Jessica erkek olmaktan giderek rahatsızlık ve hatta üzüntü duymaya başlamıştı."Eğer erkek olarak yaşamak zorunda kalsaydım çok üzgün olacaktım" diyor Lily. "Gerçekten üzgün. Ama şimdi bir kız gibi yaşıyorum ve çok daha iyi hissediyorum."
Bu, cinsiyet hoşnutsuzluğu olarak bilinen tıbbi bir durum.
İtiraf ediyorum, onlarla buluşmaya gitmeden önce çocukların bu kadar erken yaşta, yanlış bir bedende doğduklarına dair bir kesinlik içinde olmalarına şüpheyle yaklaşıyordum.
Nasıl öyle genç yaşta biri kendisini karşı cinsle tanımlamak, kızların kıyafetlerini giymek, oyuncak bebeklerle oynayıp sınıftaki diğer kızlarla arkadaşlık etmek istediğinden bu kadar emin olur?
Benim ilkokul yaşındaki iki oğlumun, tercihleri, sevdikleri ve sevmedikleri her hafta değişiyor.
Fakat bu çocuklar çok kararlı görünüyor.
Ebeveynleri de bana bunun geçici bir dönem olduğunu, büyüyünce geçeceğini düşündüklerini söyledi. Ancak eğer bu geçici bir dönemse bile, şimdiden yıllar sürdüğü görülüyor.
Okulda en sevdiği dersler matematik, okuma, sanat ve tarih olan Jessica, erkek olduğu dönem için "Benim için sinir bozucuydu. Uyum sağlayamıyor gibi hissediyordum" diyor.
Jessica, erkek çocukların kendisini kız zannettiklerini ve erkek tuvaletini kullanmasını istemedikleri için bir gün okulda tuvalete bile gidemediğini söylüyor.
Kızların tuvaletine girmesine de izin verilmemiş.
Ebeveynler nasıl davranmalı?
Jessica öyle bir noktaya gelmiş ki, tuvalet ihtiyacını eve döndüğünde gidermek için gün boyu su bile içmediği olmuş.
Bir akşam yemeğinde çatal bıçağını düşüren bir kadına yardım edince kadının "Aferin oğlum" demesine sert tepki gösteren Jessica bağırmaya ve çığlık atmaya başlamış. Jessica`yı ancak beş öğretmen sakinleştirebilmiş.
İngiltere`de son altı yılda, cinsiyet hoşnutsuzluğu nedeniyle Ulusal Sağlık Hizmetleri`ne başvuran 10 yaş ve altı çocukların sayısı dörde katlandı. Bu çocuklardan 47`si 5 yaş ve altı, 2`si de üç yaşındaydı.
Cinsiyetlerinden hoşnut olmayanların ebeveynlerine destekte bulunan yardım kuruluşlarından biri Mermaids adlı merkez.
Merkezin başkanı, geçen yıl çocuklarının trans olduğunu düşünen ebeveynlerden 60 çağrı almış.
Bazıları bu durumu ailenin tutumuna bağlayabilir, ebeveynlerin çocukları böyle yetiştirdiğini, onları şımarttığını, onlara fazla müsamaha gösterdiklerini veya bir erkek çocuk yerine `kız istedikleri` için fark etmeden çocuklarını o yönde yetiştirmeye `şartlandıklarını` düşünebilir.Fakat benim gördüğüm böyle bir durum değil. Yanlış bir şey yapıp yapmadıklarını sorgulayan ve şimdi ise böylesi zor ve hassas bir durumla baş etmeye çalışan, psikolojik olarak da ıstırap çeken ebeveynlerle karşılaştım.
Şaşkın ve üzgünlerdi. Her iki çocuğun da `tipik erkek özellikleri` taşıyan iki ağabeyi var.
Google`a "oğlum elbise giymek istese endişelenmeli miyim?" sorusunu yazıncaya kadar ebeveynlerin `cinsiyet hoşnutsuzluğundan` bile haberi yoktu.
Lily`nin annesi Jen, kızının 4 yaşındayken, hala bir erkek muamelesi gördüğünde banyoya girip üzerine bir elbise geçirdiğini ve boynuna kolye taktığını hatırlıyor.
Jen, kızı Lily "Vaay, büyüdüğümde böyle bir elbise giyebilirim" dediğinde bunu `çok şirin` bulduğunu fakat büyüdüğünde `belki de eşcinsel olur` diye aklından geçirdiğini söylüyor.
Lily, aynı yaştayken bir arkadaşının evinde üzerindeki elbiseyi çıkarması istendiğinde birkaç defa öfke nöbeti geçirmiş.
Jen, kavga çıktığını ve Jen`in çok üzgün olduğunu, yine de elbiseyi çıkarmama konusunda kararlı olduğunu ifade ediyor.
Anne Jen şimdi ise, erkek kıyafetleri giymesi istendiğinde üzerindeki elbiseyi korumasının kızı için ne kadar harika bir deneyim olduğunu fark ettiğini söylüyor
Anne: Eskiden utanıyordum
Lily`nin durumu anneanne ve dedesiyle de gerilim yaşamasına neden olmuş.
Bir gün gezmeye çıktıklarında, anneannesi Jen`in torunu için pembe bir çanta almasına engel olmak istemiş.
Jen yaşadıklarını şöyle anlatıyor: "Çocuğunuzun trans olma gerçeğiyle yüzleşmek çok zor. İki yıl önce bir video izledik. Ailelerin trans çocuk sahibi olmalarıyla ilgili bir Amerikan videosuydu, içimden `Tanrım, bizim karşı karşıya olduğumuz durum bu` diye geçirdim."
Jen ve eşinin çocuklarının cinsiyet hoşnutsuzluğu yaşadığını fark ettikleri belirli bir an yoktu, zamanla yaşadıkları bir gelişmeydi.
Jen anlatıyor:
"Üç yaşındaydı ve bir oyuncakçıya girdiğimizde Barbie bebek istedi. O zamanlar, `ama kızlar bununla oynar, gel kamyonların arabaların olduğu yere gidelim` dedim. Fakat her zaman daha çok kızlara hitap eden şeylere yöneliyordu. İki ve üç yaşındayken hep oyuncak bebeklere, parıltılı şeylere ve prenses eşyalarına ilgi duydu.""Ebeveyn olarak kafa karıştırıcı bir durumdu. `Bu durumla nasıl baş edeceğiz?` diye düşünüyorsunuz. Bir ayakkabıcıda oğlunuz kız ayakkabısı istediğinde ne yaparsınız? O zamanlar çok utanıyordum ve onu başka bir şeye yönlendirmeye çalışıyordum."
Jessica`nın babası ve annesi Ella birkaç yıl önce boşandı. Ella şimdi, Alexandra isimli başka bir kadınla uzun dönemdir bir ilişki yaşıyor. Jessica Alexandra için "üvey anne" diyor.
Ella, oğlunun bir kız olarak yaşama isteğinde kendi ilişkisinin de etkili olduğunu düşünmüş. Fakat Ella, Jessica`nın da diğer iki büyük oğluyla aynı şekilde yetiştirildiğine dikkat çekiyor.
"Evet, aklımızdan geçti" diyor Ella ve devam ediyor: "Fakat yine de böyle bir durum yaşanması için herhangi bir şey yapmadık. Küçük bir oğlan çocuğunu istemediği takdirde asla bir elbisenin içine sokamazsınız."
Aile ve çocuk için travmatik
Ella, bir akrabasının kendisini `oğlunu şartlanmış bir şekilde yetiştirmekle` suçladığını söylüyor. Fakat çift, bu suçlamaya yalnızca gülüp geçiyor.
Ella çocuğunun trans olduğunu fark ettiklerinde partneri Alexandra ve kendisinin `sersemlediklerini, afalladıklarını, inanamadıklarını` söylüyor.
Şimdi onu bir kız ismiyle çağırıyorlar ve okula bile kız kıyafetleriyle gitmesine izin veriyorlar, çünkü kızları böyle huzurlu ve mutlu oluyor.
Oğlu Jessica`nın bir kız olarak yaşamak istemesi ise babası için kabul etmesi zor bir durum olmuş.
Jessica, her hafta sonu babasının yanında kalıyor. Daha kısa bir süre öncesine kadar babası eve etek ve elbise sokmasına izin vermiyormuş ve onu `erkek ismiyle` çağırıyormuş. Şimdi ise baba fikrini değiştirmiş, Jessica artık babasını ziyaret ettiğinde daha mutlu olduğunu söylüyor.Uzmanlar, özellikle çocuklar ergenlik dönemine geldiklerinde cinsiyet kimliği sorunlarının hem çocuk hem de aile için travmatik olabileceğini ifade ediyor.
Ulusal Sağlık Hizmetleri, `cinsiyet hoşnutsuzluğu` tanısı koymadan önce çocukları uzun bir süre gözlemlediklerini belirtiyor.
Yine de erken teşhis koymanın yardımcı olmadığını belirtiyor ve onun yerine danışmanlık ve destek hizmetleri sunduklarını kaydediyor.
Çocuk ergenliğe ulaşana kadar herhangi bir tıbbi müdahalede bulunulmuyor. Ergenlikte de hormon baskılayıcı terapi sunulabiliyor.
Bu yöntemle, ergenliğin getirdiği fiziksel değişimler ertelenebiliyor böylece de genç bireye uzun vadede bir kadın veya erkek olarak yaşaması için zaman tanınıyor.
O dönemden sonra da birey 16 yaşından itibaren cinsiyet değişimi hormonları alma, 18 yaşında da ameliyat olma seçeneğini değerlendirebiliyor.
Kendilerine zarar verenler oluyor
Peki neden bazı kişiler trans oluyor? Bunun sebebiyle ilgili çok geniş araştırmalar yok. Verilerin değerlendirildiği en yakın tarihli araştırma Boston Üniversitesi tarafından yapıldı.
Yılbaşında yapılan araştırmada, bu durumun biyolojik bir açıklaması olduğuna dikkat çekildi fakat genlere, hormonlara kadar inip inmediğinin anlaşılabilmesi için daha fazla çalışmaya ihtiyaç duyulduğu belirtildi.
Hayat trans bireyler için çok güç olabilir. Akıl sağlığı merkezi PACE`nin geçen yıl yayımladığı araştırmaya göre genç trans bireylerin yüzde 59`u kendilerine zarar vermiş, bu oran 16-24 yaş arası gençlerde yüzde 9.
Lily ve Jessica`nın ebeveynleri çocuklarını bu eğilimden korumak istiyor. Kızlarının durumu hakkında konuşmayı da farkındalık yaratma amacıyla kabul ettiler.
Trans bireylerin günlük hayatta sıkla karşılaştığı damgalanmak, zulüm görmek ve önyargılara maruz kalmak gibi durumlarla mücadele için en iyi ve tek çözümün farkındalık olduğunu düşünüyorlar.
Lily artık okula kız çocuklarının giydiği üniformalarla gidiyor ve arkadaşlarıyla öğretmenlerinin kendisini böyle kabul etmelerinden oldukça memnun.
Lily`nin annesi, kızının `tipik bir 8 yaşındaki kız çocuğu` gibi olduğunu söylüyor.

KAYNAK: www.bbc.co.uk 09.04.2015


Eklenme Tarihi : 09.04.2015
Haber Editörü : PikeAS
  «« GERi
Bu haber 411924 kez okundu.

Haberi
Paylaş
Face
Paylaş facebook
Blog
Paylaş Blogger
Frien
Paylaş Friendfeed
Mysp
Paylaş Myspace
Twit
Paylaş twitter


Not: Bu sayfalarda yer alan yorumlar kişilerin kendi görüşleridir.
Yazılanlardan gabile.com sorumlu tutulamaz.

Habere Yorum Yaz

    yaşamın ilk beş yılında şekillenen bazı şeyler vardır bu kişiliğini belirler bireyin ama bu tarz mühim bir kararı almak için bedensel gelişimin tamamlanmış olması gerekir. onlar şu an çozuk ebeveynlerinin etkisinde kararlar alır. senin onu bu yaşta cinsiyet değişikliği ile ilgili desteklemen ilerde daha az yara alacağı anlamına gelmez
Yazan : sadecekendinol     Beğen (1 kişi bu yorumu beğendi.)

    birçok eşcinsel kendi bedeninden memnun her eşcinsel niye cinsiyet değişikliği yapmaya mmecbur gösteriliyorki
Yazan : sexylowe     Beğen (2 kişi bu yorumu beğendi.)

    6 yaşlarında olup da kız gibi olan birçok çocuk var. O zaman bunları da trans kabul edip, kız kıyafetleri giydirelim. Ama o çocuk büyüyünce 190 cm boyunda kıllı ayı gibi birşey olunca ne yapacaksınız? Onu bir bir kadın bedenine nasıl sığdıracaksınız? Kız gibi bir oğlu olmak, çok acı bir şey ama her eşcinsel de büyüyünce kadın olmak istemeyebilir. Erkek görünümünde bir gay olmak isteyebilir. Bence akışına bırakmak, çocuk 20`li yaşlarına geldiği zaman kararı ona bırakmak gerekir diye düşünüyorum. Zaten trans olmak isterse, kendisi cinsiyet değiştirecektir.
Yazan : Calgary     Beğen (6 kişi bu yorumu beğendi.)
Yorum yazmak için login olunuz


Diğer başlıklardan bazıları.
Haber | Obama`dan `Eşcinsel Terapisi` Yasağına Destek Obama`dan `Eşcinsel Terapisi` Yasağına Destek
   ABD Başkanı Barack Obama eşcinsellere yönelik "dönüştürme terapisi" uygulamasının yasaklanması için yeşil ışık yaktı. Beyaz Saray`dan yapılan açıklamada tartışmalı uygulamanın yasaklanmasını talep eden ve 120 bin kişinin imzaladığı kampanyanın desteklendiği belirtildi. Açıklamada "Bilimsel bulgul...

Haber | Bir gay çift, üç taşıyıcı anne, üç bebek! Bir gay çift, üç taşıyıcı anne, üç bebek!
   En büyük hayalleri bundan üç ay önce gerçekleşti ve ilk bebeklerini kucaklarına aldılar. Şimdi ise ikinci bebeklerinin doğumundan dolayı mutluluk içindeler. Üçüncü bebek de yolda... Eşcinsel çift Luke Harris ve Daryl Lee, üç ayrı taşıyıcı anneden üç bebek sahibi oldu... İngiliz eşcinsel çift Luke...

Haber | Anadolu Partisi’nden trans aday Anadolu Partisi’nden trans aday
   Ahura LGBTİ aktivisti trans kadın Deva Özenen Anadolu Partisi’nden İzmir 2. bölge 5. sıra milletvekili adayı oldu. Ahura LGBTİ aktivisti trans kadın Deva Özenen Anadolu Partisi’nden İzmir 2. bölge 5. sıra milletvekili adayı oldu. KaosGL’den Yıldız Tar’ın haberine göre; Anadolu Partisi’nden ada...

Haber | HARRY LOUIS STARBUCKS’A SAVAŞ AÇTI HARRY LOUIS STARBUCKS’A SAVAŞ AÇTI
   Ünlü moda tasarımcısı Marc Jacobs’un eski sevgilisi olarak ünlenen Brezilyalı model Harry Louis, Sao Paolo havalimanında bulunan Starbucks’ta bir çalışan tarafından homofobik tacize uğradığını iddia etti. Sao Paolo havalimanından alışveriş yaparken, sabah 7 de açık olmayan Starbucks’tan kahve alm...

Haber | EZELİ DÜŞMANLARDAN EŞCİNSEL AÇILIMI EZELİ DÜŞMANLARDAN EŞCİNSEL AÇILIMI
   Harry Potter serisinin ezeli düşmanları Draco Malfoy ve Harry Potter, aynı karede bir araya geldi hem de üzerleri çıplak olarak. Harry Potter serisinin filmlerinde Draco Malfoy’u canlandıran Tom Felton, Harry Potter’ı oynayan Daniel Radcliffe ile kafa kafaya vermiş ve üzerleri çıplak fotoğrafları...

Haber | CİNSİYET DEĞİŞTİREN ÇOCUKLUK ARKADAŞI İLE EVLENİYOR CİNSİYET DEĞİŞTİREN ÇOCUKLUK ARKADAŞI İLE EVLENİYOR
   İngiltere’de Christopher Dodd isimli 27 yaşındaki bir adam cinsiyet değiştirerek Fay adını alan çocukluk arkadaşı Kevin ile evlenme kararı aldığını açıkladı. Çocukluk yıllarını en iyi arkadaşı Kevin ile futbol ve Playstation gibi “erkeksi” oyunlar oynayarak geçirdiğini söyleyen Dodd, zamanla birb...

Haber | TANIŞTIRALIM: DÜNYANIN İLK TRANS FUTBOLCUSU JAIYAH SAELUA TANIŞTIRALIM: DÜNYANIN İLK TRANS FUTBOLCUSU JAIYAH SAELUA
   Dünyanın ilk tanınmış trans futbolcusu Jaiyah Saelua, ülkesi Amerikan Samoası’nda adeta bir kahraman gibi seviliyor. DEFANSTA GÖREV YAPIYOR Polinezya kültüründe ‘fa’afafine’ adı verilen translardan biri olan 26 yaşındaki Saelua, Samoa Milli Takımı’nda defansta görev yapıyor. Amerika Birleşik D...

Haber | “Okullarda eşcinsel ilişkiler de öğretilsin” “Okullarda eşcinsel ilişkiler de öğretilsin”
   Birleşik Krallık’ın en büyük öğretmen sendikası NUT, genel seçim sonrası eşcinsel ilişkilerin de zorunlu eğitim kapsamında öğretilmesi gerektiği tavsiyesinde bulundu. Birleşik Krallık’ın en büyük öğretmen sendikası NUT, dün yaptığı konferansta, 7 Mayıs genel seçimi sonrası oluşacak hükümetin okul...

Haber | Gannuşi`den sıradışı `eşcinseller` çıkışı! Gannuşi`den sıradışı `eşcinseller` çıkışı!
   Tunus`ta cumhurbaşkanlığı seçimine katılmayan En Nahda Hareketinin lideri Raşid El-Gannuşi, eşcinseller hakkında ilginç bir öneriyi gündeme getirdi.. Tunus`ta Nahda Hareketinin Lideri Gannuşi, eşcinsellerle ilgili gündem yaratacak bir teklif ortaya attı. Gannuşi, eşcinsellerin yaşam haklarının y...

Haber | ARKANSAS’LI SENATÖR: ABD’LI LGBT’LER IRAN’DA YAŞAMADIKLARINA ŞÜKRETSİN ARKANSAS’LI SENATÖR: ABD’LI LGBT’LER IRAN’DA YAŞAMADIKLARINA ŞÜKRETSİN
   ABD’de özellikle Indiana eyaletinde gündemde olan dini özgürlük yasası tartışılmaya devam ediyor. Geçtiğimiz gün bu konuyu tartışmak üzere CNN’e konuk olan Arkansas’lı senatör Tom Cotton öyle bir gaf yaptı ki, söyledikleri sosyal medyada büyük tepki uyandırdı. Indiana’da gerçekleşen dini özgürlük ya...


|   İletişim  |   Sözleşme  |   Yardım  |   Site Haritası  |  

Gabile.com bir tanışma, arkadaşlık ve eğlence servisidir.
Bu siteye üye olan herkes Kullanıcı sözleşmesini okumuş ve kabul etmiş sayılır.
Her hakkı saklıdır. Copyright ©1999-2013 GaBiLe


GaBiLe Bir Kodme Hizmetidir.
Veri Merkezi