Yükleniyor...
                                   
  AnaSayfa | Haber | Sohbet | Radyo | Burçlar | ilanlar | iletişim
Turkish English German  
İçinizdeki Ses! Gabile.com   misafir00:[Mersin] MESAJINI HEYECANLA BEKLİYORUM.     |     selimcanap34:[istanbul] Herkese iyi gecelerr .     |     cankaya_fullP28:[Ankara] ankara’dan kendisi ve ruhu olgun adam gibi adamlara selam olsun.     |     Volibear35:[izmir] Herkese iyi bayramlar dilerim :))).     |     Mazosist_Pasif:[istanbul] BDSMye ilgisi olan baskın erkeklerle sohbet etmek istiyorum. Merhaba, selam tarzı mesajlara cevap ve.     |     aks68:[Aksaray] 45 yaş ve üstü aksaray iline yakın sanal olmayan arkadaşlar mesaj atın tanışalım.     |     BucaDenizP23:[izmir] selam herkese .     |     bosphorus216:[istanbul] İst-Kadıköydeyim yalnız yaşıyorum amacım 18-25 yaş bir genç ile tanışmak...     |     Olgunsevennnn07:[Antalya] Antalya havalimanina yakınım 45 üzeri olgun göbekli beyler yazabilir .     |     yakisiklimodel:[Mersin] 50 yaş üstü bıyıklı amca ile aşk yaşamak istiyorum..     |     Kentsel_donusum:[Bursa] Seviyeli gizli lik içinde dostluk arkadaşlık sevgili aşk yaşamak isteyen bursa bekliyorum .     |     olgunkoleyim:[istanbul] azginolgunkole:[İstanbul] Selam.Mecidiyeköydeyim. Fanteziseverleri bekliyorum.     |     Lokman_hekim:[Antalya] İnsan öncelikle kaliteli ve temiz olmalı. iki kelime güzel sohbet edebilmeliyiz bence....     |     emrepasam:[Kayseri] Merhaba arkadaşlar kayseri ve civarı .     |     HDOM44:[Malatya] MALATYADAYIM nerdesiniz Malatyalılar çıkın artık otaya tanışalım kaynaşaım dost olalım ne dersiniz.     |     Kaan8852:[istanbul] senı cok sevıyorum kiss me.     |     emindostum55m:[Yalova] aşk sevgi mutluluk guven gizlilik sevda sadakat arayan gelsın.     |     azzgkoleym55:[istanbul] Mecidiyeköydeyim. Tanışalım mı.     |     Lemforder:[istanbul] 35 yaş üstü bekliyorum.     |     mannequin:[izmir] kalbinde yer yoksa, ayaktada giderim....     |    
Login
Lütfen Bilgilerinizi Giriniz.
Rumuz:
Şifre:
Şifremi Unuttum

Şu an Online
1416 Üye var




Hızlı Ara | Detaylı Ara | Özel Ara | Yeni Üyeler | Popüler 100 | Mart TOP 10
Haber | `Cinsel kitaplar` mahkemede

`Cinsel kitaplar` mahkemede


Sel Yayıncılık`ın Cinsel Kitaplar dizisinden yayınlanan 4 kitap hakkında İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı soruşturma başlatmıştı. Soruşturma sonrasında açılan ve 15 eylül 2009`da görülen dava 15 Aralık 2009`a ertelendi.

İSTANBUL - Sel Yayıncılık’ın `Cinsel` dizisinden yayınlanan üç kitap için açılan dava, Sultanahmet Adliyesi’nde görüldü.

Bugünkü duruşmada, Sel Yayıncılık’ın sahibi İrfan Sancı, İstanbul Ticaret Üniversitesi’nin hazırladığı bilirkişi raporuna itiraz etti ve oluşturulacak yeni bilirkişi kurullarının söz konusu kitapları yeniden incelemesini istedi. Bu itiraz sonucunda, “Genç Bir Don Juan’ın Maceraları” ile “Görgülü ve Bilgili Bir Burjuva Kadınının Mektupları” kitaplarının Galatasaray Üniversitesi Fransız Dili ve Edebiyatı ile Hukuk Fakültesi kürsülerinden seçilecek bilirkişilerce; “Perinin Sarkacı” adlı kitabın ise, İstanbul Üniversitesi Türk Dili Edebiyatı kürsüsünden seçilecek bilirkişilerce yeniden incelenmesine karar verildi.

Söz konusu bilirkişi raporlarının oluşturulması ve kanıt evrakının mahkemeye sunulması için, dava 15 Aralık 2009 Salı gününe ertelendi.

İrfan Sancı’nın konuyla ilgili yaptığı açıklama:
``Sel Yayıncılık olarak Ocak 2009’da başlattığımız Cinsel Kitaplar dizisinden yayınlanan 4 kitap hakkında İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı soruşturma başlattı. Soruşturma açılan kitaplar: Ben Mila’nın `Perinin Sarkacı`, Guillaume Apollinaire’in `Genç Bir Don Juan’ın Maceraları`, Fransız P.V.’nin yayına hazırladığı `Görgülü ve Bilgili Bir Burjuva Kadınının Mektupları` ile Juan Manuel de Prada’nın `Kukular Kitabı`. Adı geçen kitaplardan sadece `Kukular Kitabı` edebi olarak değerlendirildi; diğer üç kitap hakkında ise, İstanbul (Sultanahmet) 2. Asliye Ceza Mahkemesi, TCK’nın 226. Maddesine göre dava açtı.

TCK’nın 226.maddesi, genel olarak müstehcenliği cezalandırıyor; fakat aynı madde: “Bu madde hükümleri, bilimsel eserlerle; üçüncü fıkra hariç olmak ve çocuklara ulaşması engellenmek koşuluyla, sanatsal ve edebi değeri olan eserler hakkında uygulanmaz,” diyor.

Savcılık da bir kitabın edebi eser sayılıp sayılamayacağını, konunun uzmanı olduğu tartışılacak insanlara bilirkişi sıfatıyla soruyor ve gelen olumsuz değerlendirmeye dayanarak soruşturma açıyor.



Edebiyatta müstehcenlik olmaz!

Örneğin; kitaptan bir paragraf alınıp altına “lezbiyen ilişki,” başka bir paragraf alıp altına “ters ilişki” diye not düşülüp, bütününden koparılarak yapılan değerlendirmenin hiçbir kabul edilebilirliği yoktur. Bir kitapta lezbiyen ilişki tasviri yer alıyor diye o kitabın yargılanması, eşcinsel ilişkinin yargılanması anlamına gelir ki bilindiği gibi böylesi bir yargılama Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nde Türkiye’nin yargı sistemini çağdışı bir yargı sistemi olarak yansıtacak bir uygulamadır.

Söz konusu kitaplar, gerçeğe dayalı anlatımlar değil, kurgudur. Kurgunun cezalandırılması da doğrudan düşüncenin cezalandırılmasıdır.

Bir kitabın edebiyat eseri olup olmadığına karar verecek olan başta o kitabın yayıncısı-editörü, eleştirmen ve okurdur.

Biz yayınevi olarak, kitapların birilerine edebi mi değil mi diye sorulmasına kesinlikle karşıyız, ama illa birine sorulacaksa bu kişiler konunun uzmanı akademisyenler, yani İstanbul Üniversitesi Fransız Filolojisi, PEN, Yazarlar Sendikası, Yayıncılar Birliği olmalıdır.

Şimdi Ticaret Üniversitesi’nden birilerinin bilirkişi sıfatıyla edebiyat eseri değildir demesiyle dünyaca okunan kitaplar edebiyat eseri olmaktan mı çıkacak? Dünyaca ünlü şair, yazar Guillaume Apollinaire porno yazarı mı olacak?

Kitaplarda cinsel organlar gerçek adıyla yazılıyor diye soruşturmalar açmak, gülünç olmaktan öte, insanlığın geldiği noktayla da alay etmektir. Erotik kitaplar dünyanın tüm çağdaş ülkelerinde yayınlanıyor, satılıyor. Başka ülkelerin vatandaşlarının okuduğu kitapları “Ama burası Türkiye!” diyerek yasaklamaya kalkarsak, kendimizi doğrudan ikinci sınıf ülke konumuna düşürürüz. Buna kimsenin hakkı yoktur.

Davaya söz konusu olan kitaplardan `Görgülü ve Bilgili Bir Burjuva Kadınının Mektupları’yla ilgili bilirkişi raporunda şöyle bir ifade var: “Toplumumuzda geçerli olan genel ahlak kuralları ve gelenek, görenek ve alışkanlıkları bağlamında ele alındıklarında, bir ailenin birlikte okuyup, inceleyemeyeceği nitelikte oldukları anlaşılmaktadır”. Bir edebiyat metni, “aileyle birlikte” okunmak zorunda mıdır? Kaldı ki “Cinsel” başlıklı bir serinin ebeveynler tarafından satın alınıp çocuklara okutulacağı hayal bile edilemez. Bizim kitaplarımızın dağıtıldığı kitabevlerinde kitaplar, ailece okunacak kitaplar kategorisinde yer almaz.

Yine kitapta rızası olmayan bireylere şiddet gösterildiğine dair bir ifade yoktur. Bunlar, edebi eserler kaleme alan yazarların kurguları ve fantezilerinden ibarettir.

Sel Yayıncılık, yirmi yıldır yerli ve yabancı birçok ünlü yazarın edebi eserlerini okura sunan, saygın bir kurumdur. “Cinsel Kitaplar” serimiz de bu perspektifle değerlendirilmelidir. Zira diziyi oluşturan kitapların seçiminden kapak tasarımına, çevirisinden okura sunumuna kadar özenle hazırlanmış ürünlerdir.

Yüzyıllardır erotik edebiyat Doğu’da da Batı’da da yazılıyor, yayınlanıyor, okunuyor. Ülkemizde de Osmanlıdan günümüze erotik edebiyat yazılıyor, yayınlanıyor. Bu türün seçkin örneklerini yayınlayan yayınevimizi zora sokan soruşturmalara son verilmesini istiyoruz.

Kitapların edebi mi değil mi olduğunun tespit yeri mahkemeler olmamalı.`` İrfan Sancı



kaynak: ntvmsnbc.com


Eklenme Tarihi : 18.09.2009
Haber Editörü : ARES
  «« GERi
Bu haber 585696 kez okundu.

Haberi
Paylaş
Face
Paylaş facebook
Blog
Paylaş Blogger
Frien
Paylaş Friendfeed
Mysp
Paylaş Myspace
Twit
Paylaş twitter


Not: Bu sayfalarda yer alan yorumlar kişilerin kendi görüşleridir.
Yazılanlardan gabile.com sorumlu tutulamaz.

Habere Yorum Yaz

    Senay_dilberin yorumu çok hoş ve doğru tesbit.Dahasına sanırım gerek yok.
Yazan : farco_tatyos     Beğen

    O çok bilinen şarkıyı şöyle değiştirmek istiyorum: ``Ah o mahkemede ben de olsaydım, yumup gözümü ağzımı açsaydım, vız gelirdi kanunlar inan bana, yeter ki erotik edebiyatı savunsaydım!``... Acaba o mahkeme üyelerinden kaçı, erotik olsun olmasın; `okuyorlar` mı? Önce bu soruşturulsun! En son okudukları şey ortaokulda Türkçe öğretmenlerinin yıllık ödev konusu olarak vediği `Kaşağı` değilse, ben de neyim! Düpedüz bir saçmalık edebiyatın mahkemelerce tartışılması... Saçmalık...
Yazan : senay_dilber     Beğen
Yorum yazmak için login olunuz


Diğer başlıklardan bazıları.
Haber | Susam Sokağı`na ölümsüzlük ödülü Susam Sokağı`na ölümsüzlük ödülü
   Emmy Ödül Töreni`nde `Yaşam Boyu Onur Ödülü`nü Susam Sokağı`nın unutulmaz karakterleri kucakladı. ABD`deki 36. Gündüz Kuşağı Emmy Ödülleri sahiplerini buldu. Los Angeles Orpheum Tiyatrosu`nda düzenlenen törende; Türkiye`deki çocuk izleyicilerin çok sevdiği Susam Sokağı, `Yaşam boyu onur ödülü`ne la...

Haber | Sansürsüz Angelina Jolie Sansürsüz Angelina Jolie
   Bundan 11 yıl önce 1998 yılında Lost dizisinin oyuncusu Elizabeth Mitchell`le birlikte oynadığı filmde yer alan Angelina Jolie`nin lezbiyen sahneleri, yıllar sonra ilk defa televizyonlarda sansürsüz yayımlanacak. Hollywood`un en seksi kadınları arasında başı çeken ve partneri Brad Pitt`le olan ...

Haber | Konuşursam çok kişinin canı yanar Konuşursam çok kişinin canı yanar
   Ünlü modacı Cemil İpekçi gündeme gelme şekliyle ilgili şikayette bulundu CNNTURK`te Saba Tümer`in programına konuk olan modacı Cemil İpekçi, medyanın gündemine pembe mayo ile gelmesine tepki verdi. "Cemil İpekçi pembe mayo giyse ne olur? Bir sürü adam pembe gömlek giyiyor, pembe kravat takıyor...

Haber | Askeri cenazeye kadın kıyafetiyle geldi Askeri cenazeye kadın kıyafetiyle geldi
   Tuhaf kıyafetin ardındaki gerçek... Barry Delaney`i fosforlu yeşil elbisesi ve pembe çorapları içinde cenaze töreninde görenler şok oldu ama gözü yaşlı gencin bu tuhaf kıyafetinin ardında aslında bir arkadaşlık hikayesi yatıyordu. Afganistan`da askerlik yapan arkadaşlardan 24 yaşındaki er Kevin...

Haber | Litvanya Parlamentosu Eşcinselliği Suç İlan Etmek Üzere Harekete Geçti Litvanya Parlamentosu Eşcinselliği Suç İlan Etmek Üzere Harekete Geçti
   Uluslararası Af Örgütü, Litvanya’yı, Litvanya Parlamentosu’nun eşcinselliğin konuşulmasını yasaklamak üzere atacağı her hangi bir adımın, ifade özgürlüğü ve ayrımcılıkla mücadele hususunda uluslararası yükümlülüklerine karşı gelmek anlamına geleceğine dair uyardı. Bu uyarı, Litvanya Parlamentosu,...

Haber | Gaylerin tacizine uğruyorum Gaylerin tacizine uğruyorum
   Genco, ‘Kandıramazsın’ isimli ilk albümüyle müzik dünyasına giriş yaptı. Kendine çok güvendiğini söyleyen şarkıcı, başarılı olacağına inanıyor ve “Ben farklıyım” diyor. Ankaralı, ev hanımı bir anne ve bakanmüşaviri bir babanın oğlu olan Genco, Kıbrıs’ta yaşıyor. İki dil bilen şarkıcı, Yakındoğu Ü...

Haber | Mungan`ın kitabından eşcinselliğe markasal bakış Mungan`ın kitabından eşcinselliğe markasal bakış
   Hafta sonu Murathan Mungan’ın yeni kitabını okudum. “Eldivenler, hikayeler.” Ben onun şiirlerini düz yazılarından daha çok severim. Kısaca ne güzel özetler aşkı mesela; Zaman zaman anlardın Aşk özetini Zamanın içinde aşk olmasaydı Böyle yanmazdın. Böyle serzenmezdin Aşk özeti...

Haber | TV yıldızı `gay evlilik` yaptı!           TV yıldızı `gay evlilik` yaptı!
   American Idol`ün yarışmacılarından Jim Verraros, bir erkekle evlendi! ABD ekranlarının en çok izlenen yarışmalarından biri olan American Idol`ün yarışmacılarından Jim Verraros, bir erkekle evlendi! Katıldığı American Idol`le tv yıldızları kervanına katılan Jim varraros, işadamı Bill Brennan ...

Haber | Hayatımda yeni erkeğe yer yok Hayatımda yeni erkeğe yer yok
   Türkiye`deki ilk "eşcinsel namus cinayeti"nin kurbanı Ahmet Yıldız`ın sevgilisi İbrahim Can, 8 Eylül`deki ilk duruşmada yer olmadığı gerekçesiyle mahkeme salonuna alınmasa da davanın takipçisi olmaya kararlı. Katil yakalanana dek işin peşinde olcağını anlatan Can, "Ahmet`i çok özlüyorum. Bu davada h...

Haber | İki ünlü yıldızdan lezbiyen öpücük! İki ünlü yıldızdan lezbiyen öpücük!
   Sinemanın iki kadın yıldızı Drew Barrymore ve Ellan Page bir dergi çekimi için öpüştü! Hollywood yıldızı Drew Barrymore ile oyuncu ve tv yıldızı Ellan Page, Marie Claire Dergisi`nin gerçekleştirdiği özel çekimde `lezbiyen` bir öpücüğe imza attı. İkili, bu öpücükle şimdiden birçok dedikoduya konu ...


|   İletişim  |   Sözleşme  |   Yardım  |   Site Haritası  |  

Gabile.com bir tanışma, arkadaşlık ve eğlence servisidir.
Bu siteye üye olan herkes Kullanıcı sözleşmesini okumuş ve kabul etmiş sayılır.
Her hakkı saklıdır. Copyright ©1999-2013 GaBiLe


GaBiLe Bir Kodme Hizmetidir.
Veri Merkezi