Yükleniyor...
                                   
  AnaSayfa | Haber | Sohbet | Radyo | Burçlar | ilanlar | iletişim
Turkish English German  
İçinizdeki Ses! Gabile.com   BucaDenizP23:[izmir] selam herkese .     |     bosphorus216:[istanbul] İst-Kadıköydeyim yalnız yaşıyorum amacım 18-25 yaş bir genç ile tanışmak...     |     misafir00:[Mersin] Tanışalım mı acaba, Ne dersin?.     |     Olgunsevennnn07:[Antalya] Antalya havalimanina yakınım 45 üzeri olgun göbekli beyler yazabilir .     |     yakisiklimodel:[Mersin] 50 yaş üstü bıyıklı amca ile aşk yaşamak istiyorum..     |     Kentsel_donusum:[Bursa] Seviyeli gizli lik içinde dostluk arkadaşlık sevgili aşk yaşamak isteyen bursa bekliyorum .     |     olgunkoleyim:[istanbul] azginolgunkole:[İstanbul] Selam.Mecidiyeköydeyim. Fanteziseverleri bekliyorum.     |     aks68:[Aksaray] 45 yaş üstü arkadaşlar yakın illere seyahat sorunum yok lütfen sadece reeller msj yazsın tanışalım.     |     Lokman_hekim:[Antalya] İnsan öncelikle kaliteli ve temiz olmalı. iki kelime güzel sohbet edebilmeliyiz bence....     |     emrepasam:[Kayseri] Merhaba arkadaşlar kayseri ve civarı .     |     HDOM44:[Malatya] MALATYADAYIM nerdesiniz Malatyalılar çıkın artık otaya tanışalım kaynaşaım dost olalım ne dersiniz.     |     Kaan8852:[istanbul] senı cok sevıyorum kiss me.     |     emindostum55m:[Yalova] aşk sevgi mutluluk guven gizlilik sevda sadakat arayan gelsın.     |     azzgkoleym55:[istanbul] Mecidiyeköydeyim. Tanışalım mı.     |     Lemforder:[istanbul] 35 yaş üstü bekliyorum.     |     mannequin:[izmir] kalbinde yer yoksa, ayaktada giderim....     |     azgolggkoleym:[istanbul] olgpİst:Mecidiyeköydeyim.Bekliyorum.     |     hottr19:[Corum] çorum merkez.     |     sevecenadam40:[Sakarya] sohbet edelim mi .     |     Alfa03:[Afyonkarahisar] afyon takilmak isteyen ?.     |    
Login
Lütfen Bilgilerinizi Giriniz.
Rumuz:
Şifre:
Şifremi Unuttum

Şu an Online
1797 Üye var




Hızlı Ara | Detaylı Ara | Özel Ara | Yeni Üyeler | Popüler 100 | Ocak TOP 10
 
 .:SAGLIK DETAY:. 07.11.2005 

Bilmeniz Gereken Saglik Konulari:

CYBI'LER NASIL BULASIR?
Cinsel iliski ile, kan yolu ile, anneden bebegine ve yakin temas ile bulasma olur.


CINSEL ILISKI ILE BULASMA
CYBI'larin çogunlugu sperm sivisi, vagina sivisi ve kanla bulasir. Korunmasiz her türlü iliskide penis, vagina ve anüsten bulasma olabilir. Agiz yolu ile cinsel iliskiyle de bulasma olabilmektedir.


KAN ILE
HIV, hepatit B virusu ve frengi mikrobu kanda da bulundugunda kan yolu ile bulasabilirler. Bulasma kontrolsüz kan nakli, steril olmayan siringa ve igneler, kesici ve delici aletler ile olabilir. Damariçi uyusturucu kullananlarin siringa ve igneleri paylasmalari ile grup halinde bulasmalar olur.


ANNEDEN BEBEGINE
HIV infeksiyonu, hepatit B, frengi, belsoguklugu, herpes ve klamidiyoz gebelikte ve dogum sirasinda anneden bebegine bulasabilir.


YAKIN TEMAS ILE
Herpes, genital sigil ve derideki mantar hastaliklari gibi CYBI'lar cinsel birlesme olmasa bile öpüsmek, kucaklasmak, ayni yatakta yatmak ve infekte bölgeye yakin temasla bulasabilir. Uyuz böcegi ve kasik biti yakin temasla kisiden kisiye kolayca geçer.

CYBI'LARDA BELIRTILER NE ZAMAN MEYDANA ÇIKAR?
CYBI'larda bazen belirti yoktur veya kisiyi rahatsiz etmeyecek kadar hafif belirti olabilir. Özellikle kadinlarda bazen hiç belirti görülmez. Ancak tedavi edilmedigi sürece, belirtisiz infeksiyonlu olanlar, bilmeden baskalarina hastaligi bulastirirlar.
Cinsel temastan sonra belirtilerin ortaya çikmasi için geçen süre (kuluçka süresi) çok farklidir. Bu süre hastaliga göre günler (belsoguklugu), haftalar (klamidiyoz, hepatit B), aylar (frengi, kandiloma aküminatum), yillar (AIDS) olabilir. AIDS'in belirtilerinin ortaya çikmasi 5-10 yil sonra veya daha geç olabilir. HIV infeksiyonlu kisiler bu süre içinde hastaligi baskalarina bulastirabilir.


CYBI'LARDA GÖRÜLEN BELIRTILER NELERDIR?
CYBI'lu kisinin genital organlarinda yakinmalar olur:
- Penis, vagina vaya anüsten akinti veya cerahat gelmeye baslar. Kadinlarda vaginada bazen normalde bulunan akinti fazlalasir. Akinti su gibi, süt gibi, sari veya yesil renkte olabilir. Bazen fena kokuludur.
- Cinsel iliskiden sonra kanama olabilir.
- Üretrada yanma, kasinti, kizarma, sik sik az miktarda idrara çikma, idrar etme sirasinda ve sonra yanma duygusu ve agri vardir.
- Cinsel organlarda, çevresinde ve anüste kasinti olur.
- Genital bölge etrafinda veya içinde iritasyon vardir, agri olabilir.
- Peniste, vaginada, anüste ve agizda kabarcik, yara, sigil, sislik ve kizarti belirir.
- Kasiktaki lenf bezlerinde sislik görülür.
- Bir testiste veya ikisinde agri vardir.
- Karinda agri olur.

SIZDE CYBI BULUNDUGUNDAN KUSKULANIYOR MUSUNUZ?
CYBI tanisi ancak doktor tarafindan konabilir. Genital bölgenizden ve genital organlarinizdan yakinmalariniz varsa kendinizi kontrol edin ve doktora basvurun. Erkekseniz penisinizi, testis torbanizi, bu bölgenin derisini dikkatle inceleyin. Deride sislik, kabarcik, yara, sigil ve kizarti olup olmadigina bakin, penis agzinda akinti olmasi, yanma ve kasinti bulunmasi, testislerin agrimasi, kasik lenf bezlerinde sislik, idrar yapmada güçlük büyük önem tasir. Kadinsaniz genital bölgenizin derisini, dis ve iç dudaklari, vagina ve üretra agzini inceleyin. Deride sislik, kabarcik, yara, sigil ve kizarti arastirin. Vaginada akinti olmasi, yanma veya kasinti bulunmasi, genital bölgenin agrimasi, kasik lenf bezlerinin sismesi, idrar yapmada güçlük bulunmasi CYBI'lara isaret edebilir.

CYBI BELIRTISINDEN KUSKULANINCA BIR HASTANEYE VEYA DOKTORA GIDINIZ!
Yakinmalariniza göre hastanede kadin hastaliklari, üroloji (idrar yolu hastaliklari) ve deri hastaliklari kliniklerine ya da uzman doktora basvurunuz. Doktorun uygun tedavisi ne kadar çabuk baslarsa, iyilesme o kadar çabuk olur. Tedaviye geç baslandiginda veya uygunsuz antibiyotik kullanildiginda, tedavi güçlesir, hastalik kroniklesir ve tedaviye uzun süre devam etmek gerekir. Bazen birkaç CYBI birarada bulunur. Tani kondugunda her biri ayri ayri tedavi edilmelidir.

CYBI tanisi k****k için doktor;
- Yakinmanizin ne oldugu, ne zaman basladigi, daha önce geçirdiginiz hastaliklar, cinsel iliskinizin ne sekilde ve en son ne zaman oldugu gibi sorular soracaktir.
- Sizi muayene ederek hastalik belirtilerini arastiracaktir.
- Bazi laboratuvar tahlilleri yaptiracaktir.
- Akintinizdan veya yaranizin üzerinden muayene maddeleri olarak laboratuvarda mikroskopta inceletecek, ayrica mikroorganizmalarin üretilmesi için kültür yaptiracaktir. Gerekirse damarinizdan kan aldirarak hepatit B, frengi, AIDS incelemesi yaptiracaktir.
- Bazen idrar muayenesi isteyecektir. Laboratuvar incelemeleri birkaç gün veya bir hafta sürebilir. Sonuçta doktor tanisini koyacaktir. Gerekiyorsa sizi tedaviye baslayacaktir.

CYBI'LARDA TEDAVI NASILDIR?
Etkeni bakteri olan belsoguklugu, bakteriyel vaginoz, baslangiç dönemindeki frengi ve etkeni mantar olan kandidoz antibiyotikler ya da antifungallerle kolay tedavi edilir. Ilaçlar agiz yolu ile, siringa edilerek veya deri ve mukozadaki lezyon üzerine pomat seklinde sürülerek kullanilir. Trikomoniyaz, uyuz ve kasik biti bitlenmesi de kolay tedavi edilir. Hepatit B, genital herpes, genital sigil ve HIV infeksiyonu etkeni olan viruslar üzerine kesin etkili ilaçlar bulunmadigindan kolay etdavi edilemezler. Genital herpes ve genital sigil tedavi edildiginde belirtileri iyilesir, ancak çok defa nüküs ettikleri (tekrarladilari) görülür. Hepatit B'de belirtilerin düzelmesi için bazi ilaçlar kullanilir ve hastalik zamanla iyilesmeye birakilir. HIV infeksiyonunun bugün için kesin tedavisi yoktur. Ancak HIV'li kisilerin daha uzun ve saglikli yasamalarini saglayacak bazi ilaçlar kullanilmaktadir. Antibiyotik tedaviniz bittikten sonra, laboratuvar muayenelerinizi tekrar ettiriniz ve etken mikrobun bulunmadigindan emin olunuz. Tedaviden sonra yine de hastalik belirtileriniz varsa, sizde ayni zamanda birden fazla hastaligin bulundugu düsünülmeli ve tadviye devam edilmelidir.

TEDAVISI MÜMKÜN OLDUGU HALDE TEDAVI EDILMEYEN CYBI'LARDA NELER OLUR?
Tedavi edilmezse belsoguklugu, klamidiyoz, üretrit ve servisit kisirliga, frengi çesitli organlarda harabiyete sebep olur. Tedavi edilmeyen CYBI'larda hastanin yakinmalari devam eder. Bazen belirtiler kaybolur ancak hastalik kendiliginden iyilesmez. Kisi tasiyici durumundadir. Kisinin tasiyici oldugu, hastligi baskasina bulastirmasi ile anlasilir; kisi tedavi edilerek bu tasiyicilik durumundan kurtarilir.

HASTA ILE BIRLIKTE CINSEL ESI DE TEDAVI EDILMELIDIR
Tedavi olmadiginiz sürede ve tedavi sirasinda cinsel iliskiye girdiginiz kisiye hastaliginiz bulasir. Tedavi olmakla hem iyilesirsiniz, hem de hastaliginizin baskalarina bulasmasini önlersiniz. CYBI'unuzu ögrendiginizde cinsel esinizi uyarin. Onda belirti yoksa bile doktora muayene olmali ve test yaptirmalidir. CYBI size belki de belirti bulunmayan cinsel esinizden geçmistir. Cinsel esiniz tedavi edilip iyilesirse bulastiricilik durumu ortadan kalkar. Cinsel esiniz tedavi olmazsa, siz tedavi ile iyilesseniz de, cinsel esinizden size tekrar bulasma olacaktir. CYBI'u olan siz veya cinsel esiniz, baska kisilerle cinsel iliskide bulundunuzsa, onlarin da doktora muayene olup tedavi edilmeleri gerekir. Korunmasiz her cinsel iliski sonucu CYBI'a yakalanabileceginizi unutmayin.

CYBI'LARIN BULASMASINDAN NASIL KORUNULUR?
CYBI'lardan korunmak oldukça kolaydir, herkes bulasma yollarini ve korunmayi ögrenmelidir. Korunmak için asagida yazilan önerilere uyun.
- Güvenli olmayan cinsel iliskiden sakinin Güvenli cinsel yasam ile kendini CYBI'lardan koruyabilir, bulasma olasiligini en aza indirebilirsin.
Güvenli cinsel yasam nedir?
- CYBI'lu olmayan kisi ile karsilikli sadakate dayali cinsel ilski kurmak
- Kadin veya erkek ile girilen tüm ilskilerde (vaginal, anal, oral) prezervatif kullanmak
- Cinsel birlesma yerine oksamak, öpmek mastürbasyon, masaj gibi iliskilerle yetinmek
- Cinsel es sayisinin fazlaliginin, bulasma riskini artiran bir faktör oldugunu bilmek
- CYBI'u bulunan kisiden, cinsel iliski ile, hastaligin baskasina bulasacagini ve CYBI'u bulunan kisiye HIV'in bulasma olasiliginin artacagini unutmamak
- Alkolün ve uyusturucularin dogru ve saglikli düsünmeyi engelleyerek, cinsel iliski sirasinda olumsuz davranislara neden olabilecegini bellekte tutmak
- HIV ve Hepatit B'nin size ve yakinlariniza kanla bulasmasini engelleyin: - Kontrolsüz kan nakline izin vermeyin.
- Baskalarina kullanilmis kesici ve delici aletlerin steril veya dezenfekte edilmeden uygulanmasina karsi koyun.
- Bir defa kullanip atilan siringa ve igne kullanilmasini isteyin.
- CYBI'i olan kadin gebe kalirsa, hastaliginin çocuguna geçebilecegini bilmelidir.
- Cinsel birlesme olmasa bile öpüsmek, kucaklasmak, ayni yatakta yatmak ve infekte bölgeye yakin temasla herpes,genital sigil, mantar infeksiyonlari, uyuz böcegi ve kasik bitinin size geçebilecegini unutmayin. Genital bölge derisi üzerinde sislik, kabarcik, yara, sigil, kizarti buluna kisilerde cinsel temas olmasa da çiplak birlikte olma sonucu yukarida belirtilen hastaliklar size geçebilir; böyle kisilerle birlikte olmaktan kaçinin. Hastalikli olanin iç çamasirlarini kullanmakla da bel soguklugu, mantar hastaliklari, uyuz böcegi ve kasik biti size geçebilir.
CYBI'lardan korunmak için cinsel iliskilerinizde prezervatif kullanin, ayrica diger bulasma yollarina önem verin ve kendinizi koruyun.

CINSEL TEMASLA BULASAN ÖNEMLI HASTALIKLAR


HEPATIT B
Etken olan Hepatit B virusu karaciger iltihabina sebep olur. Kuluçka süresi 2-6 ay arasinda degisir. Belirtileri yorgunluk, halsizlik, bulanti, karin agrisi, bazen eklemlerde agri ve atestir. Daha sonra sarilik belirir; gözlerin beyaz kismi, bazen deri sararir. Idrarin rengi koyulasir, diskinin rengi çok açilir. Belirtiler haftalarca bazen aylarca kalir. Hepatit B vakalarinin %90'inda virus vücuttan tamamen yok olur ve belirtiler kaybolur; %5-10 vakada virus vücutta kalir, antikorlar meydana gelmez ve kisi tasiyici olur. Tasiyicida belirti yoktur ve saglikli görülür %1 hepatit B vakasi iyilesmez ve ölümle sonuçlanir. Virus infekte kisinin kaninda, sperminde vagina sivisinda, ve tükürügünde bulunur. Özellikle kanla ve cinsel temasla bulasir. Kan nakli için alinan kanda test yapilir. Kiside hepatit B varsa kani baskasina verilmez. Kanla bulasmadan korunmak için viruslu kanla temas etmemelidir. Siringa ve igne, dis firçasi ve tras maksnasi bulasmaya neden olabilir. Tedavide virusa etkili ilaç yoktur. Belirtilerin düzelmesi için bazi ilaçlar kullanilir. Nadir olarak tasiycida kronik karaciger iltihabi ve daha sonra kanser olusur. Hepatit B'den korunmak için asilanmalidir. Hepatit B virusu tasiyicisi annelerden dogan bebeklere, özellikle dogum sirasinda bu virus bulasabilir; henüz kendi savunma sistemleri yeterince gelismemis olan yenidoganlarin, bu sekilde hastaligi almalari, ciddi sonuçlar doguracagindan, tasiyici annelerin bebekleri dogar dogmaz asilanmalidir.


BEL SOGUKLUGU (GONORE)
Çok yaygin görülen bu hastaligin etkeni gonokok adli bakteridir. Hastaligin kuluçka süresi 2-6 ay gündür. Üretra (dis idrar yolu), vagina, anüs, ve bogaz mukozasi iltihaplanir. Erkekte penisin ucundaki üretra agzindan sari yesilimsi cerahat akar. Idrar ederken yanma ve agri vardir, sik sik ve az miktrda idrara çikilir. Bazen hiç belirti olmayabilir. Kadinda çogunlukla belirti yoktur. Normalde görülen vagina akintisi artabilir, yesil veya sari renkte ve fena kokuludur. Idrar ederken agri olur, sik sik idrar etme duygusu vardir ve az miktarda idar çikar. Kadinda erkekte cerahat agiza bulastiginda bogaz infeksiyonu olur, agiz içi ve bogaz kizarir ve agri vardir. Anüs infekte oldugunda genellikle belirti olmaz, anüste yanma ve hafif agri olabilir, diskida müküs ve kan görülebilir. Gonokok göze bulastiginda göz iltihabi yapar. Dogum sirasinda çocugun gözüne bulasip iltihaaplanmasina sebep olabilir. Belsoguklugu kolay tedavi edilir. Tedavi edilmezse, erkekte sperm yollari iltihaplanarak tikanir ve kisiliga yol açar. Kadinda yumurta kanallari iltihaplanir, tikanarak kisirlik meydana gellir.


FRENGI (SFILIZ)
Frengi çok tehlikeli, kuluçka süresi 2-12 hafta olabilen bir hastaliktir. Frenginin etkeni spiroket cinsinden bir bakteridir, ilk yerlestigi yer penis, vagina anüs va agiz olabilir. Frengide bir veya daha fazla sayida, üstü açik, bir cm boyutlarinda sert ve agrisiz "sankir" denilen yaralar olusur. Vagina ve anüsün içinde oldugunda sankir görülemez. Frengi mikrobu daha sonra kan yolu ile bütün vücuda yayilir. Kasik ve boyun lenf bezleri sisebilir. Tedavi edilmezse de sankir kendiliginden iyilesir. Sankirin iyilesmesi hastaligin geçtigi anlamina gelmezz, frenginin ikinci dönemi baslar; ellerde, ayaklarda ve vücudun diger kisimlarinda kirmiziliklar olusur ve bir süre sonra geçer. Ayrica bas ve bogaz agrisi, ates yorgunluk, saç dökülmesi, genital bölgede sigile benzer döküntüler olur. Kan nakli için alinan kanda frenfi testi yapilir; test ile kside frengi bulundugu anlasilirsa, kan baskalarina verilemez.Gebelikte anneden çocuga frengi geçer. Frengi penisilin tedavisi ile tamamen iyilesebilir. Ilk ve ikinci dönemde tedavi edilmezse frengi mikrobu vucutta kalir ve hastaligin uyuyan dönemi baslar. Kisi hastaligin farkinda degildir, ancak yapilan test hastaligi belirler. Yillar geçince beyin harabiyeti sonucu akil hastaligi, omurilik harabiyeti sonucu felç, kalp hastaliklari, körlük ve kemik iltihaplari ortaya çikar.


BAKTERIYEL VAGINOZ
Vaginada, normalde bulunan laktobasillerin asit teskili ile, ortam asit reaksiyondadir ve birçok bakteri vaginada üreyemez. Antibiyotik kullanimi gibi sebepler laktobasilleri etkileyerek reaksiyonunu azaltir ve bu ortamda çesitli bakteriler, özellikle anaerop bakteriler vemantarlar üreyebilir. Bakteriyel vaginoz etkeni olan Gardnarella vaginalis sartlar uygun oldugunda vaginada üreyip iltihap yaparak bakteriyel vaginoz olusturur. Bu hastalikta vaginadan fena kokulu akinti gelir, vaginada kasinti olabilir. Erkek infekte olsa da beliti görülmez. Belirti görüldügünde tedaviye baslanir ve kolay tedavi edilir.


KLAMIDIYOZ
Çok yaygin görülen bu hastaligin etkeni klamidya adli mikroptur, hastaligin kuluçka süresi 1-3 haftadir. Ürtera, anüs ve kadinda uterusun boynu iltihaplanir. Erkekte penista akinti olur, çogunlukla sabahlari bir damla seffaf akinti görülür. Kadinda vaginada akinti görülebilir, karin agrisi olur. Erkek ve kadinda idrar ederken agri ve yanma duygusu olabilir. Klamidyozda bazen hiç bir belirti görülmeyebilir, fakat kisi bulastiricidir. Bel soguklugu ile birlikte bulunabilir. Dogum sirasinda anneden bebegine bulasabilir. Klamidyoz kolay tedavi edilebilir. Tedavi edilmezse; kadinda yumurtanin geçtigi kanallar iltihaplanir ve kisirliga yol açar. Erkekte spermin geçtigi yollar iltihaplanip tikanir ve kisirliga yol açabilir.


KANDIDOZ
Etkeni kandida cinsi mantarlar, özellikle Candida albicans'tir. Hastalik hafif seyirlidir. Cinsel temas olmadan da insana bulasabilir. Fazla yorgunluk, stres, diyabet, gebelik, fazla ve uzun süreli antibiyotik kullanimi infeksiyonu kolaylastirir. Infeksiyona agiz, yemek borusu, akcigerler, el tirnaklari ve derisi, ayak tirnaklari ve parmak aralari, koltuk alti ve genital bölge derisi, anüs tutulabilir. Ayrica genital organlar infekte olabilir. Erkekte çogunlukla belirti görülmez, penisin ucunda kizarma ve kasinti olabilir. Kadinda vagina iltihaplandiginda normalden fazla beyaz renkte akinti olur. Vagina ve vulva kizarir ve kasinir. Tedavi kolaydir, antimikotik maddeler kullanilir. Belirtiler oldugunda tedaviye baslanmalidir.


ÜRETRIT VE SERVISIT
Dis idrar yolu (üretra) ve kadinlarda döl yataginin boynu (serviks) çok defa iltihaplanir, ancak yapilan testelerde bir etken bulunamaz. Ayni sekilde vagina ve anüste olan iltihaplarda da bazen etken bulunamaz. Idrar yollarini üsütme, cinsel iliskinin uzun süreli, sik sik ve inciterek yapilmasi, asiri hareketlerde genital bölgenin baski altinda kalmasi üretranin iltihaplanmasina yol açabilir. Ancak çok defa iltihap cinsel iliski ile bulasir. Kadinda çok defa fazla bir belirti yoktur. Serviks iltihabinda vaginada akinti, karinda agri vardir. Üretra iltihabinda sik sik idrar etmek duygusu ve idrar ederken üretreda agri olur. Erkekte infeksiyon sonucu, peniste su gibi veya sümüksü bir akinti olur. Bazen sabahlari yalniz bir damla akinti gelir. Testislerde ve karinda agri olabilir. Sik sik ve az miktarda idrara çikilir ve üretrada agri olur. Etken bakteri bulunmasa bile iki haftalik antibiyotik tedavisi uygulanir. Bu arada belirtiler kaybolsa da tedavi kesilmemelidir. Ayni zamanda cinsel es de tedavi olmalidir. Kadin tedavi edilmezse iltihap yumurtanin geçtigi yollara bulasir, ates ve karin agrisi belirir. Zamanla yumurtanin geçtigi yollar kapanarak kisirliga yol açabilir. Vaktinde tedaviye baslanirsa hasta tamamen iyilesir.


GENITAL HERPES
Herpes virusunun iki tipi vardir; tip 1 özellikle yüzde, dudak kenarlarinda, burun kanatlarinda, tip 2 özellikle genital bölgede peniste, vaginada veya anüse yakin kisimlarda uçuk yaralari olusturur. Kuluçka süresi 2-7 gündür. Herpes agir geçen bir hastalik degildir, bazen zarali sonuçlar meydana getirebilir. Herpes yaralari aniden belirir, önce içi sivi dolu kabarciklar olusur ve kasinir. Herpes yaralari penis, vagina ve anüste olur, sümüksü bir akinti olabilir. Idrar ederken agri vardir. Yakin lenf bezleri büyüyebilir. Birçok insanda herpes virusu bulunur. Ancak herpes yaralari vücut direncinin kirildigi durumlarda ortaya çikabilir. Yaralar olustugunda agrilidir, 2-3 haftada tamamen iyilesebilir. Bazi kimselerde sik sik nüküsler olur, uçuklar tekrar meydana çikar. Herpes yaralari genellikle kendiliginden iyilesir. Virus dogum sirasinda annaden bebegine bulasabilir. Kesin tedavi saglayamasa da hastaligin hafif geçmesini saglayan ilaç (acyclovir) vardir.


GENITAL SIGIL (KONDILOMA AKÜMINATUM)
Etkeni virus olan, genital bölgenin nemli kisimdaki derisinde ve anüs çevresinde görülen bu hastalik oldukça yaygindir. Kuluçka süresi birkeç hafta ile sekiz ay arasinda degisir. Kadinda vagina agzinda ve içinde, servikste, anüs yakininda, erkete peniste ve penis ile anüse yakin kisimlarda bulunur. Fazla rahatsizlik vermeyebilir, kasinti olabilir. Kadin vaginanin iç kisimda bulunan sigilleri farketmeyebilir. Genitalsigillerden kurtulmak kolay degildir. Sigiller bazen kendiliginden yok olabilir. Tedavide sigillerin üzerine uygulanan ilaçlar kullanilir. Ilaç yakicidir, uygulandiktan birkaç saat sonra yikanir. Sigiller çogunlukla kurur ve bir süre için yok olur, ancak tekrar belirirler. Sigiller dondurularak, yakilarak veya cerrahi olarak tedavi edilebilir. Ancak yine de nüküs olabilir. Genital sigil kolayca yayilip çogalabilir. Sigil farkedilince tedaviye baslanmalidir.


MOLLUSKUM KONTAGIOZUM
Etkeni virus olan bu deride ve mukozada görülür. Kuluçka süresi 1 hafta ile 6 ay arasinda degisir. 2-4 mm çapinda, bazen daha büyük, kül renginde inci gibi sigile benzer nodüller olusur, tek tek ya da gruplar halinde görülür. Nodüller genital bölgede, kollarda, bacaklarda, ve saçli deride bulunabilir. Kasinma ve agri olabilir. Çogunlukla kendiliginden iyilesme görülür. Tedavide yakma ve cerrahi islemler uygulanabilir.


TRIKOMONIYAZ
Etkeni protozoon cinsinden bir mikroptur. Oldukça yaygin, hafif seyirli, kuluçka süresi 3 hafta kadar olan bir hastaliktir. Vücutta uzun süre bulundugu halde belirti vermeyebilir. Erkekte belirti çok seyrek görülür. Bazen sabahlari penisin ucunda hafif bir akinti olur, idrar ederken hafif yanma olabilir. Kadinda vagina iltihaplanir, süt gibi bol akinti olur ve kokuludur, bazen agri vardir. Üretra da iltihalanabilir, idrar etmede agri olur. Tedavisi kolaydir. Tedavi edilmezse diger genital organlar da iltihaplanabilir, ancak kolay tedavi edilirler.


UYUZ
Uyuz hastaligini çok küçük, ancak mikroskop ile görülebilen bir böcek olusturur. Disi böcek deride incecik tüneller açarak yumurtalarini birakir. 3-4 gün sonra yumurtalar açilir ve 18 günde böcek eriskin sekle geçer. Uyuz fazla kasinti yaparak rahatsizlik verir. Uyuz kisi ile yakin temasta olanlara böcekle geçer. Böcekler vücuda geldikten 3 hafta sonra vücutta çogunlukla aksam ve gece kasinti baslar, kasinti yatakta çok artar, özellikle bilekte ve parmaklar arasinda, kirmizi-mor nokta seklinde tünellerin agizlari görülür. Genital bölgede de küçük morumsu noktalar görülebilir. Fazla kasinti derinin yaralanmasina sebep olur. Uyuz tedavi ile kolayca iyilesir. Ilaçla ölen uyuz böcekleri deride allerjik reaksiyon yapabilir ve kasintiya sebep olurlar. Birlikte yasayan kisilerin beraber tedavi olmalari gerekir.


KASIK BITI BITLENMESI
Kuvvetli bacaklari ile kila tutunan kasik biti özellikle pubisteki, kasiktaki ve genital bölgedeki killara yerlesir. Vücudun ön kol, gögüs gibi diger kisimlarina da yerlesebilir. Deriden kan emer ve kasinti yapar. Deride kirmizi morumsu lekeler görülür. Tedavisi kolaydir, bit öldüren ilaçlar deriye sürülür. Bir hafta sonra tekrar ilaç sürerek yumurtadan çikan yavrular da öldürülür. Tedaviye baslandiginda çamasirlar, yatak takimlari ilaçlanip yikanmali, kasik biti ve yumurtalarindan arindirilmalidir.

AIDS-HIV


HIV NEDIR?
Human Immunodeficieny Virus (Insan Bagisiklik Yetmezlik Virüsü) kelimelerinin bas harfleri ile adlandirilmis HIV virüs, bagisiklik sisteminin içine yerleserek, bireyin bagisiklik sistemini zayiflatan bir virüstür.


HIV POZITIFLIK NEDIR?
Kaninda HIV virüsü bulunan kisilere HIV pozitif denir. Bu kisiler ayni zamanda kaninda antikor bulunan seropozitif (Anti-HIV testi=ELISA testi pozitif) kisilerdir.


AIDS NEDIR?
AIDS bulasici bir virus hastaligidir. Mikrobu HIV (hiv) adi verilen virüstür. HIV girdigi vücudun, mikroplara karsi koyma yetenegini saglayan bagisiklik sistemini etkileyip yok eder. Direnci azalan vücutta, HIV'in etkisinin yani sira, çesitli mikroplar da hastaliklara neden olurlar.


ANTI-HIV TESTI NEDIR? NE ZAMAN YAPILIR? NERELERDE YAPTIRILABILIR?
HIV vücuda girdiginden itibaren, vücutta bununla savasmak için özel antikorlar olusur. Kandaki bu antikorlarin ELISA yöntemiyle saptanmasina Anti-HIV testi denir.Anti-HIV antikorlarin ELISA yöntemiyle ölçülebilecek düzeye ulasmasi için 3 aylik bir süreye (pencere dönemi) ihtiyaç vardir. Bu nedenle test, bulasma olduktan 3 ay sonra yapilmalidir. Anti-HIV testinin pozitif olmasi kanda HIV virusunun oldugunu gösterir. Ancak anti-HIV testinin yalanci pozitif çikma ihtimali de vardir. Bu nedenle, kisinin HIV pozitif (seropozitif) oldugunu söyleyebilmesi için, Westernblood testi denen dogrulama testinin de yapilip sonucunun pozitif olmasi gerekmektedir. Anti-HIV testi, üniversite hastanelerinin mikrobiyoloji laboratuarlarinda, sigorta ve devlet hastanelerinin laboratuarlarinda ve özel laboratuarlarda yaptirabilir.


DANISMANLIK HIZMETI NEDIR?
HIV bulasmasi, AIDS hastaligi, hastaliktan korunma, test yaptirma, hastalarin bakim ve tedavisi hakkindaki bilgileri, kisiler yüz yüze ya da telefonla basvurarak, danismanlardan ögrenebilirler. Danismanlik hizmeti, test yaptirmadan önce ve sonra mutlaka alinmalidir.


HIV'IN TEDAVISI VAR MIDIR?
HIV/AIDS'in tedavisinde olumlu gelismeler vardir. Günümüze kadar bulunan ilaçlardan farkli etki mekanizmalarinda olanlarin ikisinin ya da üçünün birlikte kullanimiyla HIV pozitif kisilerin kaliteli ve uzun bir yasam sürebilmeleri saglanmaktadir. Tedavi doktor kontrolünde ve kesintisiz olarak yasam boyu sürdürülmelidir. Bu ilaçlar çok pahalidir.


HIV'IN DEZENFEKSIYONU YAPILABILIR MI?
Spermdeki ve vajina salgisindaki HIV, dis ortamda birkaç saatte, kuru ortamda ise yarim saatte ölür. HIV kurumus kanda da kisa zamanda ölür.
Hastanin, ya da seropozitif kan, sperm veya vajina salgisinin bulastigi esyadaki HIV'in öldürülmesi:
Esyayi birkaç dakika kaynatarak ya da 60 C°'de 30 dakika isitarak virus öldürülür.Sulandirilmis çamasir suyu temas ettigi HIV'i 10 dakika içinde öldürür. Sodyumhipoklorid, çamasir suyunda bulunan etkili maddedir, içinde klor vardir. Çamasir suyu sisesinin üzerindeki tarifeye göre (genellikle 10 kez) sulandirilarak kullanilir. Sulandirilan çamasir suyunda klor kokusu bulunmalidir. Çamasir suyu kullanilacagi zaman sulandirilmalidir, durmakla bozulur. Çamasir suyu madensel esyaya zarar verir.
Ultraviyole ile isinlama (mavi isik) HIV'in yok edilmesi için önerilmeyen bir yöntemdir. Ultraviyole isini dogrudan temas ettigi yüzeydeki mikroplari öldürür. Cismin altinda kalan mikroplari öldürmez.


DERI HIV'DEN NASIL ARINDIRILIR?
Su ve sabunla iyice yikama ile (en az 15 saniye) bütün mikroplar gibi HIV de deriden uzaklastirilabilir. Yikandiktan sonra derinin alkol ile temizlenmesi uygun olabilir. Yaralanma durumunda yara yeri, önce sabun ve su ile iyice yikanmali, ardindan tentürdiyot veya betadin gibi bir antiseptik ile temizlenmelidir.


AIDS'IN BELIRTILERI
HIV bulastiktan sonra, AIDS hastaligi belirtileri kisinin yasam kosullarina ve vücut direncine göre, 3-15 yil, hatta bazen daha uzun bir süre sonra ortaya çikar. HIV bulastigi vücutta çesitli hücrelere, özellikle CD4T kan hücrelerine yerleserek çogalir. Zarar gören CD4T hücreleri giderek azalir ve bunun sonucu olarak vücudun bagisiklik sistemi yikima ugrar. Vücut direnci zayiflayan hastada, normalde zararsiz olan, hafif geçen ya da ender rastlanan bazi hastaliklar belirir. Ayrica lenf bezlerinde büyümeler, agiz ve deride tekrarlanan uçuk, pamukcuk, yara ve lekeler, nedeni bilinmeyen uzun süreli ates, gece terlemeleri, kilo kaybi, ishal, öksürük, tüberküloz, akciger hastaliklari gibi belirtiler ortaya çikar. Kiside bu belirtilerin ancak birkaç tanesinin bir arada bulunmasi durumunda AIDS düsünülebilir. Kaposi sarkomu ve bazi lenfomalarda, HIV infeksiyonunu düsündüren önemli belirtilerdendir. Kesin tani için anti-HIV testi yapilir.


AIDS'TEN NASIL KORUNALIM?

KONTROLSÜZ KAN NAKLINE VE VIRÜSLÜ KAN BULASMIS ALETLERIN KULLANILMASINA IZIN VERMEYIN.

*Kan naklinde AIDS testi yapilmamis, kontrolsüz kan asla kullanilmamalidir.
*Kullanilmis ve dezenfekte edilmemis siringa,igne,cerrahi aletler,jilet,makas,dis hekimligi aletleri,akupuntur ignelerini kesinlikle kullanmayin ve size kullanilmasina izin vermeyin. Böyle islemlerde bir kez kullanilip atilan araç-gereç kullanilmali ya da kullanilan aletler kesinlikle dezenfekte ya da sterilize edilmelidir.
*Bedeniniz sizindir.Size uygulanacak islemler sirasinda akliniza takilan sorulari karsinizdakine sormaktan çekinmeyin.
*HIV pozitif kisi test sonucunu ögrendaktan sonra kesinlikle kan vermemelidir.
*HIV'li sperm sivisi,genital sivi ve kan bulasmis alet ve esyanin yarali dokuya temasi ile de HIV'in bulasabilecegini unutmayin. Yaralarinizi bantla kapayarak kendinizi koruyun.

CINSEL ILISKI EN ÖNEMLI BULASMA YOLUDUR
HIV her türlü cinsel iliski ile bulasir. Güvenli cinsel yasam kurallarina uyularak cinsel yolla bulasmadan korunulur. Cinsel iliskide KORUYUCU KILIF (prezervatif, kondom, kaput) kullanin. Kurdugunuz iliskinin tehlikeli olmayacagini düsünseniz bile prezervatif kullanimini ihmal etmeyin. Koruyucu kilif en büyük dostunuzdur. Çogumuz HIV'in fahiselerde,uyusturucu kullananlarda,escinsellerde bulundugunu ve kendimize HIV 'in geçmeyecegini saniriz.

Ancak AIDS belirli bir sosyal grubun hastaligi degildir. Hastaligin mikrobu olan HIV,
Cins,irk,renk,din,yas farki gözetmeksizin herkese bulasabilir. HIV, kontrolsüz kan verilmesi,
HIV ile kirlenmis alet kullanilmasi gibi kisinin elinde olmayan nedenlerle ya da kisinin kendisinin ya da cinsel esinin HIV pozitif kisilerle prezervatif kullanmadan iliski kurmasi durumunda kisiye ve esine bulasabilir .HIV pozitif olan kendisini ve cinsel esini korumak için her türlü cinsel iliskisinde prezervatif kullanmalidir.

Prezervatif dogru takilmali ve kayganlastirici kullanilmali!
Prezervatifi paketinden çikarirken zedelenmemesine dikkat edin. Kesici aletler kullanmak ya da uzun tirnaklar prezervatife zarar verebilir. Prezervatifi penis sertlestikten sonra takin. Ucundaki (meninin akmasi için ayrilan bölümü) sikarak havasini bosalttiktan sonra prezervatifi penisin basina yerlestirin. Prezervatifi alt kismindan asagiya dogru açin. Son olarak, üzerine kayganlastirici sürün. Kayganlastirici hem alacaginiz hazzi artirir hem de riski azaltir. Kayganlastirici (lubricant) cinsel birlesmenin daha rahat gerçeklesmesini saglayarak prezervatifin yirtilmasini engelleyen bir sividir. Prezervatifi taktiktan sonra üzerine kayganlastirici sürmek güvenli seks için gereklidir. Istenirse, parmak ile anüs deligine de kayganlastirici sürülebilir. Vazelin, el kremi, masaj yagi gibi maddeleri kullanmayin. Bunlar, kimyasal özellikleri yüzünden prezervatifin zarar görmesine neden olurlar. Dogru kayganlastirici yag içermemeli, su bazli olmalidir. Bosaldiktan sonra, prezervatifi alt kismindan tutarak çikarin. Hiçbir zaman ayni prezervatifi ikinci kez kullanmayin. Son olarak penisinizi yikayin. Bu, penisin üzerinde meni kalmamasini saglar ve bosalmanin ardindan olasi sevismelerde güvenli olursunuz. Açilmamis prezervatifi isidan, günesten, floresan isigindan ve nemden koruyun. Bunlar, prezervatifin ana maddesi olan lateks'i zayiflatarak iliski sirasinda prezervatifin zedelenmesine, yirtilmasina neden olabilirler.

GÜNCEL BILGILER

Yaglar, kremler ve tükürük prezervatifin yirtilmaya karsi direncini azaltir. Bu yüzden kayganlastirici olarak sadece su bazli kayganlastiricilar ( lübrikant ) kullanilmalidir. Lübrikantlar asagida listesi bulunan eczanelerden temin edilebilir.

ISTANBUL
Taksim : Rebul, Taksim, Aga Camii, Filibeli, Itir
Kiziltoprak, Kadiköy : Altin, Tolga
Nisantasi : Fulya, Selay
Bagdat Caddesi : Tanyer

IZMIR
Alsancak : Çagdas, Köseoglu
Güzelyali : Canses
Karsiyaka : Atasen

ANKARA
Tunali Hilmi Caddesi : Lünet, Firat


Okunma: 39683


|   İletişim  |   Sözleşme  |   Yardım  |   Site Haritası  |  

Gabile.com bir tanışma, arkadaşlık ve eğlence servisidir.
Bu siteye üye olan herkes Kullanıcı sözleşmesini okumuş ve kabul etmiş sayılır.
Her hakkı saklıdır. Copyright ©1999-2013 GaBiLe


GaBiLe Bir Kodme Hizmetidir.
Veri Merkezi