Yükleniyor...
                                   
  AnaSayfa | Haber | Sohbet | Radyo | Burçlar | ilanlar | iletiþim
Turkish English German  
Ýçinizdeki Ses! Gabile.com   misafir00:[Mersin] Mesajýný heyecanla bekliyorum.     |     Volibear35:[izmir] Herkese iyi bayramlar dilerim :))).     |     Mazosist_Pasif:[istanbul] BDSMye ilgisi olan baskýn erkeklerle sohbet etmek istiyorum. Merhaba, selam tarzý mesajlara cevap ve.     |     aks68:[Aksaray] 45 yaþ ve üstü aksaray iline yakýn sanal olmayan arkadaþlar mesaj atýn tanýþalým.     |     BucaDenizP23:[izmir] selam herkese .     |     bosphorus216:[istanbul] Ýst-Kadýköydeyim yalnýz yaþýyorum amacým 18-25 yaþ bir genç ile tanýþmak...     |     Olgunsevennnn07:[Antalya] Antalya havalimanina yakýným 45 üzeri olgun göbekli beyler yazabilir .     |     yakisiklimodel:[Mersin] 50 yaþ üstü býyýklý amca ile aþk yaþamak istiyorum..     |     Kentsel_donusum:[Bursa] Seviyeli gizli lik içinde dostluk arkadaþlýk sevgili aþk yaþamak isteyen bursa bekliyorum .     |     olgunkoleyim:[istanbul] azginolgunkole:[Ýstanbul] Selam.Mecidiyeköydeyim. Fanteziseverleri bekliyorum.     |     Lokman_hekim:[Antalya] Ýnsan öncelikle kaliteli ve temiz olmalý. iki kelime güzel sohbet edebilmeliyiz bence....     |     emrepasam:[Kayseri] Merhaba arkadaþlar kayseri ve civarý .     |     HDOM44:[Malatya] MALATYADAYIM nerdesiniz Malatyalýlar çýkýn artýk otaya tanýþalým kaynaþaým dost olalým ne dersiniz.     |     Kaan8852:[istanbul] sený cok sevýyorum kiss me.     |     emindostum55m:[Yalova] aþk sevgi mutluluk guven gizlilik sevda sadakat arayan gelsýn.     |     azzgkoleym55:[istanbul] Mecidiyeköydeyim. Tanýþalým mý.     |     Lemforder:[istanbul] 35 yaþ üstü bekliyorum.     |     mannequin:[izmir] kalbinde yer yoksa, ayaktada giderim....     |     azgolggkoleym:[istanbul] olgpÝst:Mecidiyeköydeyim.Bekliyorum.     |     hottr19:[Corum] çorum merkez.     |    
Login
Lütfen Bilgilerinizi Giriniz.
Rumuz:
Þifre:
Þifremi Unuttum

Þu an Online
1152 Üye var




Hýzlý Ara | Detaylý Ara | Özel Ara | Yeni Üyeler | Popüler 100 | Mart TOP 10
Haber | LGBT’lerin kabulleniliþi ve giderek sönümlenen ‘Gayborhood’lar

LGBT’lerin kabulleniliþi ve giderek sönümlenen ‘Gayborhood’lar


Chicago’nun Boystown semtinde bulunan en eski gay barlardan birinde barýn müdavimleri, barda tanýk olduklarý olaya gülmekteler: Bir heteroseksüel kadýn sürüsü…

Little Jim adlý barýn 39 yýldýr müdavimi olan 61 yaþýndaki semt sakini Jame Davies, espri ile karýþýk “Sanki gay müzesinde gibiydiler. Fosilleþip fosilleþmediðimizi görmeye gelmiþler gibi.” diyor.

GAYBORHOODLAR CAZÝBESÝNÝ KAYBEDÝYOR

Bunu ilerlemenin bir iþareti olarak görebilirsiniz, fakat British Colombia Üniversitesi’nden sosyolog Amin Ghaziani bunu Amerika’nýn tarihi gay yerleþim bölgelerinin “gayliðinin azaltýlmasý (de-gaying) veya heteroseksüelleþtirilmesi (straightening)” olarak yorumluyor.

Aralarýnda yirmi heteroseksüelin de bulunduðu bir grubun, homoseksüel evlilikler ve oy verme hakký için açtýklarý davalarýn federal mahkemelerde kazanýlmasý, Amerika’da LGBT bireylerin gittikçe kabul edildiðinin göstergesi. Akademisyenler ve demograflar bu durumu ‘gayborhood’ (gay/eþcinsel semti) denilen bölgelerin cazibesini kaybediþinin sebebi olarak görüyor. Gay ve lezbiyenlerin, ‘gayborhood’lardan göçünün boyutunu hesaplamak zor. Çünkü Birleþik Devletler Nüfus Sayýmý Bürosu bireylere cinsel yaþamlarý hakkýnda sorular sormuyor. Ancak, büro homoseksüel çiftlerin yaþadýklarý hane bilgilerini toplamakta. Bu veriler eksik de olsa ABD’nin en doðru LGBT nüfusu hesaplamasýný ortaya koyuyor. Ghaziani’nin yeni kitabýnda (There Goes the Gayborhood) not ettiði üzere; son 10 yýlda, gay yerleþim bölgelerinde yaþayan gaylerin sayýlarý ülke genelinde yüzde 8.1 azalmýþ, lezbiyen bireylerin yüzde 13.6 oranýnda düþmüþtür.

GAYBORHOOD ÝKÝLEMÝ

Görünürde bu durum yani demografinin deðiþmesi, geliþimin bir göstergesi. Sayýca az gay ve lezbiyen bireyler kendilerini dýþarýya kapalý yerleþim bölgelerinde saklanmak zorunda hissetmiyorlar. Fakat bu deðiþim ayný zamanda eþcinsel topluluklar için ikilem yaratýyor. Bu topluluklar 50 yýllýk eþcinsel haklarý mücadelesinin odak noktasý olan ve kültürel olarak önem teþkil eden bu mekanlarý nasýl koruyacaklar?

Ghaziani’ye göre sorulmasý gereken, bu kurtarýlmýþ, güvenli bölgelere daha güvenli zamanlar geldiðinde ne olacaðý.

DAHA ÇOK ÇOCUK ARABASI, DAHA AZ SEKS SHOP

Ghaziani ve diðer sosyolog ve demograflarýn dikkatini çeken bu yavaþ deðiþim, Boystown ve ABD’nin diðer kapalý gay bölgelerinde gözle görünür biçimdedir.

Seattle’daki tarihi eþcinsel dostu Capitol bölgesindeki homoseksüellerin hane sayýsý, 2000-2012 yýllarý arasýnda yüzde 23 azalýrken, yakýn çevrelerdeki semtlerde ve þehrin çevresindeki banliyölerde eþcinsellerin hane sayýsý artmýþtýr.

Washington Üniversitesi’nden Amy Spring’in 2012 yýlýnda yaptýðý araþtýrma ise gay ve lezbiyenlerin Washington’daki Tacoma bölgesi ve Nevada’nýn Spring Valley bölgesi gibi orta büyüklükteki þehirlere daðýldýklarýný gösteriyor.

Chicago ‘da Boystown ve komþu semtlerdeki eþcinsel nüfus yüzde 12 civarýnda. Bu Chicago ‘daki en yüksek oran. Fakat Ghaziani, diðer semtler ve varoþlarýn da bu sayýya ulaþmakta olduðunu söylüyor.

Boystown, hala gökkuþaðý renkli ‘onur’ direkleri ve Halsted caddesi boyunca sýralanan gay ve lezbiyen önderlerin tabelalarý ile bir anýt özelliðini koruyor. Semti ikiye bölen ana cadde de ülkenin en büyük LGBT topluluðu merkezi. Bir hamam ve pek çok gay bar ve kulüpleri bulunuyor.

Ayrýca ABD’nin belediyece tanýnmýþ ilk eþcinsel semti olmaktan gurur duyan Boystown, yakýnda LGBT bireylerin ihtiyaçlarý için planlanan uygun fiyatlý konut geliþtirme projesine ev sahipliði yapacak. Fakat Halsted caddesi bugünlerde, heteroseksüel çiftlerin sürdüðü bebek arabalarýyla dolu. Bölgenin göl kýyýsýna yakýn olmasý ve en iyi eðitimin verildiði devlet ilkokulun bölgede yer almasý burayý bir çekim merkezi haline getirdi.

Deðiþen zevklerin iþareti olarak, Ghaziani’nin belirttiðine göre, semtin sunduðu doðal görüntünün en belirgin unsuru olan seks shoplarýn yerinde artýk manikür pedikür salonlarý var. Ghazianinin röportaj yaptýðý pek çok heteroseksüel semt sakini, Boystown’u bir eþcinsel semti olduðunu bile düþünmüyor.

Eþcinsel semtlerindeki gay yaþamýnýn merkezi olan barlar bile deðiþmekte. Semtin simgesi olan büyük dans pisti ve amatör drag (erkeklerin kadýn kýyafetleri giymesiyle yapýlan gösteriler) gecelerine ev sahipliði yapan mekanlar, viski barlarý ile yer deðiþtirmiþ durumda. Little Jim barmeni ve semt sakini Jimmy Bissonette, “Bu gece kulübü, þehirdeki yok olan onlarca gece kulübünden sadece biri” diyor.

Yaþlý müþterileri çeken loþ ýþýklý bir barda, bar masasýnýn arkasýnda duran Bisonette “Gençler artýk ‘parýltýlý’ barlar istiyorlar.” diyor.

Ýnternette, gay semtlerinin çekiciliðini azaltan unsurlardan. gay camiasý içerisinde çeþitli iþlerle ilgilenmiþ olan Mark Thomas’ýn gözlemlerine göre yeni nesil,

internetteki konuþma odalarý, randevu siteleri ve gaylerin gündelik buluþmalarýna yardým eden Grindr gibi uygulamalarý tercih ediyor.

YÜKSELEN FÝYATLAR

Muhtemelen Boystown’un deðiþen yüzünü ve ülkedeki eþcinsel yerleþim yerlerini en fazla etkileyen faktörlerden biri seçkinleþtirme.

1970’lerin sonu ve 1980’lerin baþýnda, bu semtin baþý çeteler ve yaygýn suçlarla beladaydý. Bu da konutlarýn ucuzlamasýna yol açýyor ve bu durumda ev sahipleri de semte yönelen gaylere karþý ayrýmcýlýk yapmaya pek niyetlenmiyordu. New York’taki West Village ve San Francisco’daki Castro semtlerinde olduðu gibi Boystown’da da semte olan LGBT akýný konut stokunu yeniden canlandýrdý ve yeni iþ kollarýnýn da bölgeye akýn etmesini beraberinde getirdi. Son olarak da istenen miktarda bir toplamdan daha az insanýn seçkinleþtirilmesine neden oldu

Fakat zaman içinde Boystown’daki gay nüfusun bir kýsmý, özellikle fiyatlar ucuz iken gayrimenkul satýn alamamýþ olanlar, kiralarýn hýzla yükselmesi ve semtin yaptýðý sýçrama nedeniyle buradaki yaþam giderlerini karþýlayamaz oldular.

“Hiçbirimizin olmasýný istemediðimiz þey oldu” diyor Thomas, “Gayrimenkul fiyatlarý tavan yaptý, semt sakinleri daha zenginlerden oluþmaya baþladý ve sokaklara bebek arabalarý hakim oldu. Nihayetinde bu olanlar, ciddi miktarda gay nüfusunu þehirdeki baþka semtlere veya uygun herhangi bir yere gitmeye zorladý.”

Çevredeki kenar mahallelerden biri olan Berwyn yükselen fiyatlar ve LGBT’lerin toplumda daha fazla kabul görmesinden yararlanabilmek için arayýþa girdi.

Devam etmekte olan bir pazarlama kampanyasý, yaklaþýk 57,000 nüfuslu ve þehir merkezine 13 kilometre uzaklýktaki bu yere göreceli olarak ucuz kalan evleriyle müþteri çekmeye çalýþýyor. Ayný zamanda Berwyn’in ülkede en yüksek eþcinsel hane yoðunluðuna sahip yerlerden biri olmasý ve Illinois eyaletinde yasal hale geldiðinden beri eþcinsel evlilikler konusunda lider konumda bulunmasýyla övünüyor.

Berwyn, gay ve lezbiyenlerin mavi yakalýlara ait bu yerleþim yerine taþýnmayý düþünmelerini saðlamak için Onur Yürüyüþü ve Boystown’daki etkinliklere temsilciler de gönderiyor.

Kar amacý gütmeyen Berwyn’i Geliþtirme Derneði yetkililerinden Amy Crowther, “Ýnsanlarýn tek istediði güzel ve konforlu bir yaþam sürmek. Gidecekleri yerler, yapabilecekleri etkinlikler ve iyi bir ev istiyorlar. Berwyn tüm bu imkanlara sahip ve burada açýk bir kültür var. Homojen bir yapýda deðiliz.” diyor.

BÝR DÖNEMÝN SONU MU?

Bazý gay ve lezbiyenlere göre, gay semtleri artýk eskisi kadar gerekli ve faydalý deðil. 46 yaþýndaki Michael Rogers, yaklaþýk 20 yýl önce batý Pensilvanya’dan Washington D.C.’ye taþýndýðýnda baþkentin büyük eþcinsel yerleþim bölgelerinden Dupont Circle’da yaþamak için can attýðýný anlatýyor. Fakat, geçen yýl Oregon eyaletinin Portland kentine taþýnýrken büyük bir LGBT nüfusu ile birlikte ikamet etmenin pek de önceliði olmadýðýný söylüyor. Rogers, “Bundan 20 yýl sonra eþcinsel semtlerinin bugün bilinen halleriyle var olmaya devam edip etmeyeceðinden emin deðilim.” diyor.

Washington’daki Third Way(Üçüncü Yol) isimli, kamuoyunda LGBT’lerin durumunu takip eden grubun araþtýrmacýlarýndan biri olan Lanae Erickson Hatalsky, kendisinin ve eþinin büyük sýnavlarýný ilk evleri için Washington D.C.’de alýþveriþ yapmaya baþladýklarýnda verdiklerini belirtiyor. Semtin içinde el ele tutuþarak rahatsýz bakýþlar ya da ýslýklarla karþýlaþmadan dolaþabilecekler miydi? Çocuk sahibi olurlarsa okulda veya çocuk parkýnda iki annesi olan tek çocuk onlarýnki mi olacaktý? “Bir önceki LGBT kuþaðý kendilerine korunaklý ve kabul edilmiþ yerler yaratmak için fazlaca çaba harcamak zorunda hissettiler ve Y kuþaðý LGBT’lerinde olmayan bir his.” diyerek devam ediyor: “Ben bizim cinsel yönelimine bakmaksýzýn herkesle dost olabileceðimizi ve gitmek istediðimiz hemen hemen her yere gidebileceðimizi hissettiðimizi düþünüyorum.”.

Chicago içinde ve çevresindeki kimi yerlerde partneri ile birlikte yaþamýþ olan Jaime Zurheide(38) eþcinsel semtlerini hiçbir zaman çok çekici bulmamýþ. Doktora öðrencisi olan Zurheide ve partneri gay ve lezbiyenler için bir pazar olmaya çalýþan Berwyn’de bir ev satýn almýþlar. Zurheide semtin misafirperverlik için harcadýðý çabayý takdir ediyor. Ancak, buraya taþýnma kararlarýnýn iþe gidiþ geliþ süresi ve maddi yükle ilgili basit hesaplamalara dayandýðýný belirtiyor. Kendi kuþaðýnýn, özellikle de þehirde yaþayan kesimin, önceki kuþaðýn gay ve lezbiyenlerinin sahip olmadýðý bir konforla yaþadýðýný söyleyip ekliyor: “Burada(Chicagoland) 10 yýl yaþadým ve bu hiçbir zaman üzerine düþüneceðim bir konu olmadý. Daha eski kuþaklara baktýðýmýzda onlar için uðruna savaþýlacak daha çok þey vardý. Ben kabullenilmek için mücadele etmek zorundaymýþým gibi hissetmiyorum.”

Kaynak: www.evrensel.net 14.09.2014


Eklenme Tarihi : 14.09.2014
Haber Editörü : PikeAS
  «« GERi
Bu haber 384292 kez okundu.

Haberi
Paylaþ
Face
Paylaþ facebook
Blog
Paylaþ Blogger
Frien
Paylaþ Friendfeed
Mysp
Paylaþ Myspace
Twit
Paylaþ twitter


Not: Bu sayfalarda yer alan yorumlar kiþilerin kendi görüþleridir.
Yazýlanlardan gabile.com sorumlu tutulamaz.

Habere Yorum Yaz

    Açýkçasý burda yeni bir haber okumak güzel oldu :)
Yazan : gana     Beðen
Yorum yazmak için login olunuz


Diðer baþlýklardan bazýlarý.
Haber | Hollywood`da ``normal ve heteroseksüeli`` oynamazsan Hollywood`da ``normal ve heteroseksüeli`` oynamazsan
   Hollywood dünyanýn en rahat ve çýlgýn þehirlerinden biri olarak bilinse de, parlak ýþýklarýn altýnda dýþlanan ve ötekileþtirilen binlerce LGBT oyuncusu var. UCLA Üniversitesi’nin LGBT düþünce kuruluþu Williams Enstitüsü tarafýndan yönetilen ve Screen Actors Guild (SAG) tarafýndan fonlanan 5700 ki...

Haber | Brezilya`yý sallayan seks skandalý Brezilya`yý sallayan seks skandalý
   Brezilya, milli futbolculardan Maicon ve Elias arasýnda yaþandýðý iddia edilen eþcinsel iliþki haberleriyle çalkalanýyor. Brezilya Milli Takýmý’ndan gelen teklifi geri çeviren Maicon’un, Brezilya ekibi Corinhians’ta oynayan Elias’la eþcinsel iliþkisi olduðu için bu daveti kabul etmediði daha önce...

Haber | Mýsýr’da “ahlâksýzlýk” ile suçlanan erkeklerin tutukluluk süresi uzatýldý Mýsýr’da “ahlâksýzlýk” ile suçlanan erkeklerin tutukluluk süresi uzatýldý
   Kahire’de eþcinsel nikâh videosunun ardýndan tutuklanan 7 erkeðin ilk duruþmasý Salý günü görüldü. “Ahlâksýzlýk” ve “uygunsuz görüntülerin yayýnlanmasý” ile suçlanan erkeklerin tutukluluk süresi 15 gün uzatýldý. Nil Nehri üzerindeki bir tekne partisinde evlenen iki erkeðe ait videonun sosyal medy...

Haber | 72 yýl sonra gelen mutluluk! 72 yýl sonra gelen mutluluk!
   ABD’nin Iowa eyaletinde tam 72 yýldýr birlikte olan lezbiyen bir çift sonunda dünya evine girdi! 91 yaþýndaki Vivian Boyack ve 90 yaþýndaki Alice `Nonie` Dubes, Devenport kentindeki First Christian Kilisesi’nde resmen evlendi. Törene tekerlekli sandalyeleri ile katýlan Boyack ve Dubes, 1947 y...

Haber | Gambiya Parlamentosu eþcinsellere ömür boyu hapis getiriyor! Gambiya Parlamentosu eþcinsellere ömür boyu hapis getiriyor!
   Gambiya Parlamentosu, eþcinsellere ömür boyu hapis cezasý öngören tasarýyý kabul etti. Ceza Yasasý’nda yapýlan deðiþiklikle eþcinsellik “suçunu” tekrarlayanlara ve HIV/AIDS ile yaþayan eþcinsellere ömür boyu hapis cezasý geliyor. Tasarýnýn kanun haline gelmesi için Devlet Baþkaný Yahya Jammeh’in ...

Haber | Bu videodaki herkes tutuklandý Bu videodaki herkes tutuklandý
   Nil Nehri üzerindeki bir tekne partisinde evlenen iki erkeðin videosu, ülkede eþcinsellere yönelik bir cadý avýnýn baþlangýcý oldu. Videonun sosyal medyada hýzla yayýlmasýyla polis eþcinsellerin gittiði mekânlarda çifti aramaya koyuldu. Ýlk olarak geçen Pazartesi tutuklanan iki erkeðe videodaki ç...

Haber | Ünlü oyuncudan eþcinsel evlilik Ünlü oyuncudan eþcinsel evlilik
   ``How I Met Your Mother`` dizisinin Barney`si sonunda evlendi. ’How I Met Your Mother’’ dizisinin Tony ödüllü oyuncusu Neil Patrick Harris, uzun süredir birlikte olduðu sevgilisi David Burtka ile Cumartesi günü, Ýtalya’da evlendi. Gideon ve Harper adlý, biri kýz biri erkek ikiz çocuklarý da bulun...

Haber | 18-21 EYLÜL AYILAR ZAMANI 18-21 EYLÜL AYILAR ZAMANI
   AYILAR ZAMANI; ISTANBEAR SONBAHAR FESTÝVALÝ 18 - 21 EYLÜL’DE Ýstanbul Ayýlarý Grubunun organize ettiði, yýlda iki defa; Eylül ve Mart aylarýnda gerçekleþen Istanbear Uluslararasý Ayý Festivali’nin sonbahar ayaðý 18 – 19 – 20 – 21 Eylül 2014 tarihlerinde Ýstanbul’da gerçekleþecek. Türkiye ve dünya...

Haber | ‘Eþcinsel iliþki teklif edince öldürdüm’ ‘Eþcinsel iliþki teklif edince öldürdüm’
   BEYOÐLU Tarlabaþý Bulvarý’nda çarþamba kurþunlanan Kongolu Ouadýlou Lezl Gail 2 gün sonra hayatýný kaybetti. Beyoðlu Asayiþ Büro Amirliði ekipleri bölgedeki MOBESE ve güvenlik kameralarýnýn görüntülerini inceleyerek Gail’in yanýndaki kiþileri belirledi. Cinayeti iþlediði tespit edilen Aziz B., ön...

Haber | Lezbiyen öðretmene hapis Lezbiyen öðretmene hapis
   15 yaþýndaki kýz öðrencisiyle cinsel iliþki yaþadýðý iddiasýyla yargýlanan kadýn öðretmen, 15 ay hapis cezasýna çarptýrýldý. Ýngiltere’de sadece kýz öðrencilerin eðitim gördüðü bir özel okulda çalýþan 26 yaþýndaki Emily Fox, 15 yaþýndaki kýz öðrencisiyle cinsel iliþki yaþadýðý gerekçesiyle yargýl...


|   Ýletiþim  |   Sözleþme  |   Yardým  |   Site Haritasý  |  

Gabile.com bir tanýþma, arkadaþlýk ve eðlence servisidir.
Bu siteye üye olan herkes Kullanýcý sözleþmesini okumuþ ve kabul etmiþ sayýlýr.
Her hakký saklýdýr. Copyright ©1999-2013 GaBiLe


GaBiLe Bir Kodme Hizmetidir.
Veri Merkezi