Yükleniyor...
                                   
  AnaSayfa | Haber | Sohbet | Radyo | Burçlar | ilanlar | iletişim
Turkish English German  
İçinizdeki Ses! Gabile.com   BucaDenizP23:[izmir] selam herkese .     |     bosphorus216:[istanbul] İst-Kadıköydeyim yalnız yaşıyorum amacım 18-25 yaş bir genç ile tanışmak...     |     misafir00:[Mersin] Tanışalım mı acaba, Ne dersin?.     |     Olgunsevennnn07:[Antalya] Antalya havalimanina yakınım 45 üzeri olgun göbekli beyler yazabilir .     |     yakisiklimodel:[Mersin] 50 yaş üstü bıyıklı amca ile aşk yaşamak istiyorum..     |     Kentsel_donusum:[Bursa] Seviyeli gizli lik içinde dostluk arkadaşlık sevgili aşk yaşamak isteyen bursa bekliyorum .     |     olgunkoleyim:[istanbul] azginolgunkole:[İstanbul] Selam.Mecidiyeköydeyim. Fanteziseverleri bekliyorum.     |     aks68:[Aksaray] 45 yaş üstü arkadaşlar yakın illere seyahat sorunum yok lütfen sadece reeller msj yazsın tanışalım.     |     Lokman_hekim:[Antalya] İnsan öncelikle kaliteli ve temiz olmalı. iki kelime güzel sohbet edebilmeliyiz bence....     |     emrepasam:[Kayseri] Merhaba arkadaşlar kayseri ve civarı .     |     HDOM44:[Malatya] MALATYADAYIM nerdesiniz Malatyalılar çıkın artık otaya tanışalım kaynaşaım dost olalım ne dersiniz.     |     Kaan8852:[istanbul] senı cok sevıyorum kiss me.     |     emindostum55m:[Yalova] aşk sevgi mutluluk guven gizlilik sevda sadakat arayan gelsın.     |     azzgkoleym55:[istanbul] Mecidiyeköydeyim. Tanışalım mı.     |     Lemforder:[istanbul] 35 yaş üstü bekliyorum.     |     mannequin:[izmir] kalbinde yer yoksa, ayaktada giderim....     |     azgolggkoleym:[istanbul] olgpİst:Mecidiyeköydeyim.Bekliyorum.     |     hottr19:[Corum] çorum merkez.     |     sevecenadam40:[Sakarya] sohbet edelim mi .     |     Alfa03:[Afyonkarahisar] afyon takilmak isteyen ?.     |    
Login
Lütfen Bilgilerinizi Giriniz.
Rumuz:
Şifre:
Şifremi Unuttum

Şu an Online
1813 Üye var




Hızlı Ara | Detaylı Ara | Özel Ara | Yeni Üyeler | Popüler 100 | Ocak TOP 10
Haber | HIV ile yaşayan kişiler, haklarına erişebilmeli!

HIV ile yaşayan kişiler, haklarına erişebilmeli!


Toplumdaki bilgi kirliliği ya da yanlış kaynaklardan edinilmiş yanlış bilgi oldukça fazla. Bunlardan biri de HIV ile AIDS`in aynı statüye konulması. HIV doğrudan bağışıklık sistemine zarar verir. AIDS, HIV`in tedavi ile baskılanmadığı durumda bağışıklık sistemini zayıflatmasından sonra ortaya çıkan sendromlar bütününe verilen isimdir. HIV vücuda girdikten sonra kişinin bağışıklık sisteminin durumuna göre uzun yıllar herhangi bir belirti göstermeden varlığını sürdürür. Erken dönemde ilaç tedavisine başlayan HIV pozitifler hiçbir zaman AIDS evresine gelmeden sağlıklı bir şekilde yaşamlarını sürdürürler. Geç HIV tanısı alan ve AIDS evresinde olan kişiler dahil, ilaç tedavisiyle sağlıklarına geri kavuşabilmektedirler.

Fobi, bir şeye karşı duyulan korkunun bireyin gündelik yaşamına olumsuz yönde etkilemesi halidir. Dolayısıyla HIVfobi diye bir kavramın olması bile özünde yanlıştır. HIVfobi`yi sistematik bir şekilde yaratan; kullanılan bu yanlış ve ayrımcı dildir. Kullanılan dil, yaratılan algı, sosyal yaşamdaki ayrımcılıklar, dışlanma, iş hayatındaki ötekileştirme, medyanın HIV ve AIDS bilinçsizliği, HIV ile yaşayan kişileri öcü gibi lanse etmeleri ve daha nice örnekler HIVfobi`yi ortaya çıkarıyor. HIV ile yaşayan bireylere uygulanan bu bilinçli veya bilinçsizce yapılan ayrımcılık ne insanidir ne de ahlakidir.

Bu fobinin yayılmasında medyanın rolü çok büyük. Zaman zaman hepimiz televizyonlarda ya da yazılı medyanın “AIDS bulaştırdı” minvalinde haberler yapıp, HIV ve AIDS ile yaşayan bireylere karşı fobi ve nefreti körükleyici haberler yaptığına şahit oluyoruz. Tüm bu uygulanan ayrımcılığın karşılığı HIV veya AIDS ile enfekte bireylerin sosyal yaşamdan dışlanması anlamına geliyor. Örnek verecek olursak, bir gazetede Nisan 2010 tarihli ``BU KIZLARA İYİ BAKIN`` başlığı ile yapılan haber İstanbul`da gerçekleştirilen bir fuhuş operasyonunu konu edinir. Haberde ön plana çıkan anlam söz konusu kadınların HIV taşıyıcısı olmalarıdır. Bu direkt olarak özel hayatın gizliliğinin ihlalidir. Haberdeki amaç diğer kişileri uyarmak (!) iken, ötekileştirmeye neden oluyor. Ve haberde HIV ve AIDS ile yaşayan bireylere karşı nefret söyleminde bulunulmuştur. Yine başka bir gazetede Nisan 2010 tarihinde ``AIDS`Lİ HAYAT KADINI`` başlıklı bir haber yayınlandı. Haber yine bir fuhuş operasyonunu konu ediniyor. Haberde söz konusu “yabancı kadının AIDS olduğunu bilerek fuhuş yapması”. Burada da ``AIDS`LI HAYAT KADINI`` ifadesi nefret söylemidir. Bu konuda gerekli organların toplumu HIV ve AIDS konusunda bilinçlendirmesi gerekir. Zira hali hazırdaki fobi korkunç raddeye ulaştı. HIV ile yaşayan kişilerin de her vatandaş gibi, bu ülkenin her bireyi gibi haklarından yararlanma hakkı vardır.

HIV ile yaşayan bireylerin toplumda görünür olabilmeleri ve yaşama adapte olabilmeleri için gerekli destek verilmelidir. Bu konuda bazı doktorların ve bazı psikologların ayrımcılığına şahit olabiliyoruz. Bu ayrımcılığın bu raddeye gelmiş olması bile içinde bulunduğumuz haksızlığın, mağduriyetin ve ötekileştirmenin fotoğrafıdır.

HIV/AIDS eşcinsel hastalığı mıdır?

Tim Edwards (Sosyolog-Doktor): ``AIDS batı ülkelerinde ilk göründüğü zaman önce önemsenmedi, ardından uzunca bir süre sadece `eşcinsellerin hastalığı` olarak damgalanıp bir kenara itildi. Ne zamanki bu hastalığın eşcinsellere özgü olmayan heteroseksüel, kadın, erkek, çocuk herkesi kapsadığı görülünce bir panik aldı herkesi.``

HIV/AIDS bir eşcinsel hastalığı değildir. Bu yanlış bilginin ana sebebi ABD`nin California eyaletinin Los Angeles kentindeki ilk AIDS tanısı konulan kişilerin eşcinsel olmalarıdır. Daha sonra AIDS ve HIV, heteroseksüellerde de ortaya çıkınca bunun eşcinsel hastalığı olmadığı anlaşılmıştır.

Yanı sıra HIV ve AIDS fobisi nefret cinayetlerine sebebiyet verebiliyor. Birkaç örnek vermek gerekirse Suriyeli eşcinsel mülteci Muhammed Wisam Sankari, 24 Temmuz 2016 tarihinde İstanbul`da nefret cinayetine kurban gitti. Sanığın savunması ise, “AIDS olduğunu söyledi!” şeklinde oldu. Diğer yandan sanıktan alınan kan örneğinde HIV testinin negatif olduğu tespit edildi.

Bir diğer örnek; Rusya`dan. 28 yaşındaki model Yulya Loşagina eşi Dimitri Loşagina tarafından katledildi. Dimitri Loşagina savunmasında; “eşinin AIDS olduğunu öğrendiğini” ve eşini bu yüzden öldürdüğünü söyledi. Bunlar ve buna benzer onlarca HIV/AIDS nefret cinayeti haberi mevcuttur. Bu cinayetlerin gerisinde yatan sebepler korku, bilinçsizlik, bilgisizlik ve insanların yarattığı HIV ve AIDS üzerindeki yanlış algılardır.

Nefret cinayetlerinin yanı sıra HIV ve AIDS ile yaşayan bireylerin yaşadığı ayrımcılık her alanda kendini göstermektedir. Özellikle sağlık personellerinin HIV/AIDS bireylere bakmakta çekincelerinin olması, virüsün bulaşma yollarına ilişkin doğru ve yeterli bilgilenmenin sağlanmaması, kendilerini korumaya yönelik birtakım önlemlerin alınmaması gibi konular nedeniyle HIV/AIDS ile enfekte yaşayan bireylerin ayrımcılığa maruz kaldığı görülüyor. HIV/AIDS tanısı alan kişiler; işten çıkarılma, sigorta şirketlerinin sigortalarını karşılamaması gibi mağduriyetler yaşıyor. Sağlık çalışanlarının bu konudaki sorumluluğu oldukça büyük önem taşıyor. Duyarlılığı arttırmaya, toplumun bilinçlenmesine, sağlığı korumanın ne kadar önemli olduğuna yönelik eğitimlerin, programların yapılması ve bunun da medyada sıklıkla yer alması son derece önem teşkil ediyor.

HIV/AIDS ile yaşayan kişilerin hakları için farkındalık ve savunuculuk projesi kapsamında Türkiye`de ilk kez Pozitif Yaşam Derneği tarafından 2010 yılı içerisinde tamamlanan Stigma (Damgalama) Index Araştırması sonuçları şu şekilde:

Araştırma sonuçlarına göre; HIV/AIDS nedeniyle iş, sağlık ve eğitim hizmetlerine erişimde yaşanan sorunlar arasında öncelikle ``Gelir kaynağını kaybetme`` sonrasında ise ``sağlık kurumu tarafından reddedilme`` gelmektedir. Stigma Index Türkiye anketinin sonuçlarından bazıları sağlık alanındaki bazı hizmetlere erişim ile ilgilidir. Örneğin, katılımcıların %52`si bilgileri dışında teste tabii tutulmuşlardır. Test yaptırma süreçlerinde toplam 100 kişi içerisinde 77 kişi hiç danışmanlık almamıştır. Ayrıca Türkiye`de yapılan Stigma Index anketi uygulandığı diğer ülkelerle karşılaştırıldığında Türkiye`nin gönüllü, test danışmanlık olanakları ve etkin bir tedavi süreci bakımından alt sıralarda olduğunu göstermektedir. Test kapsamında ``HIV Konusunda Sağlık Alanında Doktorlara Yönelik Araştırması`` 30 enfeksiyon hastalıkları uzmanı ile yapılmıştır. Doktorlar da pozitif bireylerle aynı sorunları dile getirmektedirler. Uzmanlara göre de Türkiye`de HIV/AIDS ile ilgili toplumsal ön yargılar ve yetersiz koşullar HIV ile yaşayan kişilerin erken teşhis edilmemesine ve etkin tedavi olanaklarından yararlanamamasına sebep oluyor. Ayrıca HIV tedavisi ile ilgili testlerin zamanında yapılmamasına yol açan yapısal yetersizlikler de, tedaviyi aksatan faktörler arasında. Araştırmaya katılan uzman doktorların çoğu, sosyal güvencesi olmayan hastalarının tedaviye zamanında başlayamadıklarını ya da başlanan tedavinin yarıda bırakıldığını belirtiyorlar. Araştırmalara göre HIV/AIDS ile ilgili toplumsal ön yargılardan kaynaklanan damgalama ve ayrımcılık HIV ile yaşayan kişilerin hem sağlık hizmetlerine ulaşımlarının hem de iş ve sosyal hayatlarını etkin bir biçimde sürdürmelerinin önünde engel oluşturuyor. Türkiye`de yaşayan HIV/AIDS bireylerin toplumsal yaşama adapte olması ve sosyal yaşamda ayrımcılığa uğramaması için HIV/AIDS bireylerin haklarının yasal düzenlemeler ile güvence altına alınması gerekir.

Sağlık Hizmetlerinde Yaşanan İhlaller:

-Kişinin bilgisi ve rızası olmadan test yaptırmak, karantina, gizlilik ilkesinin ihlali, bireylerin isimlerinin kendi rızaları olmadan aile veya medya gibi üçüncü kişi ve kurumlarla paylaşmak.

*Çalışma Hakkının İhlali: HIV+ olması sebebi ile kişileri işten çıkarma.

*Eğitim Hakkının İhlali: HIV/AIDS statüsündeki öğrencilerin yok sayılması

*Sosyal Çevre İhlali: Reddedilme, aile ve arkadaşlar tarafından kötü muamele görme

Çıkan rapor sonucunda HIV/AIDS ile yaşayanların en fazla ihlale uğradıkları alan sağlık kuruluşlarıdır. Sağlık kuruluşlarını, sosyal çevre ve aile içinde dışlanan ve hak ihlallerine uğrayan HIV/AIDS ile yaşayan kişiler izlemektedir. Bilgilerin gizliliği, mahremiyet haklarının korunmaması ve kişiyi deşifre eden, yanlış mesajlar içeren haberler yoluyla medyanın ihlaline uğramak, kamu kurumlarında çalışan ya da hizmet alan ve buralarda hak ihlallerine maruz kalmak da diğer ihlal çeşitleridir. HIV/AIDS ile yaşayanlar tanı konulmasından itibaren çalıştıkları iş yerinde yüksek tehdit ve taciz altında ve hatta işten çıkarıldıkları gözlenmiştir. Bu raporda, çalışma hakkından da söz edilmiştir. "Anayasada herkes dilediği alanda çalışma ve sözleşme hürriyetine sahiptir." Buna göre HIVstatüsü nedeniyle hiç kimse işten çıkarılamaz veya işe alımda HIV testi önkoşul olarak istenemez. Ancak mevcut uygulamalarda HIV ile yaşayan kişiler, işyerlerinde HIV statüsü öğrenildiğinde başka sebepler gösterilerek işten çıkarılmaktadır, ya da HIV+ bireyleri işe almamak gibi uygulamalarla karşılaşılmaktadır. Çalışma ve Sözleşme hürriyeti Anayasa Madde 48, HHY Madde 5-A, TCK Madde 117 ile korunur.

Raporda tedavi hakkından da söz ediliyor. "Her hastanın ırk, dil, din ayrımı gözetmeksizin eşit olarak, sağlık hizmetlerinden yararlanma, sağlık kuruluşunu, hekimini ve diğer sağlık personelini seçebilme ve değiştirebilme, kendisiyle ilgili tıbbi kararlara ve tedavi planına katılma veya tedavi planını reddetme ve tıbbi bakıma her an ulaşabilme hakkı vardır".

Hasta ameliyat öncesi HIV testini reddetme hakkına sahipken hekim bu hastayı tedavi hakkından kaçınma hakkına sahip değildir. Tedaviyi reddetme durumunda hekim, kamuda çalışıyorsa görevi kötüye kullanma suçu; özelde çalışıyorsa da ayrımcılık suçu işlemiş olur. Ayrıca tedaviden mahrum kalan hasta maddi ve manevi zararın tazmini yoluna da gidebilir. HIV statüsüne dayanılarak sağlık hizmetinin reddedilmesi yasaktır. Sağlık hizmetlerine, adalete uygun erişim hakkı İHBS Madde 2, HHY Madde 5 ile güvence altına alınmıştır. Örnek hak ihlali vakası olarak, HIV ile yaşayan transeksüelin kişinin evi, izinsiz fuhuş gerekçesi ile polis tarafından mühürlenmiştir. Olay sırasında ilaçlarını sürekli kullanması gerektiğini ve ilaçlarını almak istediğini söyleyen kişiye eve tekrar giriş izni verilmemiştir. Kişi cezaevinde düzenli olarak ilaçlarını alamamıştır ve tedavi hakkı ihlal edilmiştir.

Raporda sağlık durumu ile ilgili bilgi alma hakkından da bahsedilmiştir. Hasta; sağlık durumunu, kendisine uygulanacak tıbbi işlemleri, bunların faydalarını ve sakıncalarını, tedavinin kabul edilmemesi halinde ortaya çıkabilecek muhtemel sonuçları, hastalığın seyri ve neticeleri konusunda sözlü ve yazılı olarak bilgi isteme hakkına sahiptir. Sağlık durumu ile ilgili bilgi alma hakkı, HHY Madde 15 ve HHY Madde 7 ile güvence altına alınmıştır. Buna rağmen hak ihlalleri yaşanmaya devam etmiştir. Örnek olarak hasta, doktor tarafından verilen bilgide, ``çocuğunu öpme, evde bulaşık makinesi kullan, çatal bıçakla bulaşır`` dendiğini söylemiştir. HIV+ kişi ilaç yan etkileri hakkında bilgi almak istediğinde hekim tarafından bilgi verilmemiştir.

Raporda bahsedilen bir diğer konu; Sosyal Güvenlik Hakkı. Sosyal Güvenlik Hakkı, Anayasa Madde 60 ile kanunen güvence altına alınmasına rağmen hak ihlalleri ve ayrımcılık yaşanmıştır. Örnekleyecek olursak, danışan ``HIV tedavisi sonlanana kadar, HIV pozitif çocuğunun masrafları BAĞ-KUR tarafından karşılanacaktır`` gibi bir beyan almışsa da BAĞ-KUR bu beyandan sonra HIV ile yaşayan çocuğunun reşit olmamasından dolayı BAĞ-KUR`un devam edemeyeceğini bildirmiştir. Bu ve buna benzer hak ihlali ve ayrımcılık örnekleri mevcuttur.

Raporda Özgürlük ve Güvenlik Hakkı`ndan da bahsediliyor. Kişinin temel haklarından biri de keyfi olarak özgürlüğünden yoksun bırakılmamak ve özgürlüğünden mahrum olunan durumlarda gerekli güvenlik tedbirlerinin sağlanmasıdır. Özgürlük ve Güvenlik Hakkı, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi`nin 5. maddesi ve Anayasamızın 19. maddesi ile düzenlenmiştir. Bu konudaki hak ihlaline bir örnek verilecek olunursa, Tüberküloz tedavisi için gittiği özel hastanede danışan HIV tanısı almıştır. Görevli hemşire tanıyı söyledikten sonra hastayı farklı bir odaya almıştır. Kişiye İl Sağlık Müdürlüğü`nden sonuç kağıdı gelmeden hiç bir yere gidemeyeceği, giderse Jandarma zoruyla getirileceği söylenmiştir.

Pozitif Yaşam Derneği rapor sonunda Değerlendirme ve Sonuç başlığı altında şu bilgileri paylaşıyor:

``Pozitif Yaşam Derneği`nin 1985-2006 yıllarını kapsayan ilk hak ihlalleri raporunda yer alan ihlaller ile 2007-2008 dönemindeki vakaların ihlal içerikleri farklılık gösterse de, bu ikinci raporda HIV pozitiflere yönelik ihlallerin devam ettiği tespit edilmiştir. Bireysel ve toplumsal ön yargıların değişime uğramadan varlığını sürdürdüğü HIV ile yaşayanların kötü muameleye maruz bırakıldıkları, anayasal ve yasal pek çok haklarının ihlal edildiği örnek vakalarda görülmektedir. Her ne kadar Pozitif Yaşam Derneği`nin basın çalışmaları ve HIV pozitiflerin yaşadıkları mağduriyetler ve HIV/AIDS doğru bir şekilde gündeme gelse de medyanın HIV/AIDS ile ilgili ön yargıları körükleyen haberler geçmiş yıllardaki varlığını bu yıl da sürdürmüştür. Basına yansıyan haberlerde HIV pozitifler isim ve resimleri verilere kamuoyuna deşifre edilmiş ve kişisel bilgilerin gizliliği ihlalleri manşetlerde yerini almıştır. Etik dışı habercilik anlayışı ile medya, HIV pozitiflerin her alanda dışlanma ve ayrımcılık yaşamasının temel unsuru olarak varlığını devam ettirmektedir. HIV ile yaşayan kişilerin gerek haklarını yeteri kadar bilmemeleri gerekse deşifre olma korkusu sebebiyle yaşadıkları ihlallerde tepkisiz kaldıkları gözlemlenmiştir.``

Bu raporlar, HIV/AIDS alanında yaşanan tüm hak ihlallerini ve ayrımcılığı gözler önüne seriyor. HIV/AIDS alanında çalışan Pozitif Yaşam Derneği`ne/çalışanlarına bu kıymetli çalışmaları için teşekkür ediyorum.

Serhat Dalkılıç


Kaynak: Kaosgl.org


Eklenme Tarihi : 07.07.2018
Haber Editörü : GaBiLe
  «« GERi
Bu haber 196484 kez okundu.

Haberi
Paylaş
Face
Paylaş facebook
Blog
Paylaş Blogger
Frien
Paylaş Friendfeed
Mysp
Paylaş Myspace
Twit
Paylaş twitter


Not: Bu sayfalarda yer alan yorumlar kişilerin kendi görüşleridir.
Yazılanlardan gabile.com sorumlu tutulamaz.

Habere Yorum Yaz

    Maalesef bir çok gay kondom un neden gerekki olduğunu bilmiyor.ozellikle gençler bilmiyor. Comdom suz ikiskiyi övünç kaynağı sanan çok pasif var özellikle....
Yazan : hakan_actionman     Beğen

    Hiv vürüsünden kurtulabilirsiniz daha öncede yazıdım şimdi de yazıyorum özel besin takviyesi kullanarak kurtulabilirsiniz üç ay ve sekiz ay gibi bir sürede bilginiz olsun
Yazan : budak55     Beğen (1 kişi bu yorumu beğendi.)

    bence bu kadar ciddi bir hastalığı melake göstermek nedir. bakıyorum herkes hastalıktan yakınıyor ama dönüpte kimse kendine bakmıyor. çok eşli gurup sexler hergün her saat başı başka birileri ile sex yapanlar daha fazla burda konuşuyor. biraz dönüpte ben ne yapıyorum deseniz hiçbir sıkıntı olmaz biraz belden aşağınızı doyuracağınıza beyninizi biraz doyurun. Türkiyede çok acık söylüyorum bu hastalığı bilerek bulaştıran çokta insan var onun için hastalığa bahane bulmayın en büyük bahane sizin sex hastalığınız...
Yazan : lucciba     Beğen (3 kişi bu yorumu beğendi.)

    Biriyle Yattığınızda O Insanın Geçmişiyle De Yatarsınız. Sizden Önce Neler Yaptığını Kimlerle Beraber Olduğu Nu Bilip Takip Etmeniz Mümkün Olmadığından Sizi O Anda Koruyacak Tek Şey, Sizin Ya Da Partnerinizin Kullanacagi Bir Prezervatiftir. Ülkemizde Çoğu Kişi Hiv Olduğundan Habersizdir Ve Virüsü Taşıdığını Bir Başka Hastalık Için Doktora Gidip Tahlil Istendiğinde Öğrenmektedirler. Asla Prezervatifiz Ilişkiye Girmeyin. ``Sen Bana Güvenmiyor Musun`` Tarzı Ucuz Laflara Aldanmayın. Karşındaki Adam Brad Pitt`In Otuz Yil Önceki Hali Bile Olsa ``Hayır`` Demeyi Bilin.
Yazan : str_looking     Beğen (1 kişi bu yorumu beğendi.)

    Condomu nasıl kullanılacağını biliyor musunız ? Ya da hangi yolla bulaştığını biliyor musunuz ? Ya da ne sıklıkla test yapılacağını internet üzerinde çok gereksiz bilgiler var uzman bir görüş alın ve içiniz rahat etsin. Kulaktan dolma bilgilerle olmaz.
Yazan : murrat61     Beğen

    Bu arada Türkiye`de iki sıkıntı var. Birincisi sert aktifler kondom yırtıyor. Ah Abuzer ah! Şaka bir yana. Bir çok kişi kondoma sıcak bakmıyor. Sanki sekten düşüren bir şeymiş gibi. O böyle algılayınca bana da yansıyor. ve o ilişki asla ateşli bir sekse dönüşmüyor. iki kişi de kondomu zaten bu işin bir parçası ve doğal bir şeymiş gibi kabul ederse her şey yolunda gidiyor. Bir diğer husus; sizce de prezerzvatif pahalı değil mi? Şu poşet geçirmiş gibi olanları saymıyorum. Kaliteli ve kullanışlı olanlarda bir kutuya 40 küsur lira veriyoruz. Ay nelere veriyorsun, ona verdin çok mu diyenler olacaktır. Haklısınız ama cidden alamayanlar biliyorum.
Yazan : ikitelliP     Beğen (2 kişi bu yorumu beğendi.)

    murrat61 hüçte bile dediğin gibi değil. Doktora gizlilik konusunda plavracı.menfaat dünyası
Yazan : moon_ahu     Beğen (1 kişi bu yorumu beğendi.)

    Herhangi bir devlet hastanesinşn enfeksiyon bölümüne gidip orda test yaptırabilirsin ayrıca tıp fakülteleride yapıyor herhanfi bir ücret alınmıyor ayrıca gizlilik konusunda doktorlar hemfikir ve teşhis konulduğunda korkmanıza gerek yok ilaçlar sgk kapsamında gss kapsamındada alabilirsiniz problem yok aids döneminden dönen binlerce vaka yeterki ilaçlarınızı düzgün ve vaktinde alın :) korkmayın şeker hastalığı gibi tansiyon rahatsızlığı gibi kronikleşiyor ilerlemesi söz konusu değil zaten takip altında oluyorsunuz 6 ayda bir kan verip kontrol ediliyorsunuz diğer organlarada bakılıyor bir problem var mı yok mu diye ve bütün bunlar ücretsiz ama siz siz olun kimseye güvenmeyin ve 6 ayda bir testinizi yaptırın. Utanmayın sıkılmayın ve kesinlikle korkmayın ve bunu bu kadar dramatize etmeyin.
Yazan : murrat61     Beğen (3 kişi bu yorumu beğendi.)

    TaTLIDiL sana bir şey sormak istiyorum hani hastaneye git diyon ama doktorun parası , ilaç parasını sen ödemiyecen galiba? Bol keseden atıp tutuyorsun.. Ücretsiz olsa Muayene ücreti alınır akıllım. Akıl hocalığı yapma millete kardesim.
Yazan : moon_ahu     Beğen (3 kişi bu yorumu beğendi.)

    Türkiye`de insanlar cinsel yolla bulaşan hastalıklar konusunda bilgisiz. Ücretsiz-anonim test yaptırılabilen kuruluşlar çok kısıtlı! Bu ve bunun gibi siteler bilgilendirme görevini yeterince yerine getirmiyor. Bilinen HIV enfeksiyonu tüm Türkiye`de %400 artmış durumda. Bu rakamlar, test yaptırıp sonucu öğrenen, ilacını alıp hastalığın ilerlemesini durduran, böylece sağlıklı yaşayabilecek olan, nispeten bilinçli kesimi gösteriyor. Ancak HIV edinenlerin çoğunluğu düzenli testten geçmediği için durumun farkında değil. Devekuşu gibi kafayı kuma gömmenin riski çok büyük. ``-Öğrenirsem çok kötü olurum`` Öğrenmezsen daha kötü olursun. Test olun. Sağlık kuruluşlarından ücretsiz-anonim test talep edin. HIV-pozitif olduğunu bilen ve söyleyen insanlara ayrımcılık uygulamayın: onlar sorumluluklarını yerine getirmişler, testlerini yaptırmışlar, ilaçlarını alıyor, böylece hem sağlıklı yaşıyor, hem de kimseye hastalık bulaştırmıyorlar. Esas çekinmeniz gereken test yaptırmayan, HIV statüsünü bilmeyenler.
Yazan : TaTLIDiL     Beğen (2 kişi bu yorumu beğendi.)

    Condom kullanmak gerekli, üşenmeyin condom kullanmaya.
Yazan : moon_ahu     Beğen (2 kişi bu yorumu beğendi.)
Yorum yazmak için login olunuz


Diğer başlıklardan bazıları.
Haber | Trans kadın mahpus Buse ile dayanışma çağrısı! Trans kadın mahpus Buse ile dayanışma çağrısı!
   Trans kadın mahpus Buse, cinsiyet geçiş operasyonunun yapılması talebiyle 29 gündür “ölüm orucunda”. Buse için 4 temmuzda sosyal medya kampanyası yapılacak. Avukatları ve aktivistler ise 5 Temmuz’da basın toplantısı düzenliyor. Tekirdağ 2 Nolu F Tipi Kapalı Erkek Cezaevi’ndeki trans kadın mahpusl...

Haber | İZLE: ŞOK-O-POP PRIDE VİDEOSUNDA ZEKİ MÜREN’İN BİLİNMEYEN HAYATINI MERCEK ALTINA ALDI İZLE: ŞOK-O-POP PRIDE VİDEOSUNDA ZEKİ MÜREN’İN BİLİNMEYEN HAYATINI MERCEK ALTINA ALDI
   Magazin dünyasını doksanların magazin anlayışıyla irdeleyen Şok-o-pop, Zeki Müren’in az bilinen hayatını, Müren’in yakınındaki bir isim olan Göksenin Çakmak’ın tanıklığından yola çıkarak ele aldı. Şokopop, Onur Haftası için özel hazırladığı bu videosunu alttaki cümlelerle özetledi: Bu yıl 26.s...

Haber | KÜÇÜK İSKENDER’İN SEVENLERİNDEN BİR RİCASI VAR KÜÇÜK İSKENDER’İN SEVENLERİNDEN BİR RİCASI VAR
   Çağdaş şiirimizin önde gelen isimlerinden küçük İskender’e kanser teşhisi konmuştu. küçük İskender’in Bodrum’daki evinde tedavisi sürerken, yazar Metin Solmaz, İskender’in bir ricası olduğunu belirtti. küçük İskender’in, sosyal medyada yayılan “Küçük İskender öldü” haberlerinden rahatsız olduğunu...

Haber | AMERİKALI ÜNLÜ FUTBOLCU EŞCİNSEL OLDUĞUNU AÇIKLADI AMERİKALI ÜNLÜ FUTBOLCU EŞCİNSEL OLDUĞUNU AÇIKLADI
   MLS ekiplerinden Minnesota United’da forma giyen 23 yaşındaki orta saha oyuncusu Collin Martin eşcinsel olduğunu resmen açıkladı. Miller, sosyal medyadan açıklamayı yaparken ABD’de aktif olarak spor hayatına devam eden tek eşcinsel profesyonel erkek sporcu konumunda. Miller, futbol dünyasında ise...

Haber | GÜVENLİK NEDENİYLE (!) YASAKLANAN İSTANBUL LGBTİ+ ONUR YÜRÜYÜŞÜ’NE POLİS MÜDAHALESİ GÜVENLİK NEDENİYLE (!) YASAKLANAN İSTANBUL LGBTİ+ ONUR YÜRÜYÜŞÜ’NE POLİS MÜDAHALESİ
   İstanbul Valiliği, 26. Onur Haftası kapsamında yapılmak istenen LGBTİ+ Onur Yürüyüşü’ne izin vermedi. Yasağa rağmen, yüzlerce kişi İstiklal Caddesi’nin ara sokaklarında toplanan gruplara plastik mermi ve polis köpekleriyle müdahale etti, 5 kişiyi de gözaltına aldı. İstanbul’da LGBTİ+ Onur Yürüyü...

Haber | İSTANBUL VALİLİĞİ, LGBTİ+ ONUR YÜRÜYÜŞÜ’NE “GÜVENLİK” BAHANESİYLE İZİN VERMEDİ AMA… İSTANBUL VALİLİĞİ, LGBTİ+ ONUR YÜRÜYÜŞÜ’NE “GÜVENLİK” BAHANESİYLE İZİN VERMEDİ AMA…
   İstanbul Valiliği son birkaç yıldır uyguladığı aynı taktiği uyguladı ve haftalar önce izin için başvurulan LGBTİ+ Onur Yürüyüşü’ne “güvenliğinizi sağlayamayız” bahanesiyle izin vermedi. İstanbul Valiliği’nin güvenlik bahanesiyle Onur Yürüyüşü’ne izin vermeyeceği açıklamasından sonra geri adım atm...

Haber | Starbucks’tan Trans Çalışanlarına Muhteşem Destek! Starbucks’tan Trans Çalışanlarına Muhteşem Destek!
   Kahve devi Starbucks, trans çalışanları için yeni bir sağlık paketi hazırladığını duyurdu. Starbucks’ın çalışanlarına sağladığı sağlık sigortası, 2012’den beri cinsiyet değişikliği ameliyatlarını kapsıyordu, mevcut değişiklik sigortanın kapsamını daha da genişletiyor. Yeni eklenen sağlık hizme...

Haber | İstanbul LGBTİ+ Onur Haftası tam programı İstanbul LGBTİ+ Onur Haftası tam programı
   25 Haziran Pazartesi Atölye: Feminist savunma yöntemler Saat: 13:00-16:30 Yer: Çıplak Ayaklar Kumpanyası Saç telimden, tırnağıma ve daha da ötesi... Benim bedenim. Kendimizi ifade etme, gerektiğinde savunma, yaşadığımız zorluklar karşısında kolektif ve bireysel stratejiler geliştirme yön...

Haber | Japon Okul Kıyafetleri Artık Cinsiyetsiz! Japon Okul Kıyafetleri Artık Cinsiyetsiz!
   Japonya’daki okullar LGBT öğrencilere olan desteklerini göstermek için cinsiyetsiz üniforma kullanımına geçiyor. Hareket, LGBT öğrencilerin hayatını daha kolay kılmak için gerçekleştiriliyor. Tokyo yakınlarında bulunan Kashiwanoha Lisesi, öğrencilere kıyafet konusunda seçim hakkı sunan okullardan...

Haber | “Gökkuşağının altından geçerek daha güzel bir dünyaya yürüyeceğiz” “Gökkuşağının altından geçerek daha güzel bir dünyaya yürüyeceğiz”
   İzmir Onur Yürüyüşü bu yıl 10 Haziran’da gerçekleşecek. Bu yıl 6.’sı düzenlenecek olan Yürüyüş’ün duyurusu, yürüyüş adına açılan Facebook hesabında “Tek başımıza değil bir arada yürüyoruz” cümleleriyle duyuruldu. Duyuru, “Cinsiyet kalıplarına uymuyorsun diye, senden beklenene arzu duymuyorsun diy...


|   İletişim  |   Sözleşme  |   Yardım  |   Site Haritası  |  

Gabile.com bir tanışma, arkadaşlık ve eğlence servisidir.
Bu siteye üye olan herkes Kullanıcı sözleşmesini okumuş ve kabul etmiş sayılır.
Her hakkı saklıdır. Copyright ©1999-2013 GaBiLe


GaBiLe Bir Kodme Hizmetidir.
Veri Merkezi